Görüş Bildir
Haberler
AB Mültecilere Karşı Sınır Kontrollerini Artırıyor

AB Mültecilere Karşı Sınır Kontrollerini Artırıyor

Onedio Medya
14.09.2015 - 22:09 Son Güncelleme: 15.09.2015 - 22:55

AB ülkeleri arasında serbest dolaşım uygulamasına sınırlamalar getiriliyor. Almanya'nın ardından Belçika, Yunanistan, İtalya, Avusturya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti sınırda sıkı pasaport kontrolüne başladı. Macaristan ve Sırbistan mülteci konusunda restleşiyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Brüksel'de yaptığı açıklamada 160 bin sığınmacının birlik ülkeleri arasında paylaşılması konusunda 'siyasi bir uzlaşmaya' varıldığını söyledi.

'Kotaların belirlenmesinde ve tekil olarak sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda mutabık olmadık' diyen de Maiziere AB Komisyonu'nun hazırladığı planın henüz çoğunluk tarafından destek bulmadığını söyledi.

Konuyla ilgili nihai karar 8 Ekim'de verilecek.

Kota sistemi tartışması

Almanya, Fransa ve Avusturya, sığınmacıların üye ülkelere adil bir şekilde dağılımını öngören zorunlu kota sisteminde ısrar ederken; Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkeler zorunlu kota sistemini reddediyor.

Macaristan'da tel örgüyü geçen tutuklanacak

Macaristan'da tel örgüyü geçen tutuklanacak

Öte yandan sığınmacılara yönelik sert tutumuyla tepki çeken Macaristan Sırbistan sınırını geçişlere tamamen kapattı. Mültecilerin Avusturya ve Almanya’ya ulaşmak için kullandığı bu ana koridora dikenli tellerden oluşan bariyerler yerleştirildi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, aldıkları önlemleri savundu: “Macaristan’ın sınırlarını güçlendirecek yeni kurallar yarın hayata geçecek. Yarından itibaren sınırı yasadışı geçmek sadece kanunun ihlali anlamına gelmeyecek bunu yapanlar hapis cezası alacak ya da sınır dışı edilecek.”

Sınıra gelen çok sayıda mülteci ise tel örgülerin arkasında kaldı. Macaristan ayrıca bölgeye helikopter destekli bir ekip gönderdi.

Macaristan'da yeni yasal düzenlemeler yürürlüğe girdi. Tel örgülerle kapatılan sınırı geçmeye çalışan kadın, erkek, çocuk hepsi artık suç işlemiş sayılacak.

Macar polisi, dokuzu Suriyeli, yedisi Afgan olan mültecilerin Salı sabahı erken saatlerde Sırbistan sınırındaki telleri aşarak Macaristan'a geçtiğini belirtti.

175 kilometrelik Sırbistan sınırına çekilen 4 metre yüksekliğindeki tele zarar verenler de ya yapse atılacak ya da sınırdışı edilecek.

'Yunanistan görevini yapsaydı böyle olmazdı'

'Yunanistan görevini yapsaydı böyle olmazdı'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sertleşen yasaların 'yeni bir dönemin başlangıcı' olduğunu savunan hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, mülteci akınıyla ilgili olarak Yunanistan'ı 'görevini yapmamakla' suçladı ve şunları söyledi:

'Bu sabah itibariyle yeni bir duruma geçildi. Biz tüm Avrupa Birliği üyesi ve üyelik adayı devletlerin görevini yapmaya zorlanması gerektiğine inanıyoruz. Aslında bu göç dalgasının başladığı yerde bir Avrupa Birliği üyesi ülke olan Yunanistan var. Yunanistan Schengen'e katıldığı andan itibaren görevini yapsaydı, son birkaç haftadır yaşanan şeyler engellenebilirdi.'

Yeni yasanın uygulanması için sınırda atlı polislerin ve 30 nöbetçi yargıcın görevlendirildiği bildirildi.

Polis ayrıca onbinlerce mültecinin AB'ye girerken kullandığı bir hemzemin geçidi de kapattı.

Avusturya, Polonya ve Slovakya da sınır kontrollerini artırıyor

Avusturya, Polonya ve Slovakya da sınır kontrollerini artırıyor

Dün sığınmacı akışını sınırlandırmak isteyen Almanya'nın sınır kontrollerine başlamasının ardından Avusturya, Polonya ve Slovakya da sınır kontrollerini artıracaklarını açıkladı.

Bu kararlar üzerine açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Macaristan’ın Sırbistan sınırına çit çekmesinin mültecilerinin hakkını engelleyebileceğini belirtti. 

Komiserlik sözcüsü Erno Simon, “Her ülkenin sınırlarını gerekli bulduğu yollarla korumasının bir hak olduğunu tanıyoruz” dedi. Ancak savaştan ve zulümden kaçan insanların önüne engel konulmamasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Avusturya'dan 2200 asker

Almanya'nın sınır kontrollerini artırması üzerine Avusturya, Macaristan'dan gelen sığınmacıların geçişini önlemek için sınıra asker göndereceğini duyurdu. Avusturya Başbakanı Werner Faymann gazetecilere yaptığı açıklamada, sınırda polise destek sağlanması için 2 bin 200 askerin görevlendirileceğini söyledi. Faymann, 'Polis ve Avusturya İçişleri Bakanlığının yardıma ihtiyacı var. Onların Avusturya ordusunun yardımına ihtiyacı var' dedi.

Yaklaşık 7 bin 500 sığınmacının Viyana'ya gelmek için Macaristan sınırındaki Nickelsdorf kasabasında bekletildiği belirtiliyor. Yerel yöneticiler, bu kadar sığınmacıyı ağırlayamayacaklarını ifade ederek federal hükümetten çözüm bulmasını istiyor. Yaklaşık 16 bin sığınmacının son üç günde Avusturya'ya giriş yaptığı kaydediliyor.

Macaristan'dan gelen sığınmacılar, Avusturya üzerinden Almanya'ya geçmek istiyor. Avusturya, geçen günlerde artan sığınmacı akınını engellemek üzere Macaristan'a tren seferlerini durdurmuş, daha sonra Macaristan'dan gelen A4 otoyolunu geçici olarak trafiğe kapatmıştı.

BBC Türkçe, Bianet ve Al Jazeera | Fotoğraflar: Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0