ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'ye Yönelik İki Karar: 'Ermeni Soykırımı' ve 'Yaptırım' Tasarıları Kabul Edildi
ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan yasa tasarısını oyladı. Tasarıya 435 temsilciden 405'i 'evet', 11'i 'hayır' dedi. Tasarı böylece ezici bir çoğunlukla kabul edilmiş oldu. Ardından Türkiye'nin Suriye'ye yönelik harekatı nedeniyle yaptırım içeren tasarı oylandı ve o da kabul edildi.
ABD Kongesi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'ne 1915'te Ermenilerle yaşanan olayları 'Soykırım' olarak kabul eden bir yasa tasarısını görüştü. Yapılan oylamada ezici bir çoğunlukla 'evet' denildi. Tasarıya 405 kabul, 11 ret ve 3 çekimser oy verildi. Böylece tasarı Temcilciler Meclisi'nden geçmiş oldu.
Senatoya gidecek
Temsilciler Meclisinden geçen tasarının hayata geçebilmesi için Senato'da da aynı şekilde kabul edilmesi gerekiyor.
Eğer Senato tasarıyı olduğu gibi kabul ederse Başkan'a gidecek. Değişiklik yapmak isterse tasarı yeniden Temsilciler Meclisi'ne gönderilerek burada yeniden ele alınacak.
Washington Büyükelçisi Kılıç tepki gösterdi: "Şanlı tarihimize leke süremez"
Tasarıya tepki gösteren Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Twitter hesabından, 'Yabancı ülke meclislerindeki vekillerin malum lobilerin etkisiyle aldıkları ve alacakları, tarihi gerçeklerden uzak, tarafsız araştırma ve değerlendirmeye ve ilgili ülkelerin arşivlerinde yapılması gereken incelemeye dayanmayan vizyon yoksunu kararları şanlı tarihimize leke süremez' dedi.
Çavuşoğlu:" Karar bizim için yok hükmünde"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da karara Twitter hesabından paylaştığı mesajla tepki gösterdi. Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı’yla büyük oyunu bozduk. Projeleri hüsrana uğrayanlar raflardaki köhne tasarılara sarıldılar. Bizden bu yolla intikam alacaklarını sananlar yanılıyorlar.Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; Hükümetimizin ve Halkımızın gözünde yok hükmündedir!' değerlendirmesinde bulundu.
Barış Pınarı harekatına karşı yaptırım içeren tasarı da kabul edildi
'Ermeni soykırımı' tasarısının ardından, ABD Temsilciler Meclisi Türkiye'ye karşı bir karar daha aldı. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Mike McCaul tarafından ay ortasında sunulan tasarıda Barış Pınarı Harekatı ile alakalı olarak bazı Türk yetkililere yaptırım öngörüyor.
Tasarıya 403' vekil 'evet' oyu kullanırken, 'hayır' oyları 16'da kaldı.
Tasarı neler içeriyor?
Tasarı, ABD Başkanı’nın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dahil Suriye’ye askeri müdahalede rolü olan Türk yetkililere vize yasağı ve mal varlığı dondurma gibi tedbirler uygulanmasını öngörüyor. 4695 sayılı tasarı, Türkiye’ye operasyonda kullanılabilecek savunma teçhizatı, hizmetler ya da teknoloji sağlayan yabancı kişilere de benzer yaptırımlar öngörüyor.
Tasarı, Halkbank ya da ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’deki operasyonla ilişkili olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ya da Türk savunma sanayine finansal destek sağlanmasını kolaylaştırdığını tespit ettiği tüm mali kurumlara yaptırımlar getirilmesini içeriyor. Tasarıda ayrıca ABD Başkanı, Türk hükümetine Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasından dolayı kısaca CAATSA olarak bilinen Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası altındaki yaptırımları devreye sokmakla yükümlü tutuluyor.
Tasarıya göre, Amerikan savunma teçhizatı, hizmetleri ya da teknolojisinin, Silah İhracatı Kontrolu Yasası kapsamına girmesi ve Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonlarında kullanma ihtimalinin bulunması durumunda, Türk hükümetine satışı yasaklanıyor. ABD Başkanı’nın Türkiye’yi bu maddeden muaf tutamayacağı da kaydediliyor.
Tasarı ayrıca, Türkiye’nin operasyonunun ulusal güvenliğe etkisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ailesinin net geliri konularında raporlar hazırlanması çağrısında bulunuyor.
Başkanın onayı gerekli
Tasarının yasalaşması için, tasarının Senato'da da aynı şekilde kabul edilmesi ve sonra Başkan Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.
Ancak Temsilciler Meclisi'nde üçte iki çoğunluğun üzerindeki oy ile geçen tasarı, Senato'dan da aynı oranda oy alırsa, Trump'ın önüne gitmeden doğrudan yasalaşacak.
Türkiye'den ABD Temsilciler Meclisi'ne kınama
Dışişleri Bakanlığı'nın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'Barış Pınarı Harekatımız gerekçe gösterilerek ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir yasa tasarısının bugün ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesini şiddetle kınıyoruz.' ifadelerine yer verildi.
Türkiye'de üst düzey yetkilileri ve Silahlı Kuvvetleri hedef alan tasarının, NATO çatısı altında sürdürülen müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığına işaret edilen açıklamada, 17 Ekim'de Suriye konusunda ABD ile varılan mutabakata da aykırı olduğu belirtildi.
ABD'nin tek taraflı tehditlerle bir yere varamayacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:'Son günlerde müttefik bir ülke ile terör örgütü arasındaki farkı dahi gözardı eden söylem ve eylemleriyle, terörist bir şahsı meşrulaştırma gafletinde bulunan ABD yetkililerinin, tek taraflı yaptırım tehditleriyle bir yere varamayacaklarını görmeleri gerekmektedir. ABD Kongresi'ni, ilişkilerimizin özüyle ilgili olmayan meseleleri iç siyaset malzemesi yapmaya son vermeye, müttefiklik ve ortaklık ilişkilerimize yakışır şekilde hareket etmeye ve ABD Yönetimini de ilişkilerimize daha fazla zarar verebilecek adımların önlenmesi için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.'
ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen 'Ermeni soykırımı' kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise 'ABD Temsilciler Meclisi'nce bugün kabul edilen 'Ermeni Soykırımı konusunda ABD'nin Tutumunu Teyit' başlıklı, Temsilciler Meclisi'nin hissiyatını yansıtan H.Res.296 sayılı kararı reddediyoruz. İç politika saikleriyle alınmış olan bu kararın tarihi ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır.' denildi.
Barış Pınarı Harekatı'nı engelleyemeyerek hüsrana uğrayanların, Türkiye'den bu yolla intikam almaya çalışmalarının yanılgı olduğu belirtilen açıklamada, 'Bu kararın Türk Hükümeti ve halkı nezdinde hiçbir geçerliliği ve hükmü bulunmamaktadır.' değerlendirmesi yapıldı.
AA, Amerika'nın Sesi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Madem oyle bizde "kızılderili" katliamlarini onaylayalim.
Takvimde başka gün bulamamışlar. Tamamen kasıtlı ve kışkırtma amaçlı bir girişim.
AKP'li Yasin Aktay 18 Ekim 2011'de Sözde Ermeni Soykırımı'nı desteklemiş. Tayyip Erdoğan tarafından Öcalan propagandası yapmak için görevlendirilen Akil Kadı... Devamını Gör