Görüş Bildir
Haberler
ABD'de 'IŞİD Bütçesi'ne Onay

ABD'de 'IŞİD Bütçesi'ne Onay

Ulaş
13.12.2014 - 10:10
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Kongresi, IŞİD'le mücadele kampanyasını da genişletecek 584 milyar dolarlık savunma bütçesini onayladı. 1,1 trilyon dolarlık 2015 yılı bütçesi ise Senato'dan onay bekliyor.

ABD Kongresi, Başkan Barack Obama'ya Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele kampanyasını genişletme yetkisi de tanıyan, 584 milyar dolarlık 2015 yılı savunma bütçesini onayladı.

Temsilciler Meclisi’nden geçen hafta 119'a karşı 300 oyla geçen tasarı, Senato'da 11'e karşı 89 gibi yüksek oy farkıyla kabul edildi. Tasarı, Başkan Obama'nın imzasıyla yürürlüğe girecek.

Savunma bütçesinde IŞİD'e karşı hava saldırıları için 5 milyar dolarlık bütçe öngörülüyor. Irak'a bin 500'e kadar ek Amerikan askeri gönderilebilmesini de sağlayan tasarıyla, Irak'a eğitim ve donanım yardımı için de 1,6 milyar dolar ayrılıyor.

Tasarı ayrıca Pentagon'a, Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve donanım temini etme yetkisi de sağladı. Önceki yetki veren kanunun süresi 11 Aralık'ta dolmuştu.

Genel anlamda tasarı Amerikan ordusu için 521,3 milyar dolar, yurt dışı operasyonlar için ise 63,7 milyar dolar bütçe öngörüyor.

Ancak Obama hükümetinin 2015 harcamalarının tümünü kapsayan 1,1 trilyon dolarlık yıllık bütçe tasarısı henüz ABD Senatosu’ndan geçmedi. 100 kişilik senatoda Başkan Obama'nın politikalarını eleştiren çok sayıda Senatör bulunuyor. Bütçedeki tartışmalı kalemlerin başında, ABD'deki göçmenlerin statüsünü ve sınırdışı edilme koşullarını etkileyen düzenleme geliyor.

Obama, tartışmalı bütçe tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, 'Senato'dan da geçeceğinden ümitliyim' dedi. Mevcut siyasi şartlar gereği bunun bir ‘uzlaşı tasarısı’ olduğunu söyleyen Obama, geçen yıl yaşanan bütçe krizinin savunma faaliyetlerine olumsuz etkisini hatırlattı.

Eğer bütçe senatodan geçerse, Eylül 2015'e dek hükümetin tüm harcamalarına yeşil ışık yakılmış olacak.

Bütçede IŞİD’le mücadeleye 5 milyar dolar, Ebola salgınıyla mücadeleye de 5,4 milyar dolar ayrıldı.

  • AA, Reuters
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0