101 Sene Önce TBMM'de Saltanat'ın Kaldırılması Görüşmelerinde Yaşananlar Sizi Derinden Etkileyecek
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
101 Sene Önce TBMM'de Saltanat'ın Kaldırılması Görüşmelerinde Yaşananlar Sizi Derinden Etkileyecek
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet'in ilanının 100. Yılını Kutladık. Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından olan 29 Ekim 1923, aslında son derece sancılı bir sürecin son halkasıydı. Cumhuriyet'in ilanından bir sene önce kaldırılan Osmanlı Saltanatı, TBMM'de uzun süren tartışmalı bir sürecin sonucuydu. Mustafa Kemal Paşa'nın masaya yumruğunu vurup söylediği sözler ise aslında tüm süreci özetliyordu.
Öyleyse gelin bu tarihi süreci yeniden anımsayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanmasının ardından yeni dönemde nasıl bir yönetim şeklinin benimseneceği tartışılmaya başlandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Milli Mücadele yalnızca Yunanistan'a karşı değil iç dinamiklere karşı da verilmişti. Zaferden sonra bu payenin yeniden Osmanlı hanedanına teslim edilmesi, Milli Mücadeleyi gerçekleştirenler için düşünülemezdi. Peki, ne yapacaklardı?
17 Ekim tarihli bir telgrafla sadrazam Tevfik Paşa barış konferansında ortak bir tavır belirlemek amacıyla Mustafa Kemal Paşa'ya başvurarak konferansa birlikte katılmayı teklif etse de Mustafa Kemal Paşa bu öneriyi şiddetle reddetti.
Hakimiyet ve saltanat hiç kimse tarafından hiç kimseye, ilim icabıdır diye müzakereyle, münakaşa ile verilemez. Hakimiyet, saltanat kuvvetle, kudretle ve zorla alınır. Osmanoğulları zorla Türk milletinin hakimiyet ve saltanatına vaziülyed olmuşlardı. Bu tasallutlarını altı asırdan beri idame eylemişlerdir. Şimdi de, Türk milleti bu mütecavizlerin hadlerini ihtar ederek, hakimiyet ve saltanatını isyan ederek kendi eline bilfiil almış bulunuyor.
Mustafa Kemal Paşa bu sert ifadeleriyle bulundukları yerin bir İhtilal Meclisi olduğunu hatırlatıyordu. Milletin kendi hakimiyetini Osmanlı Saltanatına tekrar teslim etmeyeceğini en net bir şekilde ifade etmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mustafa Kemal Paşa'nın sert müdahalesi üzerine TBMM, saltanatın kaldırılmasına karar verdi. TBMM "İstanbul'daki şeklî hükûmetin tarihe karıştığını duyurdu" bildirdi.
Saltanatı kaldırılan, yetkileri elinden alınan son Osmanlı Padişahı Vahdettin, İngilizlere bir mektup yazarak can güvenliğinin olmadığını ifade ederek kendilerinden sığınma talep etti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Atatürk'ü idam ettirmeye çalışan, onu askerlikten atan, seyhülislam'a "milli mücadele günahtır, uymayınız" diye çağrı yaptıran Vahdettin'in Atatürk'ü vatanı ... Devamını Gör
Şu saçmalıklara cevap verileli 30 yıl olmasına rağmen hâlâ birileri inatla görmezden gelip tarihçi diye biat ettiği şarlatanların izinden gitmeye devam ediyo... Devamını Gör
M. Kemal olmasa bile cumhuriyetin ilan edileceğini iddia eden bir takım oluşumlar var. Sevr Antlaşması'nı imzalayan saltanata ülkeyi geri teslim etmeye meyil... Devamını Gör