Görüş Bildir
Haberler
10 Yıl Sonra Her Ülkenin Askeri Drone'u Olacak

10 Yıl Sonra Her Ülkenin Askeri Drone'u Olacak

selcuk gun
09.05.2014 - 14:37 Son Güncelleme: 09.05.2014 - 14:52

Şimdiye kadar sadece gelişmiş ülkelerin çeşitli savaşlarda insansız araçlar kullandığını gördük ama 10 yıl içinde durum değişebilir.

Araştırma ve analiz enstitüsü Rand Institute konu ile ilgili yayımladığı raporunda, şimdiye kadar iki elin parmaklarını geçmeyen sayıda ülkenin insansız uçan araç (drone) kullandığı saptanmış. Ama toplamda 23 ülkenin insansız askeri araç projesi geliştirmekte olduğu belirtilmiş. Fakat ilginç bir nokta olarak, ABD ordusu insansız uzaktan kumandalı araçlara olan yoğun ilgisini azaltıyor gibi. Geçen seneki insansız araç bütçesi 5.7 milyar Dolar iken, 2015 bütçesi 2.4 milyar Dolar olacak.

Bu noktada en önemli konu, birincisi tüm ülkelerin ordularının silahlı insansız araçlar istemesi ve Çin gibi büyük bir üretici ülkenin bu sektöre girmesi. Sheffield Üniversitesi’nden robotik ve yapay zeka profesörü Noel Sharkey’in uyardığı gibi, İnsansız uçan araçlar silahlandırılmadığı sürece sorun yok. Ama nihayetinde herhangi bir savaş uçağı ile yapılabilecek her şey, bir drone ile de yapılabilir. Bahsedilen raporda, eğer Çin bu pazara araç üretmeye başlarsa, 10 yıl içinde tüm ülkeler ucuz veya pahalı olsun, mutlaka silahlı insansız araçlara sahip olacaklar demektir deniliyor.

Asıl problem ise, bu insansız drone’ların uzaktan insan kumandasıyla yönetilmemesi ile oluşacak. Kendi kendine karar verebilen, akıllı silahlı insansız araçlarıın savaş alanında yolaçabileceği sorunlarla ilgili her ülkenin çok dikkat etmesi gerekli.

Kaynak: http://www.silikonvadisi.tv/10-yil-so...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın