Görüş Bildir
Haberler
9 Soruda: Türkiye Sokaklarında Kobani Gerilimi

9 Soruda: Türkiye Sokaklarında Kobani Gerilimi

Dersimnews.com Haber Portalı
10.10.2014 - 16:36 Son Güncelleme: 10.10.2014 - 17:24

Türkiye Sokaklarında Kobani Gerilimi

1. Göstericiler kim ve ne istiyorlar?

Göstericiler ağırlıklı olarak Kürt yurttaşlar. Kürtlerin yoğun yaşadığı iller dışındaki eylemlere bazı sosyalist partiler, sol örgütler, sendikalar, öğrenci grupları, kadın örgütleri ve aydınların da destek verdiği görülüyor.

Eylemlerde dillendirilen temel talepler şunlar: “Suriye’nin kuzeyindeki diğer bölgeler ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinden gelecek askeri yardımın ulaşması için Türkiye toprakları üzerinden Kobani’ye doğru bir koridor açılsın. Türkiye IŞİD’e verdiği (iddia edilen) desteği kessin. Türk ordusu Kobani’ye kara harekâtı yapmasın.”2. Kürt siyasetçilerin eylemlere yaklaşımı ne?

HDP yetkilileri krizin başından bu yana Türk yetkilerle çeşitli görüşmelerde bulundu. HDP ve DBP’nin çağırısıyla çeşitli yerlerde eylemler düzenlendi. ‘IŞİD’in Kobani içine girmesi ve Türkiye’den beklenen adımların atılmaması üzerine’ HDP, 7 Ekim’de ülke çapında sokak eylemi çağrısı yaptı.

Eylemlerde ölümlerin ve şiddet olaylarının yaşanması ardından 9 Ekim’de HDP’li bir heyet Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la görüştü, ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada yaşananlardan dolayı hükümet eleştirildi ancak “Şiddet, yakma, yıkma asla olmamalıdır” denildi.

KCK’den yapılan açıklamada ise eylemler desteklenirken Atatürk büstü, Türk bayrağı ve okullara saldırılması ile yağma olayları eleştirildi.3. Hükümet, göstericilerin taleplerine ne yanıt veriyor?

Öncelikle Türkiye IŞİD’e destek verdiği iddialarını kesin bir dille reddediyor. Kobani’ye silah yardımı ise her şeyden önce YPG’nin, Türkiye’nin yıllardır savaştığı PKK ile bağlantılı olması nedeniyle gündemde değil. Hatta PYD de bazı resmi açıklamalarda ‘terörist unsur’ olarak tanımlanıyor.

DEVAMI İÇİN: http://dersimnews.com/dosya/9-soruda-turkiye-sokaklarinda-kobani-gerilimi.html

Kaynak: http://dersimnews.com/dosya/9-soruda-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0