1 Mayıs Gözaltılarına 15 Yıla Kadar Hapis İstemi
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, 'İstanbul Valiliği'nin yasağına rağmen Şişli ve Beşiktaş civarında toplanarak polise direndikleri' iddia edilen toplam 49 kişi hakkında iki ayrı iddianame hazırlandı. İddianamelerde, bu kişiler için '2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet', '3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet' ve 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından 6 aydan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları talep edildi. Yargılama iki ayrı mahkemede önümüzdeki günlerde başlayacak.
Suç iddialarını bu şekilde sıralayan Savcılık, iddianamede “şüpheli” olarak geçen 5 kişi için 4 yıl 5 aydan 10 yıla kadar; 1 kişi için 7 yıldan 15 yıla kadar; 1 kişi için 6 yıl 9 aydan 11 yıla; 2 kişi için 3 yıl 9 aydan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi. Diğer 30 kişinin de 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Söz konusu kişiler, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacaklar.
Aynı gün Beşiktaş, Barbaros Bulvarı’ndaki gösteride gözaltına alınan diğer 10 kişi hakkında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ikinci bir dava açıldı. İddianamede, “izinsiz şekilde” toplanan grupların “Uyarılara rağmen dağılmayarak birlikte yürüyüşe geçtikleri, güvenlik görevlilerine taş atmaya başladıkları, bunun üzerine söz konusu eylemci gruba müdahale edildiği” yazıldı.
Bu kişilerin taşıdığı 1 demir saplı sapan, 14 adet çeşitli renklerde cam bilye, 3 adet DEV-LİS ibareli flama, 1 adet DEV-LİS ibareli pankart, 2 adet sarı inşaat eldiveni, 1 adet gaz maskesi ve 1 adet SDP ibareli yelek suç unsuru ya da delil olarak ikinci iddianameye eklendi.
Savcılık iddianamede “şüpheli” olarak geçen 8 kişi için “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçunu işledikleri iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis, 1’i yüzünü kapattığı gerekçesiyle 2 yıl 6 aydan 7 yıla kadar hapis, bir diğeri için “Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefet” suçunu işlediği iddiasıyla 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
DHA