onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
3D Yazıcı İle Basabileceğiniz 13 İlginç Şey

3D Yazıcı İle Basabileceğiniz 13 İlginç Şey

robotistan
26.09.2019 - 01:40

3 Boyutlu Deneyim

Son yıllarda hızla gelişmeye devam eden 3 boyutlu baskı teknolojisi ile birçoğumuz bu deneyimi izlerken veya uygularken yaşama fırsatına sahibiz. Bu teknoloji ile her geçen gün hem endüstride hem evlerimizde ilginç tasarımlar ile karşı karşıya geliyoruz. 3D yazıcılar endüstri için prototiplemede, ara aparat geliştirmede ve birçok alanda zaten kullanılıyorlardı. Fakat 3D yazıcı ve baskılarda kullanılan 3D filament çeşitliliği genişledikçe kullanıcılar artık evlerinde hobi elektroniği, oyuncak, süs eşya gibi amaçlar için bu ürünleri alıyorlar. Tabi ki bunlarla birlikte 3D yazıcılar ile çok ilginç tasarımlar da basılabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Ayakkabı

1. Ayakkabı

Tabi ki “3D printing” alanında çıkan ilginç ürünler dendiğinde ayakkabı bunlardan biri oluyor. Çünkü ayakkabı seçiminde tasarımı, renk tercihleri, taban stilleri gibi dış görünüş özellikleri akla geldiği kadar rahat olması, kullanım amacına uygun olması gibi ortopedik özellikler de düşünülüyor. Bu sebeple tüm şartlara göre bir ayakkabı üretmek mümkün ama kolay değil.

Spor dünyasında önce New Balance, hemen ardından birkaç ay sonra da Nike ve Adidas markaları 3D baskı teknolojisinden faydalanarak geliştirdikleri ilk koşu ayakkabılarını piyasaya sundular. Bunların içinde en son olarak 2016 yılında Under Armour markası da 3 boyutlu baskı teknolojisi ile ürettikleri ilk spor ayakkabıyı tanıttı ve bu furyaya dahil oldu. Fakat bu ürünü geliştirmek tabi ki o kadar da kolay olmamış. Yaklaşık 2 senelik araştırma çalışmalarının ardından tasarım firması olan Autodesk ile ortak bir çalışma gerçekleştirerek ürünü ortaya çıkarttılar.

2. Robot

2. Robot

3 boyutlu yazıcı demişken tabi ki robotlardan bahsetmemek olmaz. Hobi elektroniği ve öğrenci projelerinde 3B yazıcılar işi oldukça kolaylaştırırlar. Kendi projenize istediğiniz tasarımı verebiliyor, elektronik komponentleri istediğiniz gibi kullanıyor olmanın ne demek olduğunu projenizi 3 boyutlu baskı ile yaparak öğrenebilirsiniz.

DIY (Kendin Yap)  ve Maker akımları sayesinde insanlar ihtiyaç duydukları her şeyi kendileri tasarlıyor, üretiyor ve hatta elektronik işlevleri varsa programlıyorlar. Robotik çalışmalar da bu şekilde ilerleyebiliyor. Projelerden örnek olarak bir robot kolu verebiliriz. Kendi robot kolunuzu, kaç eksenli olacağından tasarımına kadar ister kendiniz tasarlayabilir isterseniz hazır dosyalarını indirip 3D yazıcı ile üretebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz elektronik komponentleriniz de hazırsa geriye bir tek robotu kodlamak kalıyor!

3. Organ

3. Organ

3D baskı teknolojisi medikal alanda da çok önemli gelişmelere vesile olmuştur. Bilim adamları öncelikle bir 3D baskıda kan, hava, lenf ve diğer hayati sıvılar için doğal geçiş yollarımız olan vücudun karmaşık damar ağlarının yapay versiyonlarının nasıl basılacağını buldular. Rice Üniversitesi Biyomühendislik departmanında Asistan Profesör olan Jordan Miller, organlarımızın kendi damar ağlarını oluşturduklarını söylüyor. Tıpkı akciğerin kendi kan damarları ve hava yolları olduğu gibi. Miller ve ekibi çok damarlılaştırma sorununu doğrudan ve kapsamlı bir şekilde ele alan bioprinting teknolojisini geliştiren ilk bilim insanları oldular.

