Abraham Lincoln'den Sokrates'e 8 Şanlı Başarısızlık
Tarih boyunca yapılan her buluş ya da keşif mutlaka imkânsız gibi görüneni hayal eden biri ya da birileri tarafından öngörülmüş ve geliştirilmiştir. Büyük bir çoğunluk tarafından hayalperestlikle itham edilen bu kişilerin inandığı tek şey vardır: Bu yapılabilir. Bu kitapta okuyacaklarınız insanlık tarihine damga vuran bu hayalperestlerin mizahi bir listesidir.
Şimdi Eksik Parça Yayınları tarafından yayımlanan İcat Çıkarma! kitabında yer alan 8 şanlı başarısızlığı görelim.
1. Thomas Edison
2. Sigmund Freud
3. Winston Churchill
4. Abraham Lincoln
5. Sokrates
6. Henry Ford
7. Walt Disney
Walt Disney (1901-1966) en başından beri başarısızlığa mahkûm olduğu düşünülen bir isimdi. Vasat bir öğrenci olarak yalnızca sanata, daha sonra hiciv tiyatrosuna ve ilk hareketli filmlere ilgi duymuştu. Onu ilk işinden kovan gazete editörü çizimlerinin hayal gücünden yoksun olduğunu düşünüyordu. Bir süreliğine bir bankada çalıştıktan sonra karikatürist olarak iş buldu. Ancak çalıştığı stüdyo çok geçmeden iflas edip kapandı. On dokuz yaşındayken bir arkadaşıyla kendi sanat stüdyosunu kurdu ama kısa süre sonra o da kapanmak zorunda kaldı. İki yıl sonra bir kez daha denedi ve çalışmalarını satmayı kabul eden New York’taki bir dağıtım şirketiyle anlaşma yapmayı başardı. Ancak şirket altı ayda bir ödeme yapacaktı. Bir ara o kadar yoksul kaldı ki köpek maması yiyerek karnını doyurmaya başladı ve bir kez daha vazgeçip maaşlı bir iş bulmak zorunda kaldı. 1926’da yarattığı başarılı çizgi karakter (Tavşan Oswald) için dağıtım şirketi Universal Stüdyoları’ndan daha iyi bir ücret alma umuduyla yeniden masaya oturmayı denedi ama ona telif haklarını devrettiği ve diziyi devam ettirmek için başka sanatçılar alındığı söylendi.
Ertesi yıl Mickey Fare karakterini yarattı. MGM Stüdyoları tarafından kendisine bu fikrin gülünç olduğu ve kimsenin ekranda dev bir fare görmek istemeyeceği söylendi. Kadınlar bundan korkardı. Sonraki on beş yıl boyunca Üç Küçük Domuz reddedildi, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’e başlangıçta gülünüp geçildi ve Pinokyo’nun yapımı kimsenin kendisini yalancı ve yoldan çıkmış bir yeniyetmeyle özdeşleştirmek istemeyeceği gerekçesiyle durduruldu. Bambi uygunsuz olduğu gerekçesiyle reddedildi. Kariyeri boyunca birkaç kez iflas eden Walt Disney’i Anaheim Belediyesi bile geri çevirdi, zira teklif ettiği eğlence parkının yalnızca ayaktakımına cazip geleceği söylendi. Bütün kapıların yüzüne çarpılmasına ve başarısızlıklarına rağmen Walt Disney tarihteki en büyük ve en kârlı animasyoncu olarak anılır. Disney 1966’da müthiş varlıklı bir adam olarak hayata veda ettiğinde arşivi Oscar ödülleriyle dolup taşıyordu.
8. Frank Winfield Woolworth
Frank Winfield Woolworth (1852-1919) ergen bir gençken bir mağazada depo sorumlusu olarak çalışıyordu. Mağazanın sahibi ona müşterilere hizmet edebilmesi için gereken “zekâdan yoksun olduğunu” söylemişti. Çalışmaya mahkûm edildiği arka odada düşünürken aklına her ürünün fiyatının yalnızca beş sent olduğu bir mağaza fikri geldi. 1878’de ilk Beş Sent Mağazası’nı açmak için 300 dolar borç aldı ve birkaç hafta içinde iflas edip mağazayı kapattı. 1878’de yine denedi ama bu kez fikrini on sentlik ürünleri de kapsayacak şekilde genişletti. 1911 yılına gelindiğinde F. W. Woolworth Şirketi yaklaşık 600 noktada satış yapıyordu ve Woolworth 1919’da öldüğünde şirketinin değeri bugünün parasıyla yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştı.
Yorum Yazın