18 Adımda Dünyanın En Garip ve En Önemli Casusu: İlyas Bazna
18 Adımda Dünyanın En Garip ve En Önemli Casusu: İlyas Bazna
2. Dünya Savaşı yıllarında Ankara'da elçiliklerde uşaklık görevinde bulunan İlyas Bazna, kod adıyla 'Cicero' savaşın kaderini değiştirebilecek bilgilere erişmiş ve bu bilgileri Almanlar'a satmıştı. Eriştiği bu bilgilere rağmen aksilikler yakasını hiçbir zaman bırakmadı. Hayal ettiği opera yaşantısına ve yüklü miktarda paraya eriştiğini düşünen Bazna, büyük bir şokla karşı karşıya kaldı.
Hayatımı yazsam roman olurdu diyen Bazna, hayatını yazdı ve roman oldu. İşte 2. Dünya Savaşı'nın en kapsamlı casusluk faaliyeti ve kahramanı İlyas Bazna...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. 1904, Priştine doğumlu İlyas Bazna, 1918 yılında Sırplar'ın Priştine işgali sonrasında anne ve babasıyla İstanbul'a göç etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. 2. Dünya Savaşı yıllarında Ankara'da ilk olarak Yugoslavya Krallığı'nın büyükelçisinin, daha sonra da Almanya büyükelçilik müsteşarının uşaklığını yaptı.
3. Ve tarihler Eylül 1943'ü gösterdiğinde de Britanya'nın Ankara büyükelçisi Hugge Knatchbull-Hugessen'in uşaklığını yapmak üzere Britanya elçiliğine giriş yaptı.
4. Britanya büyükelçisi ve istihbarat üyelerine göre Bazna aptal, saf ve İngilizce bilmeyen kendi halinde bir uşaktı.
5. Ve Bazna artık işine odaklanabilirdi. Duş yaparken dahi kasa anahtarını boynunda taşıyan İngiliz elçisinden anahtarın kopyasını almak zor olacaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Alman büyükelçi Franz Von Papen ve Bazna arasındaki ilk alışveriş görüşmesi büyükelçilik binasının bahçesinde gerçekleşti.
7. Artık Türkiye üzerinden Sovyetler Birliği'ne gönderilen askeri yardımlar, Ege'de Türkiye topraklarının da kullanıldığı İngiliz askeri operasyonları,
8. Fakat alınan bu bilgiler bile güvenilmez bir kişiliğe sahip olan Bazna'ya, Almanlar'ın tam anlamıyla güvenmesini sağlayamadı.
9. Öyle ki, Ocak 1944'te müttefik kuvvetler tarafından Sofya'nın bombardımana tutulacağını söyleyen Bazna'ya inanmayan Almanlar, büyük bir hezimete uğramış ve ciddi kayıplar vermişti.
10. 2. Dünya Savaşı boyunca Başbakan İsmet İnönü ve Dışişleri Bakanı Menemencioğlu'nun politikası ise savaşa katılmama yönündeydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. Ulaştırılan belgelerin gerçekliği konusunda akıllarında en ufak bir şüphe kalmayan Almanlar, Türkiye'ye sert bir nota vererek öfkesini dile getirdi.
12. Çemberin gittikçe daraldığını düşünen Bazna, Alman elçiliğinde sekreterlik görevi yapan Lena Kapp'ın Amerikan ajanı çıkmasıyla iyice gerilmişti.
13. Kendisi için yaklaşan büyük tehlikenin farkına varan ve Almanlar tarafından uyarılan Bazna, nam-ı diğer Cicero, casusluk faaliyetinden kazandığı 300.000 Sterlinlik servetini de alıp Arjantin'e kaçtı.
14. Arjantin'de büyük servetiyle lüks bir hayat yaşayacağını düşünen Cicero burada büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kalmıştı. Almanlar'ın kendisine ödediği 300.000 sterlinin tamamı sahteydi.
15. Sahte sterlinler için ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalan Bazna, savaş sonrasında Almanya'yı mahkemeye verdi ve küçük bir miktar tazminat almayı başardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Anılarını yazdığı 'Ben Cicero'yum' kitabı ise 1951 yılında Joseph L. Mankiewicz'in yönetmenliğinde '5 Fingers' adıyla sinemaya uyarlandı. 5 Fingers filminin neredeyse tamamı Ankara ve İstanbul'da çekilmiş. Büyük bir bölüm ise tabiki Ankara'da geçiyor.
17. Kazandığı paraya rağmen geçimini sağlayamayan Bazna, Aralık 1970 tarihinde gece bekçiliği yaptığı Münih'te yoksulluk içinde hayatını kaybetti.
18. Ünlü bir Alman ajanı, hatta bir dönem Almanlar tarafından ikili oynayan bir İngiliz ajanı olarak görülen İlyas Bazna, belirli bir kesim tarafından da Türk casusu olarak görüldü.
19. Sizce İlyas Bazna, nam-ı diğer Cicero kimin ajanıydı?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!