İşlevsel doku replasmanları oluşturmak, organ bağışları üzerindeki potansiyel etkisinden dolayı bilimsel bir yüksek önceliktir. Organ kıtlığı oranı dünya çapında önemli bir boyuttadır ve başarılı bir organ nakli olsa bile insan vücudunun sonradan sorun yaşaması da muhtemeldir. Bioprinting teknolojisi ile bu tip problemlerin azaltılmasında önemli bir yol kat edilebileceği düşünülüyor.

4. Giysi

4. Giysi

3D baskılı giysiler teknolojinin son ürünleriymiş gibi görünüyor ve kesinlikle gelecek için büyük bir potansiyele sahipler. Ancak henüz mali anlamda herkes için çok uygun ürünler olmadıklarından dolayı sıkça karşılaşmıyoruz. Hala çok karmaşık bir süreç olduğundan dolayı 3 boyutlu baskı teknolojisi ile üretilen giysiler üst düzey moda ürünü olarak yer bulmaktadırlar.

Moda endüstrisi, 3D baskı teknolojisinden rahatlıkla faydalanabilir çünkü tasarımcıların her türlü kıyafeti 'nispeten' hızlı ve uygun bir şekilde oluşturmalarına imkan sağlıyor. Ayrıca geleneksel malzemelerin ve formların dışına çıkarak yenilikçi bir çözüm kazandırmış oluyor. Temel olarak bir 3D printed giysi, vücut şekline uyum sağlayan küçük bağlantı parçalarından oluşmaktadır.

5. Mücevher

5. Mücevher

Günümüzde 3B baskılı takılar bulmak zor değil. İnternette kısa bir araştırma yaptığınızda 3 boyutlu baskı teknolojisinin kuyumcularda popüler hale geldiğini görebilirsiniz. Bu sayede tasarımcılar çalışma yapabilecekleri yeni bir alana sahip oluyorlar. 3D printed mücevherler yaparken karmaşık ve hassas yapılar oluşturabilir, çeşitli malzemeler kullanabilir ve geleneksel yöntemlerle elde edemeyeceğiniz bazı 'cesur' ve 'yenilikçi' tasarımlar üretebilirsiniz. Yüzük, bilezik, kolye, küpe gibi aklınıza gelen birçok aksesuar şu an piyasada hazır olarak da bulunmaktadır.

Yüksek kaliteli 3D baskılar söz konusu olduğunda, Shapeways isimli web sitesi bu alanın en popüleri. Sitenin içerisinde 3D printed ürünlere bakarak pahalı mücevherler ile olan fiyat farkını karşılaştırmak da mümkün oluyor. 7$ (plastik) ile 1200$ (Platinum) arasında değişen fiyatlarla birçok farklı malzemeyi görmek mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Çikolata

6. Çikolata

Piyasada sadece çikolata ile baskı yapmak için üretilen 3 boyutlu yazıcılar bulunmaktadır. Çikolata, normal 3D yazıcıların sadece plastik hammaddesi ile çalıştıklarından dolayı kendine özel yazıcıya ihtiyaç duyan bir hammaddedir.

Normal bir çikolata kaplaması, erimiş çikolatanın katmanlara dökülmesi ve bir katı halinde soğumaya bırakılmasıyla oluşturulur. Çikolata kalıbını oluşturmak çok kolay bir iş olmadığından dolayı bu işlem, elde edebileceğiniz şekil çeşitlerini sınırlar. Fakat tam olarak bu sebeple, bir çikolata 3 boyutlu yazıcısı ile normalde kullanılan kalıplarla mümkün olmayan, çılgınca şekiller ile çikolata baskısı yapmak mümkün hale geliyor.

