onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
48 Gün Yoğun Bakımda Kaldı: Yediği Turşu Yüzünden Canından Oluyordu

48 Gün Yoğun Bakımda Kaldı: Yediği Turşu Yüzünden Canından Oluyordu

Erzurum'da yediği turşudan zehirlenen 15 yaşındaki Nisanur Yaşar, 48 gün yoğun bakımda kaldı. Solunum yolları felç olan Nisanur’a tedavisinin ardından 'hayata yeniden hoş geldin' kutlaması yapıldı. Nisanur'un doktorları, evde yapılan turşulara karşı uyarılarda bulundu. 

Erzurum'da yaşayan 15 yaşındaki Nisanur Yaşar, ağustos ayında ailesi ile birlikte turşu yedikten bir günden sonra rahatsızlandı. Nisanur baş dönmesi, mide bulantısı, gözlerinde bulanıklık, annesinde ise dil şişmesi gibi etkiler görülünce hemen soluğu hastanede aldılar.

Turşu zehirlenmesi sonucu, Ağrı’da yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Nisanur, hastaneye geldiğinde kurtulması zor bir durumdaydı. Nisanur’un bilincinin açık olmasına rağmen solunumu olmadığından dolayı çocuk yoğun bakım doktorları tarafından çok ciddi bir süreç başlatıldı.

Çaşır turşusu hayatından ediyordu

Çaşır turşusu hayatından ediyordu

Evde yapmış oldukları çaşır turşusunu yedikten sonra zehirlenen ve konservelerde bulunan Botulismus antioksidanı nedeniyle komaya giren Nisanur, boynunda açılmış olan delikten ciddi solunum desteği aldı. Bir buçuk aydır hastanede kalan ve solunum yolları felç olan Nisanur’un solunum desteği ile hayata dönmesine sevinen hemşire ve doktorlar 'hayata yeniden hoş geldin' pastası ile kutlama yaptı. Doktorlar ve hemşirelerle sevgi bağı kuran genç Nisanur, pasta jestine karşılık doktorlara kendi elleriyle patatesli sigara böreği sözü verdi.

"Evde yapılan turşular hayati risk oluşturabilir"

Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi, çocuk yoğun bakım sorumlusu Dr. Nuri Alaçakır, “Ülkemizde çok ciddi yaşanan besin zehirlenmelerinin en ciddisini yaşadı Nisanur, bir kaç kaşık konserve sonrası hayati fonksiyonları riske girdi” dedi.

Dr. Adem Dursun ise, “Ülkemizde evde yapılan konserve turşularda zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Hijyen koşulları açısından çok dikkatli davranılması gerekiyor. Paslanmış kapakların kesinlikle kullanılmaması ve konserve yapmadan önce kapların mutlaka çok iyi ısıtılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Okuluna gıda zehirlenmesinden dolayı başlayamayan ve taburcu olan lise 2. sınıf öğrencisi Nisanur Yaşar’ın şu andaki tek dileği, Doğubayazıt'ta yoğun bakım ünitesinde yaşam savaşı veren annesi Zinnet Yaşar’ın da kendisi gibi taburcu olması.

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyoki

Botulismus teşhisi konulana kadar hasta çoktan canından olur. Teşhisi koyan doktoru tebrik etmek gerekir.

feyk

cok buyuk tehlike atlatmis. botulinum toksin bilinen en kuvvetli zehirdir. nanogrami, gramin milyarda biri miktarlari insani oldurmeye yetebilir. botulinum b... Devamını Gör

Hatun Karakaş

Ya Bi yürüyün çaxşır o tuşunun adı, doğuda özellikle: ağrı ve doğubeyazıt bölgelerinde fikir sahibi olduğum bu bitki kadınların bahar dönemi dağlardan tepele... Devamını Gör

Emre Çoker

Ben de anlamadım açıkçası turşu seven biri olarak kafamı karıştırdı haber