Görüş Bildir
Haberler
4 Milyona Yakın Suriyeli Çocuk, ‘Savaşsız Hayat’ı Bilmiyor...

4 Milyona Yakın Suriyeli Çocuk, ‘Savaşsız Hayat’ı Bilmiyor...

ATKN
15.03.2016 - 10:40 Son Güncelleme: 15.03.2016 - 15:01

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in yayınladığı raporda, son beş yılda 3,7 milyon Suriyeli çocuğun doğduğu ve bu çocukların hayatlarının 'şiddet, korku ve göçle şekillendiği' kaydedildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çocuklar, 5. yılını dolduran iç savaşın sessiz kurbanları. Diğer çocuklar gibi meyvelerin ya da sevimli çizgi film kahramanlarının isimlerinin telâffuzuyla değil, 'IŞİD', 'mülteci', 'iç savaş', 'hava saldırıları', 'rejim', 'varil bombaları', 'Cenevre' gibi sözcüklerle büyüyorlar. Büyüklerinden en çok duydukları kelimeler bunlar. 

Bugün yayımladığı raporunda UNICEF, Suriye ve civarındaki ülkelerde 8,4 milyon Suriyeli çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğunu, uluslararası yardım planlarının yetersiz olduğunu belirtti.

Raporda iç savaş sırasında 3,7 milyon çocuğun doğduğu, bu rakamın Suriyeli çocukların üçte birini oluşturduğu ve hayatlarının 'şiddet, korku ve göçle şekillendiği' vurgulandı.

Raporda '2013'tekine kıyasla iki kat daha fazla insan kuşatma altında ya da erişilmesi zor yerlerde yaşıyor. Yardım ulaştırılamayan bu insanların en az iki milyonu çocuk, ve bunların 200 bini kuşatma altında' deniyor.

7 yaşında çocuklar bile asker olarak kullanılıyor

7 yaşında çocuklar bile asker olarak kullanılıyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuşatma nedeniyle yardım ulaştırılamayan insanların en az iki milyonunun çocuk olduğuna dikkat çeken UNICEF, giderek daha fazla çocuğun asker olarak kullanılmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Raporda, savaşan tarafların bazıları yedi yaşında olan çocukları bile asker olarak kullandığı, UNICEF'in belirlediği çocuk asker vakalarının yarısından çoğunun 15 yaşından küçük olduğu ifade edildi.

Sağlık personelinin yarısı Suriye'yi terk etti

Sağlık personelinin yarısı Suriye'yi terk etti

Sağlık personelinin yarısının Suriye'yi terk ettiği ve hastanelerin sadece üçte birinin işlev gördüğü, doktor başına düşen hasta sayısının eskiden 600 iken bugün 4 bine ulaştığı ifade ediliyor.

4,8 milyon Suriyeli mültecinin büyük bölümü Türkiye ve diğer komşu ülkelerde

4,8 milyon Suriyeli mültecinin büyük bölümü Türkiye ve diğer komşu ülkelerde

4,8 milyon Suriyeli mültecinin büyük bölümü Türkiye ve diğer komşu ülkelerde, sadece sekizde biri ise Avrupa'da bulunuyor.

Yardım kuruluşlarının ortak hazırladığı ayrı bir raporda ise Rusya, İngiltere, ABD, Fransa, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve İran 'Suriye'deki askeri angajmanlarını artırmaktan dolayı' eleştirildi.

Raporda, 'Suriye'deki acılara son verme konusunda önemli rol oynaması gereken bu ülkeler, farklı ölçülerde o acıya aktif olarak katkıda bulunuyor' dendi.

Suriye'de beş yıldır devam eden iç savaşta 250 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

BBC Türkçe, Sputnik Türkiye ve Al Jazeera Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
37
27
15
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Dawkins06

Savaş ortamında yaşayan çocuklara elbette ki üzülüyorum. Ama savaş ortamındaki bir ülkede tavşan gibi çiftleşip çocuk yapıp sonra o çocuk üzerinden duygu söm... Devamını Gör

yeniçeri

Savaşta bile kendi zevklerini düşünen araplardan bi bok olmaz yıllarca kan içinde boğulmaya mahkumlar