Fakat tabi ki avantajı olduğu gibi dezavantajı da var. Seri çikolata üretimi için uygun olmayan bir yöntem olduğunu açıkça belirtmekte fayda var. Fakat her ne olursa olsun bir çikolata 3D yazıcısı, çikolata yapma sanatını özelleştirmek için muhteşem bir buluş. Ayrıca sadece denemek veya eğlenmek isteyenler için bile ideal bir hobi.

7. Gitar

7. Gitar

Bir müzisyenin benzersiz şarkılar bestelemesi, yeni melodiler yaratması kabiliyeti onu özgün kılar. Aynı bu yaklaşımla gitaristler gibi birçok müzisyen, enstrümanının da özgün olmasını istemektedir. Piyasada birçok 'custom design' yani özelleştirilmiş tasarım enstrüman bulunmaktadır. Zaten 3D baskı teknolojisi en çok 'kişiselleştirme' sevdamızdan dolayı hobi alanında kullanılmıyor mu? Müzik alanında da öyle.

Hammadde özelliklerine bakarsak gitar gövdesi normalde ağaçtan yapılmaktadır. Ağaç tercihleri sağlamlık, dayanıklılık, ağacın yetiştiği ortam gibi kriterlerden geçerek belirlenir. 3D baskı gitar gövdeleri ise her ne kadar dış görünüş anlamında hoş karşılansalar da sahip oldukları hammadde kalitesi çok önemlidir. Bu sebeple hala çok yaygın bir kullanıma sahip değillerdir.

8. Silah

8. Silah

3 boyutlu yazıcı ile silah üretimi konusu aslında bu teknolojinin yaygınlaştığı ilk zamanlardan itibaren sürekli konuşulan bir konu. Hatta ilk denemelerde üretilen silahların sürekli olarak patladığı ve başarısız sonuçlar verdiği gözlenmişti. Fakat zamanla kar amacı gütmeyen kuruluşlardan bazıları geliştirdikleri silah tasarımı dosyalarını internet üzerinden açık kaynaklı olarak paylaşmışlar ve yüz binlerce insanın 3 boyutlu baskılı silah üretmelerine vesile olmuşlardır. Tabi bu halka açık ve tehlike oluşturabilecek bir konu olduğundan hukuksal sürecin nasıl işleyeceği merak konusu.

2017 yılının Ekim ayında Londra'da bir öğrenci 3 boyutlu yazıcı ile ateşli silah üretmekten dolayı suçlu bulunarak tutuklanmıştı. Polis bu öğrencinin İngiltere'de 3D baskı ile silah üretiminden dolayı tutuklanan ilk kişi olduğunu açıkladı.

9. Drone

9. Drone

Çeşitli kullanım amaçlarına sahip birçok drone vardır. Oyuncak drone'lar, çekim drone'ları, yarış drone'ları gibi... Peki 3D baskılı drone parçalarının faydası nedir? Deneyimli bir drone pilotu, en azından RC pilotu değilseniz, drone'larda sıkça yaşanan hava kazalarında gövde parçalarını çarpmak, parçalamak pahalıya mal olabilir. Sürekli yeni parçalar satın almak yerine 3 boyutlu yazıcı ile kendi yedek parçalarınızı istediğiniz gibi basabilirsiniz. Tabi işin faydalı kısımları olduğu kadar düşünülmesi gereken başka konular da var.

Öncelikle 3D baskı zaman alan bir işlemdir. Küçük bir parça bile olsa kaliteli bir çıktı almak birkaç saat sürebilir. Ayrıca tasarım konusunda kendinize güvenmiyorsanız veya drone'unuzun tasarımındaki diğer özelliklere hakim değilseniz aracınızla ilgili fiziksel sorunlar yaşayabilirsiniz ve bu aracınızın aerodinamiğini de etkileyebilir.

