101 Sene Önce Bugün Başlayan Büyük Taarruz'u Başarıya Ulaştıran "Kurt Kapanı" Planının Ayrıntıları
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
101 Sene Önce Bugün Başlayan Büyük Taarruz'u Başarıya Ulaştıran "Kurt Kapanı" Planının Ayrıntıları
26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taaruz Meydan Muharebesi sonucunda Kurtuluş Savaşı'nın silahlı safhası sona erdi ve Milli Mücadele çok kritik bir eğişi başarıyla atlatmış oldu. Bu ateş çemberinden çıkma sürecinin en kritik ve hayati adımı olan Büyük Taarruz planı ise aslında Mustafa Kemal Paşa'nın hayatında aldığı en büyük risklerden biriydi. Bu öyle bir plandı ki, Mustafa Kemal Paşa bu süreci 'milletin tüm gücü buysa, kesin sonucu bu güçle almalıyız' sözleriyle özetleyecekti.
Öyleyse gelin, bir milletin kurtuluş mücadelesinin en kritik anlarında bir yolculuk yapalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'de eğitim müfredatının Büyük Taarruz Meydan Savaşı olarak isimlendirip özetlediği savaş, aslında Milli Mücadele'nin de kader anını temsil ediyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye Büyük Millet Meclisi Ordusu, 3 yıldır adım adım kurulmuştu. Tüm imkanlar seferber edilerek savaşabilecek noktaya getirilen Ordu'nun Yunanistan karşısında boşa atabilecek tek bir kurşunu yoktu.
Hücum Savaşı çok farklı dinamikleri olan bir yöntemdi. Olası bir yenilgide Ordu bütünüyle elden çıkabilir ve Milli Mücadele yenilgiyle sonuçlanabilirdi. Bu yüzden savaş taktiği üzerine Ankara'da uzun ve sancılı tartışmalar yapıldı.
Planın başarılı olması durumunda hem Güney hem de Kuzey'den kıstırılacak olan Yunan Kuvveleri destek alamayacak ve etkisiz hale getirilecekti. Mustafa Kemal Paşa, planın başarılı olması için en fazla 5 günlerinin olduğunu düşünüyordu.
22 Ağustos günü planın ayrıntılarını konuşmak için Ankara'da toplantı yapan Paşalar arasında ciddi bir fikir ayrılığı baş gösterdi. Yaşça en büyük olan, Mustafa Kemal Paşa'nın da hürmet gösterdiği Yakup Şevki Paşa, bu planı çok tehlikeli ve yanlış buldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yakup Şevki Paşa, geri adım atmadı. "Bu planı uygulayanlar tarih ve millet önünde büyük bir vebal altında kalırlar" dedi. Bir anda toplantı ekşi bir havaya büründü.
Yakup Şevki Paşa ikna edilmesiyle birlikte planın son ayrıntıları da masaya yatırıldı. 26 Ağustos sabahı Afyon Kocatepe'den başlayacak top atışları ile Büyük Taarruz başlayacaktı.
26 Ağustos sabahı Afyon Kocatepe'den başlayan bombardıman ile taarruz başladı. İlk gün çetin bir direniş ortaya koyan Yunan Ordusu mevzilerine tutunsa da hem kuzeyden hem de güneyden gelen hücum karşısında bocaladı.
Harekat planına şiddetle karşı çıkan Yakup Şevki Paşa ise çemberin kapandığı 30 Ağustos günü Mustafa Kemal Paşa ile cephe karargahında buluştu.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Milli mücadele döneminde canıyla, kanıyla savaşan, gözünü bile kırpmadan ölüme giden, kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden her şeyini ortaya koyan isimsiz tüm k... Devamını Gör
Detayında şöyle ki; Türk ordusu gece boyunca büyük bir risk alarak düşmanı güneyden çeviriyor. 04,30'da baskın top atışlarıyla başlaması gereken taarruz gece... Devamını Gör