AB’de Önemli Karar: Mülteci Tekneleri Artık Geri Çevrilmeyecek
Avrupa Birliği’nin sınır muhafaza teşkilatı FRONTEX’in bundan böyle mülteci teknelerini geri çeviremeyeceği açıklandı. Ancak bu mültecilerin kabul edildikten sonra Türkiye’ye gönderilmesi gündeme gelebilir.
Alman medyasına göre, Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırların kaçak girişlerden korunması için kurduğu sınır muhafaza teşkilatı FRONTEX’in, mülteci taşıyan deniz araçlarını açık denizlere dönmeye zorlaması yasaklandı. Almanya’nın tanınmış göç uzmanlarından Petra Bendel ise FRONTEX’in bazı uygulamalarının devletler hukuku açısından tartışmalı olduğunu söyledi. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, AB sınır koruma teşkilatı, İtalya’daki Lampedusa açıklarında olduğu gibi, ölüm tehlikesi geçiren mültecileri kurtarmamakla suçlandığını hatırlattı.
Erlangen Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Petra Brendel, FRONTEX’e yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak teşkilatın kaçak göçü ve sınır aşırı suçları önlemek amacıyla kurulduğunu hatırlatırken, AB sınır muhafaza teşkilatının aynı zamanda boğulma tehlikesi geçiren kazazedeleri kurtarmakla yükümlü olduğunu belirterek, “Anlaşmalarda, hangi hallerde FRONTEX’in müdahale etmek zorunda olduğu ve yardımın AB ülkeleri arasında nasıl koordine edileceği de açıkça yazıyor. Ayrıca FRONTEX’in, kurtarılan mültecileri canlarına zarar gelebilecek ülkelere iade etmesi de yasak. Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi’nin 33′üncü maddesinde belirtildiği gibi, mülteci adaylarının haklarının korunması ve hangi üçüncü ülkeleree gönderilebilecekleri de anlaşmalarda yer alıyor” dedi.
Alman göç politikası uzmanı Petra Brendel, mültecilerin gönderildiği ülkelerde insan haklarına ne ölçüde uyulduğunu saptamanın da FRONTEX’in görevi olduğunu belirtti. FRONTEX operasyonlarına sağlık personeli, tercüman ve hukukçuların da katılması gerektiği yönündeki isteklerinyerine getirilmesini isteyen siyasi bilgiler fakültesi öğretim üyesi Brendel, hangi mültecinin korunmaya ihtiyacı olduğunu tespit edebilmesi için kurtarma operasyonlarına katılan ekiplerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı.
FRONTEX ve münferit milli sınır muhafaza teşkilatlarının ‘geri gönderme’ uygulamasının Akdeniz’de olduğu gibi mülteci teknelerinin batmasına ve boğulmalara neden olduğu hatırlatıldı. AB’nin aldığı kararın sadece FRONTEX için geçerli olduğunu, milli sınır muhafaza teşkilatlarını bağlayıcı nitelikte olmadığı ifade edildi.
Türkiye ile AB arasında geçtiğimiz Aralık ayında ‘Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’ ile ‘Geri Kabul Anlaşması’ imzalanmıştı.
Yaklaşık 3,5 yıl sürmesi beklenen vize muafiyet müzakereleri sürecinde Türkiye’nin, AB’ye Türkiye üzerinden yasadışı yollarla giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarını kabul edip geldikleri ülkelere göndermesi ya da oluşturulacak kamplara yerleştirmesi öngörülüyordu.
DHA, ZETE
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!