Görüş Bildir
Haberler
AH BİR "YANIK ÜNİTESİ" OLSA...

AH BİR "YANIK ÜNİTESİ" OLSA...

Görkem Güngör
19.08.2014 - 16:00 Son Güncelleme: 19.08.2014 - 17:38

Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu ALİAĞA'da maalesef ki bir tane bile "YANIK ÜNİTESİ" yok. Bir kişi yanarak yaralanıyor , acil tedavisi yapıldıktan sonra İstanbul'a kaldırılıyor. Bugün bir kişinin başına gelen olay , yarın bir facia yaratırsa ne yapacağız? Buradan bu işin yetkililerine sesleniyoruz:"EN KISA ZAMANDA ALİAĞA'YA YANIK ÜNİTESİ ŞART."

PETKİM’de geçtiğimiz cuma günü etilen fabrikasında gaz boşaltılması sırasında hava sıcaklığının da etkisiyle gazın alev alması sonucu Hazar Doğan isimli işçi yanarak yaralandı. 2010 yılında PETKİM’de iş başı yapan ve evli olan Hazar Doğan, kazanın yaşandığı yerde ilk yardım müdahalesinden sonra ambulansla İzmir’de tek yanık ünitesinin olduğu Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Burada acil serviste ilk müdahalesi yapılan işçi yatak olmadığı için İstanbul Kartal’daki hastaneye sevk edildi.

PETROL-İŞ ‘RUTİN’ DEDİ 

Bilgi almak için PETKİM’de herhangi bir yetkili ile görüşme talebimize olumlu yanıt verilmezken, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, kazanın herhangi bir ihmal veya önlem eksikliği taşımadığını belirtti. Şube İdari Sekreteri Menderes Akdağ, işverenin iş güvenliğine yaklaşımının olumlu olmasına rağmen bu kazaların yaşandığını belirterek, “Duruşlarda ve ‘start-up’larda böyle kazalarla karşılaşabiliyoruz. Hazar arkadaşımızın yaşadığı kazada da rutin bir işlem sonucu beklenmeyen bir durumun oluşmasından kaynaklanıyor. Havanın sıcaklığı hesaplanmamış ve salınan gaz alev almış. İş kazası raporu tutulan ve sisteme de iş kazası olarak geçen bir kaza. Havanın aşırı sıcak olmasından gazın alev aldığı düşünülüyor” dedi. Menderes Akdağ yaşanan olayın daha da büyümemesini işyerindeki revir, doktor ve ilkyardım önlemlerinin eksiksiz olmasına bağlayarak, “İlk müdahaleyi olay anında arkadaşları tarafından yanık önleyici jel sürerek yapmışlar daha sonra doktor geldi, ilk müdahaleyi tamamlayarak hastaneye götürdük. Her işyerimizde yeterli ilkyardım donanımı bulunması sonucun büyümesini engelledi” dedi.

‘TEKNİK DEĞİL’

PETKİM’deki işçiler ise PETKİM yönetiminin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna teknik olarak önem vermekle beraber işçiler üzerindeki iş yükünün artması, rekabet ortamı yaratılarak kendileri üzerindeki stresin artırılması ve fazla mesai alabilmek amacıyla yapılan çalışmanın bütün teknik önlemleri zayıflatarak iş kazalarını artırdığı görüşünde.

“Bu iş kazasını da bunun örneği olarak düşünüyorum. Önce işçi sağlığı ve iş güvenliği düşünülerek hareket edilseydi hava sıcaklığı ve diğer etmenler de hesaba katılırdı. Bu işyeri riskli bir işyeri ve rekabetçi ortamda yetersiz sayıda işçiyle harala gürele üretim yapılacak bir yer değil. Bir facia yaşanırsa Soma gibi bile olmaz. Soma’da sadece madendeki işçiler ve aileleri etkilendi ancak burada bütün bir şehri risk altına sokmak demektir. Bunun bilinciyle hareket edilmesi gerek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusu teknik bir sorun olmaktan çıkarılmalı” derken bir başka işçi ise “Koca İzmir’de ufacık bir yanık ünitesi olan bir hastane var. Aliağa havzasının yanık hastanesine ihtiyacı var ama yetkililer dikkate almıyor” diyerek yanık hastanesine olan ihtiyacı dile getiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0