onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
AB Karar Verdi: İşgal Altındaki Yerlerde Üretilen Ürünler Artık İşaretlenecek

AB Karar Verdi: İşgal Altındaki Yerlerde Üretilen Ürünler Artık İşaretlenecek

İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin ve Suriye topraklarında ürettiği mallar, artık Avrupa ülkelerinde satılırken, etiketlerinde açıkça 'Yerleşimler' diye yazılacak. İşgale karşı boykot kampanyası yürüten gruplarca sevinçle karşılanan yeni AB etiketleme kararı, İsrail'den öfkeli tepki aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İsrail Dışişleri Bakanlığı kararı 'sıradışı ve ayrımcı bir adım' diye niteledi. Bu uygulamanın İsrail'e yılda 50 milyon dolar civarında kayba malolması bekleniyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, İsrail'in, işgal altında tuttuğu Filistin ve Suriye topraklarındaki Yahudi yerleşimlerinde üretilen mallarla ilgili etiketleme kurallarına 'açıklık getiren' bir tebligat yayınladı.

Etiketlerde "Yerleşimler" Diye Belirtilecek

Etiketlerde "Yerleşimler" Diye Belirtilecek

Buna göre İsrail tarafından Avrupa Birliğine gönderilen tarım ürünleri ve kozmetik malzeme eğer işgal altındaki topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimlerinden geliyorsa, etiketinde mutlaka 'Yerleşimler' diye belirtilecek. Image copyright Reuters Image caption İsrail'in işgal altındaki yeni yerleşimleri her yıl genişletmesini Filistinliler toprak çalma olarak yorumluyor

AB, İsrail tarafından 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu bu topraklarda inşa edilen yerleşimleri Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk uyarınca 'yasadışı' sayıyor.

AB ayrıca Yahudi yerleşimlerinin barışı tehdit ettiği ve iki devletli bir çözümü imkansız hale getirdiği görüşünde.

Avrupa Komisyonu'nun Çarşamba günü Brüksel'de yaptığı toplantıda alınan karar özel olarak işgal altındaki bölgelerdeki yerleşimlerden gelen malların etiketlenmesiyle ilgili.

'İsrail tarafından 1967 Haziran'ından bu yana işgal altında tutulan topraklardan gelen ürünlerin menşeinin belirtilmesi hakkında yorumlayıcı tebligat' başlığını taşıyor.

Şimdi bu Kurala 28 Üye Ülkenin Tümünde Uyulacak

Şimdi bu Kurala 28 Üye Ülkenin Tümünde Uyulacak

Komisyon, işgal altındaki topraklar derken Gazze Şeridi, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'ni kastettiğini de açıklıkla belirtiyor. Image caption Bazı yerleşimler şehir büyüklüğünde

Bazı AB ülkeleri, zaten bu kural konmadan önce de İsrail'in uluslararası hukuk tarafından tanınan sınırları ile işgal altındaki topraklardan gelen ürünler arasındaki ayrımı etiketlere yansıtıyordu.

Bir AB yetkilisi BBC'ye, etiketlere 'yerleşimler' ibaresinin konulmasına karar verildiğini çünkü AB yasalarına göre bu ürünlerin etiketine İsrail ya da Filistin toprakları yazmanın yanlış olacağını söyledi.

Yetkili bunun yeni bir karar ya da siyasi bir tutum olmadığını yalnızca Avrupa Birliği sınırları içindeki tüm ülkelerde tüketicinin bilgilendirilmesine dair kurallara açıklık getirildiğini kaydetti.

2004 yılından bu yana işgal altındaki topraklarda inşa edilen yerleşimlerden gelen ürünlere İsrail ürünlerine uygulanan ticari ayrıcalıklar uygulanmıyor ve AB yasaları zaten buralardan gelen meyve, sebze ve balın menşeinin açıkça belirtilmesini emrediyordu.

İsrail Avrupa Birliği'ne Yılda Toplam 30 Milyar Dolar Tutarında Mal ve Hizmet İhraç Ediyor

İsrail Avrupa Birliği'ne Yılda Toplam 30 Milyar Dolar Tutarında Mal ve Hizmet İhraç Ediyor

İsrail ekonomi bakanı bugün kararı alınan uygulamanın, ülkesine maliyetinin yılda 50 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyor. Image copyright bbc Image caption İsrail AB kararının ülkesine yıllık maliyetinin 50 milyon dolar civarında olacağını tahmin ediyor

Kararı kınayan İsrail Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında AB'yi politik sebeplerle ayrımcı bir karar almakla suçladı ve bu kararın arkasında 'Boykot kampanyası'nın bulunduğunu öne sürdü.

Açıklamada 'Dünyanın çeşitli yerlerinde 200'ün üzerinde toprak anlaşmazlığı varken ve bunlardan bazıları, kendi sınırları içinde yada burnunun dibindeyken, AB'nin İsrail'e karşı böyle bir çifte standart uygulamayı seçmesini üzücü buluyoruz' denildi.

İsrail dışişleri bakanlığı etiketleme uygulamasının barış sürecine katkı yapmayacağını ama 'İsrail'e karşı boykot kampanyası yürüten, İsrail'in varolma hakkını inkar eden radikal unsurların güçlenmesine yol açacağını' da öne sürdü.

Reuters & BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
89
7
4
2
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam