Görüş Bildir
Haberler
2013 Yılının Kredi Bilançosu

2013 Yılının Kredi Bilançosu

Konutkredisi.com.tr
24.12.2013 - 15:52 Son Güncelleme: 24.12.2013 - 16:12

2013 Yılının Kredi Bilançosu

Konutkredisi.com.tr, 2013 yılının krediler açısından özetini çıkardı. Faiz değişimleri, kredi talep ve kullandırım oranlarının yanı sıra kredi büyüme hızının da analiz edildiği özette 2013 yılına dair çarpıcı sonuçlar ve 2014 beklentileri yer alıyor.

Bireysel Kredi Hacmi %27,9 Büyüdü

Faizlerde 2012 yılsonunda başlayarak 2013 ilk yarısında da devam eden düşüş trendi bireysel kredi hacmindeki büyümeyi %30’un üzerine çıkarırken, Mayıs ayında Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) açıklamalarıyla faizlerin yükselişe geçmesi büyüme hızını tekrar yavaşlattı. BDDK Ekim 2012-2013 verilerine göre bu yavaşlamaya rağmen bireysel kredi hacmi %27,9 artışla 239 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel kredilerde %35,9 yıllık büyüme ile en hızlı artışı ihtiyaç kredileri gösterirken, konut kredileri %29,5, taşıt kredileri ise %7,9 büyüdü.

Konut Kredisinde Yıl Sonu Rekabeti Oranları İndirdi

Konut kredisi faizleri 2012 yılının son çeyreğinde düşüş trendini sürdürerek yıllık %10’un altına inmiş, akabinde bu düşüş trendinin devam etmesi ile 2013 Haziran ayında yıllık %7,5’e kadar gerileyerek tarihi dip seviyelere ulaşmıştı. Mayıs ayında FED’in parasal genişlemeyi sonlandıracağına dair açıklamaları bu trendi bozarak oranları yükselişe geçirdi. Yükselişle birlikte tekrar yıllık %10 seviyesinin üzerine çıkan oranlar Kasım-Aralık aylarında bankaların yılsonu kampanyaları ile birlikte bir miktar rahatladı. Konutkredisi.com.tr’nin bankaların sunduğu en uygun kredi tekliflerini değerlendirerek yaptığı analize göre Aralık 2013’te konut kredisi faiz oranları, bir önceki sene Kasım 2012 değeri olan yıllık %10 seviyesinde seyrediyor.

Doğu İlleri Konutta Daha Hızlı Büyüdü

Konut kredilerinde toplam hacmin %55’ini oluşturan İstanbul, Ankara ve İzmir’in payları son 1 yılda düşüş gösterdi. En hızlı büyüyen iller ise Doğu Anadolu Bölgesi’nden Tunceli, Muş ve Bitlis oldu. Bu dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri en hızlı büyüyen bölgeler olurken toplam hacimdeki paylarını %10 artırdılar.

Konut Kredilerinin GSYH’ye oranı %7 oldu, takipler azaldı

Diğer gelişmiş ekonomilere göre konut kredilerinin GSYH’ye oranı oldukça düşük olan Türkiye’de bu oran 2013 3. çeyreği sonu itibariyle %7’ye yükseldi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde %5,8 seviyesinde olan ve konut kredileri piyasasının gelişmişliğini gösteren bu oran önemli ölçüde artmış olsa da hala AB ortalaması olan %50’ye göre çok geride.

Bunun yanında sektörün sağlamlık göstergelerinden biri olarak kabul edilen konut kredilerinin takibe düşme oranı bir önceki yılki binde 8 seviyesinden binde 6’ya kadar geriledi.

2014’te Faizlerde Düşüş Beklenmiyor

Konutkredisi.com.tr Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan yılın ilk yarısındaki düşüşle birlikte kira öder gibi ev sahibi olmanın kolaylaştığını belirtirken, yılın ikinci yarısında dış kaynaklı sebeplerle faizlerin artmasının talebi az da olsa olumsuz etkilediğini dile getirdi. Faizlerin düşük seviyelerde kalmasının uzun vadeleri mantıklı hale getirdiğini ve taksitleri düşürdüğünü hatırlatan Tekinturhan, bu durumdan en çok ev sahibi olmak isteyen düşük gelirli hanehalkının faydalandığını söyledi. Onur Tekinturhan 2014 yılının ilk yarısında faiz oranlarında düşüş beklemediklerini, hatta FED’in para politikası kararlarına göre faiz artışlarının söz konusu olabileceğini belirterek tüketicileri uyardı.

Kaynak: http://blog.konutkredisi.com.tr/2013-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0