4G İhalesi Ertelendi
Önümüzdeki günlerde yapılması planlanan 4G ihalesi, Ağustos'a ertelendi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 26 Mayıs'ta yapılacağı duyurulan 4G ihalesinin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelendiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4G teknolojisiyle ilgili olarak 'çöplük olur' açıklamasını yapmış, açıklama sonrasında gözler 4G ihalesine çevrilmişti.
Edinilen bilgiye göre, Bakanlar Kurulu yetkiyi bakanlığa devretti. Bakanlık da BTK'dan ihalenin tehirini istedi.
'4G ile zaman kaybetmemize gerek yok'
Bir süre önce Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuşuyor. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” demişti.
Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından ihalenin iptali gündeme gelmişti.
İhale iptalinin perde arkası
Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD) Başkanı Musa Savaş, kişisel internet sitesinde ihalenin iptalinin perde arkasını yazdı:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ilgili kamu kurumları ve operatör yetkilileri acil olarak toplantıya çağrıldı.
Dün sabah (14 Mayıs 2015 Perşembe) saat 10:00’da bakanlıkta yapılan toplantıya kamu tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer ve Haberleşme Genel Müdürü Mustafa Koç katılırken operatörler tarafında ise Türk Telekom adına Erkan Akdemir, Turkcell adına Kaan Terzioğlu ve Vodafone adına Hasan Süel katıldı.
Yapılan toplantıda 4G ihalesinin üç ay ertelenmesine karar verildi. Gerekçenin ilgili kamu kurumlarınca bugün açıklanması bekleniyor.
'İhaleye katılacak firmaların teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmesi...'
Konuyla ilgili BTK tarafından yapılan açıklama şöyle:
'Bilgi ve iletişim teknolojilerinde ve özellikle mobil sektörde, son yıllarda sesli iletişimden veri iletişimine doğru hızlı bir eğilimin olduğu görülmektedir. Halihazırda ülkemizde kullanılan mobil elektronik haberleşme teknolojileri (2G, 3G) geçmişte tüketici beklentilerini yeterince karşılamıştır. Ancak, artan zengin içerikli uygulamalar, hız beklentisi ve mobil veri/internet tüketimini artıran akıllı cihazların piyasada yaygınlaşması gibi etkenlerin zaman içerisinde mevcut mobil elektronik haberleşme şebeke kapasitelerinin yetersiz kalmasına neden olacağı görüldüğünden, dünyadaki mobil elektronik haberleşmede sağlanan gelişmeler ve geleceğe yönelik çalışmalar da dikkate alınarak; Bakanlığımız ve Düzenleyici Kurumumuz olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun görev-yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, halen sektörde faaliyet gösteren tüm işletmeciler başta olmak üzere ilgili tarafların da görüşleri alınarak IMT (International Mobile Telecommunications – Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme çalışmaları sonuçlandırılarak buna ilişkin ihale süreci başlatılmıştır.
Bu süreçte, isteklilerin şartnameye yönelik değişiklik taleplerinin değerlendirilmesi ve ihaleye katılacak isteklilerin teknik ve finansal hazırlıklarını tamamlayabilmek için ilave zaman talepleri üzerine, sektörde faaliyet gösteren mevcut işletmecilerle birlikte Bakanlığımızda yapılan değerlendirmeler sonucunda, daha önce 26 Mayıs 2015 tarihinde yapılacağı duyurulan IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesinin Üç ay ertelenmesi hususunda müştereken görüş birliğine varılmış olup, bu çerçevede söz konusu ihale Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nca 26 Ağustos 2015 tarihine ertelenmiştir.'
4G ihalesine 2 milyar 298 milyon euro
Bakanlar Kurulu, IMT (entegre edilmiş mikrodalga teknolojileri) yetkilendirme (Uluslararsı mobiltelekomünikasyon 4G) ihalesinde toplam asgari değeri peşin 2 milyar 298 milyon euro olarak belirledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Krulu kararında, yapılacak ihaleyi kazananlar, ödemeyi peşin olarak yapabilecekleri gibi, ilki peşin olmak üzere, vade farkı ile birlikte altışar aylık dönemlerde dört eşit taksitle de ödeyebilecekler.
4G ihalesi 800 ile 2,600 MHz frekansları arasında, farklı bant genişliklerinde 20 dilim olarak yapılacak.
2008 yılında düzenlenen 3G ihalesinde A tipi lisans kullanma hakkını Turkcell, B tipi lisans kullanma hakkını da Vodafone, C tipi lisans kullanma hakkını da Avea kazanmıştı.
Kaynak: AA, Hürriyet, Musa Savaş, Serhat Ayan ve Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!