Görüş Bildir
Haberler
Meryl Streep'ten Erkek Egemenliğine Sert Eleştiri

Meryl Streep'ten Erkek Egemenliğine Sert Eleştiri

Ulaş
07.10.2015 - 20:03 Son Güncelleme: 08.10.2015 - 15:01

Oscar ödüllü ünlü sinema oyuncusu Meryl Streep sinema endüstrisinin hala erkeklerin egemenliğinde olmasının öfke uyandırdığını söyledi.

Oscar ödüllü ünlü sinema oyuncusu Meryl Streep sinema endüstrisinin hala erkeklerin egemenliğinde olmasının öfke uyandırdığını söyledi.

Bu akşam başlayan 59. Londra Film Festivali'nin açılış filmi olan Suffragette'te İngiltere'de kadınlara da oy hakkı verilmesi için yürütülen siyasi mücadeleye liderlik yapan Emmeline Pankhurst'ü canlandıran Streep, önceki saatlerde düzenlenen basın toplantısında 'Karar alma süreçlerine daha fazla kadının dahil edilmesi' çağrısında bulundu.

Dünyanın pek çok yerindeki kurumlarda, 'kadınların yönetime dahil edilmediğini' belirten Streep, 'Yönetim kurulu masaya şöyle bir göz gezdirdiğinde, üyelerin yarısı kadın değilse, bu durumun doğru olmadığını düşünmezse, o zaman hiçbir ilerleme sağlanamaz' dedi.

Sinema sektörüne de değinen Meryl Streep, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki film oylama sitesi Rotten Tomatoes'da çok büyük çoğunluğun erkeklerden oluştuğunu; New York Film Eleştirmenleri Çevresi'nde de sadece iki kadın eleştirmene karşılık, 37 erkek eleştirmen bulunduğunu söyledi.

19 kez Oscar ödüllerine aday gösterilen, 3 kez de ödül kazanan 66 yaşındaki Meryl Streep, 'Bu durum çok sinir bozucu. Zira insanlar bunu bilgelik olarak kabulleniyor. Hakkaniyetli bir durum değil; bizim de dahil olmamız gerekli' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meryl Streep yakınlarda verdiği bir mülakatta kendisini 'feminist' olarak nitelemeye yanaşmaması ile ilgili bir soruyu da yanıtladı.

Streep, 'Bu filmde bir ifade geçiyor; 'Laf değil, iş' diye... Benim için de aynı ifade söz konusu. Yaşamımda yaptıklarım, bir insan olarak ne olduğumu gösterir. Onunla uğraşın, sözcüklerle değil' şeklinde konuştu.'Köle olacağıma isyancı olurum'

İngiltere Parlamentosu'nun ilk kez bir İngiliz sinema yapımına çekim olanağı tanıdığı Suffragette filminin tanıtımı amacıyla hazırlanan tişörtler ise Atlas Okyanusu'nun iki yakasında tartışma uyandırdı.

Filmin oyuncuları Meryl Streep, Carey Mulligan, Romola Garai and Anne-Marie Duff'ın Time Out dergisinin çekimleri için giydikleri tişörtlerde yazılı, Suffragette hareketinin lideri Emmeline Pankhurst'ün 1913'de kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden konuşmasından alınma 'Köle olacağıma isyancı olurum' sözleri tartışma yarattı.

Kimi çevreler, tişörtlerdeki 'köle' sözcüğünün tarihi anlamının gözardı edilmiş olduğunu belirterek köleliğin bir seçimmiş gibi gösterilmesinden ve beyaz olmayan kadınların harekete katkılarının yansıtılmamasından yakındı. Basın toplantısında, özellikle Twitter'da yayılan tişört eleştirilerini yanıtlayan senaryo yazarı Abi Morgan, 'Bu olumsuz çağrışımlar, filmin gerçek ve samimi amacı olan, tüm dünyada bütün kadınlar için eşitlik sağlanması hedefini gölgelerse, yazık olur. Benim için bu anlatı çok önemli. Ama tartışmalar da önem taşıyor ve yapılması gerekir' dedi.

Kırmızı halıda protesto

Kırmızı halıda protesto

Akşam saatlerindeki prömiyer sırasında ise art arda ünlü sinema oyuncuları sinema salonuna girerken, bir ara kırmızı halı üzerinde feminist göstericiler eylem düzenledi.

Üzerlerindeki 'Her hafta iki kadın öldürülüyor', 'Ölü kadınlar oy veremez' gibi sloganlar yazılı giysileriyle dikkat çeken Sisters Uncut hareketinden göstericiler, bir yanda filmin oyuncuları mülakat vermekteyken, kırmızı halı üzerine uzanarak seslerini duyurdular.

46 kadın yönetmenin filmi gösterilecek

46 kadın yönetmenin filmi gösterilecek

Festivalde 46 kadın yönetmenin çektiği filmin gösterileceğini kaydeden Stewart, 'Böyle söyleyince kulağa çok hoş geliyor. Sonra bu rakamın programın yalnızca yüzde 20'si olduğunu fark ediyorsunuz' dedi ve şöyle devam etti:

'İlginç olan, belgesel ve kısa filmlere baktığınızda kadın yönetmen oranının çok yüksek olduğunu görüyorsunuz. Bu da projelerini büyütmek isteyen kadınların önünde bariyerler olduğuna işaret ediyor.'

Filmdeki baş rolde canlandırılan kadın hakları eylemcisi Emmeline Pankhurst'ün torununun kızı Helen Pankhurst ile torununun torunu Laura Pankhurst'ün de galaya katılacağı belirtildi.

12 gün sürecek festivalde 72 farklı ülkeden yaklaşık 240 film izlenecek.

Festivalin kapanışı Danny Boyle'un yönettiği ve başrollerinde Michael Fassbender ile Kate Moss'un oynadığı Steve Jobs'un biyografisi ile yapılacak.

Festivalde bu yıl genç yönetmen Ziya Demirel'in yönettiği Türk-Fransız ortak yapımı Salı adlı film, ayrıca Kısa Film dalında yarışacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0