10. Kano

10. Kano

2014 yılında Amerika’nın Kuzey Carolina eyaletinde Grass Roots Engineering şirketinden Jim Smith adında bir mühendis dünyanın ilk 3 boyutlu baskı teknolojisi ile üretilen kanoyu geliştirdi. Bryan Hansel adında bir tasarımcı tarafından tasarımı yapılan kayık yaklaşık 5 metre uzunluğa sahip. Ayrıca kanonun özel üretim bir 3 boyutlu yazıcı ile basıldığı söyleniyor. 28 parça ABS plastiğe sahip kanonun baskısı 42 gün sürmüş. Tüm parçalar daha sonra silikon ve montaj ekipmanları ile birbirine monte edilmiş. Çeşitli renklerde filamentlerin kullanıldığı kanonun ağırlığı ise 65 kilo civarında. Maliyeti ise sadece 500$ tutmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Araba

11. Araba

Dünyanın ilk 3D printer arabası ile tanışıyorsunuz! 2014’te tasarlanan ve Strati adı verilen bu aracın yapım aşaması tam dört buçuk ay sürmüştür. Fakat bu, tasarımın en başından son baskının alındığı ana kadar olan süreç. Arabayı tasarlayan şirket Local Motors’un CEO’su Jay Rogers, gelecekteki modeller için bu sürenin altı haftaya kadar ineceğini belirtiyor. Sadece 3 boyutlu baskı işleminin ise 24 saat içerisinde tamamlanacağı bilgilerini paylaştı. Baktığımızda bu gerçekten de kısa bir süre… 

Bir arabada ortalama 25.000 adet parça bulunuyor fakat Strati sadece 49 parçaya sahip. Tabi ki motor, kullanıcı elektroniği gibi parçalar 3 boyutlu baskı olmayan ürünler. Fakat şasenin haricinde koltuklarda da 3D yazıcıdan faydalanılmış. Rogers, başlangıç aşamasında 18.000$ ile 30.000$ arasında bir maliyeti olan Strati’nin gelecekte çok daha uygun maliyetlere ulaşacağını söyledi.

12. Protez Kol/Bacak

12. Protez Kol/Bacak

3D baskı teknolojisi protez alanında yeni fakat gelecek vaat eden bir teknoloji olarak görülmektedir. İnternette birçok ücretsiz ve kişisel olarak düzenlenebilir protez tasarımı da bulunmaktadır. Bu sayede 3 boyutlu yazıcıya sahip, biraz da ürün tasarımı bilen veya bilen birini tanıyan birçok insan kendisi için protez çözümü üretebilir. 

Gerçek bir protez kolun maliyeti binlerce dolara kadar çıkarken günümüz 3D baskı teknolojisi ile 50-100 dolar arasında bir maliyete protez kol çözümleri başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır. Şu anki baskı malzemeleri gerçek protezlerin sağlamlık kalitesine henüz ulaşamamıştır fakat bilim insanları bunun çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorlar. Ayrıca şu an bu alanda 3 boyutlu yazıcılardan yararlanmak bile hem tıpçıları hem de tasarımcıları teknolojinin gelişimi konusunda heveslendirmeye yetiyor.

13. Ev

13. Ev

Evler her zaman dört duvarına duvar örüp üzerini de çatı ile örttüğümüz yuvalarımız olmuşlardır. Fakat teknolojinin hayatımızın her alanına dokunduğu gibi inşaatı alanını da 'biraz' değiştirmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Asırlık inşaat tekniklerinden farklı olarak son dönemlerde 3 boyutlu baskı teknolojisi ile de inşaat çalışmaları yapılıyor.

Görseldeki ev Mart 2018'de yapı teknolojileri girişimi olan ICON ve kar amacı gütmeyen New Story şirketleri tarafından Texas'ta bir festivalde tanıtıldı. Bu ev 3 boyutlu yazıcı ile inşa edilen ilk ev olmasa da teknik özellikleri dikkat çekici. 650 metre kare olan bu evin içerisinde bir oturma odası, bir yatak odası, mutfak, banyo ve gölgelik verandası bulunuyor. Baskısı 24 saatten kısa bir sürede tamamlandı ve en dikkat çekici özelliği de 10.000$'dan daha ucuza mal oldu. Gelişmiş ülkelerde bu eve eşdeğer evlerin inşaatının tahmini 4000$'a mal olacağı söyleniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Üretmek isteyenlerin yeri.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın