Görüş Bildir
Haberler
34 Çocuğun Hamile Olduğunu Bildirmemekten Yargılanıyorlardı: Doktorların Tamamı Beraat Etti

34 Çocuğun Hamile Olduğunu Bildirmemekten Yargılanıyorlardı: Doktorların Tamamı Beraat Etti

2018 yılında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çoğunluğu Suriyeli uyruklu 15 yaş altı 34 çocuğun gebelik durumunu adli makamlara bildirmediği gerekçesiyle yargılanan 18 doktor beraat etti. 

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada, tutuksuz sanık doktorlar M.T.K., Ö.A., E.V.K.,Ü.H., hazır bulundu. Sanıklardan başka suçtan tutuklu H.E.A. ise Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Tanık polis dinlendi

Tanık polis dinlendi

Duruşmada, olay tarihinde Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli polis memuru N.A. tanık olarak dinlendi. Tanık polis memuru N.A. ifadesinde, 'Yaşı küçük gebelere ilişkin bize bildirim yapılıyordu. Biz bu küçüklerin isimlerini ve adreslerini kendimize ait bir deftere kayıt yapıp bu kişilerin ikamet ettiği kolluk birimine telefon ile bildirim yapıyorduk. Genelde çocuk büroya bildirirdik. Ancak bu bildirimden sonra ne tür bir işlem yapıldığını ben bilmiyorum. Yaşı küçükler bize teslim edilmiyordu. Doktorlar kaydı tuttuktan sonra o kayıtlar üzerinden bildirim yapıyorduk. Bize yapılan bildirimler dahili telefon üzerinden yapılıyordu' şeklinde konuştu.

Sanıklar suçlamaları kabul etmedi

Sanıklar suçlamaları kabul etmedi

Duruşmada, sanık doktorlardan M.T.K. savunmasında, 'Eda A. isimli hastanın tanısı yanlış girildiği için hakkımda dava açılmıştır. Bu çocuğun gebe olmadığı daha sonra tespit edilmiştir ' dedi.

Sanık doktor Ö. A. ise, 'Ben Türkiye'nin birçok bölgesinde görev yaptım ve görev yaptığım tüm hastanelerde yaşı küçüklerin gebelik durumunu bildirdim. İstanbul'da yapacağım bildirimin hiçbir riski olmamasına rağmen bildirimde bulunmamam söz konusu bile değildir' şeklinde savunmasını yaptı. Tutuksuz sanık E.V.K. de, hastalarını bildirdiğini aktararak kalbinin rahat olduğunu söyledi. Bir diğer tutuksuz sanık Ü.H. de, 'Üzerime atılı suçu işlemedim, beraatimi talep ediyorum' dedi.

Başka suçtan tutuklu sanık H.E.A. ise SEGBİS yoluyla verdiği ifadesinde, 'Hakkımda yargılaması yapılan tek hastayı ben muayene etmedim. Asistanımın muayene etti. Asistan tarafından bana danışılmış olsaydı buna ilişkin epikriz raporuna not düşerdim. Beraatimi talep ederim' dedi.

Sanık avukatı: Suç değil sistem hatası var

Sanıkların avukatlarından Mustafa Tırtır hastanede sistemsel bir hatanın olduğunu ve ortada herhangi bir suçun bulunmadığını belirterek, Suriye uyruklu kişilerin kayıtlarının sağlıklı bir şekilde tutulmadığından gerçek yaşlarının sistemde yazıldığı gibi olmadığını söyledi. Son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep ettiler.

Tüm sanıklar beraat etti

Tüm sanıklar beraat etti

Mahkeme, sanıklar E.V.K, H.E.A, İ.B, M.T.K, O.Y, Ö.A, Ş.Y.A, N.A.  ve Y.C'nin 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan dava açılmış ise de sanıkların üzerine atılı suçu işlemedikleri sabit olduğundan beraatlerine karar verdi. Sanıklardan, C.İ, E.U, G.A, I.Ş.Y, İ.A.K, M.E.Ö, N.K, Ö.A. ve U.H'nin  ise hakkında ' Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan dava açıldığını belirten mahkeme, bu sanıkların da atılı suçu işledikleri ve kasıtlarının bulunduğu sabit olmadığından beraatlerine hükmetti.

İddianameden

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, yaşı küçük çocukların gebelik durumunun emniyete bildirilmemesi sebebiyle sağlık personelleri hakkında suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı belirtiliyordu. 

İddianamede 15 yaş altı gebelik tespiti yapan ve bildirim yapmadıkları iddia edilen doktorlar E.V.K., C.İ, N.A, Ü.H, N.K.A, Ö.A, I.Ş.Y, Ö.A, M.E.Ö. ve G.A'nın birden fazla vakayı bildirmedikleri gerekçesiyle 'Zincirleme olarak kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan 6 aydan 3 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle cezalandırılmaları isteniyordu. 

Birer vakayı bildirmedikleri anlaşılan doktorlar E.U, H.E.A, İ.A.K, İ.B, M.T.K, O.Y, Ş.Y.A, Y.C. için ise 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan 6 aydan 2'şer yıla kadar hapisleri talep ediliyordu.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
197
62
25
10
9
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gameover

Şu ülkede elini nereye atarsan at her köşesinden pislik çıkıyor.

Aysun Bulut

Olay gerçekten kötü ama doktorlara şu konuda hak verdim çoğunluğu suriyeli! Devletin Tüm hizmet sektörü çalışanları suriyeliler ile uğraşmaktan bıkmış durumd... Devamını Gör

arslanoglu

çok fazla saklama var ülkede ceza verilmezse susuyorşar işte. sakla sakla nereye kadar söylesenize ülkeyi bu durumdan kim kurtaracak? çocuk kendinin aklı erm... Devamını Gör