Görüş Bildir
Haberler
'Tatlı Hayat'ın Yıldızına Veda

'Tatlı Hayat'ın Yıldızına Veda

FreiGeist
12.01.2015 - 14:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fellini'nin klasiğindeki Sylvia rolüyle akıllara kazanan İsveçli oyuncu Anita Ekberg, 83 yaşında hayatını kaybetti

Ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini’nin yönettiği 1960 tarihli 'La Dolce Vita / Tatlı Hayat' filminde canlandırdığı Sylvia karakteriyle akıllara kazınan İsveçli oyuncu Anita Ekberg, dün sabah 83 yaşında hayatını kaybetti. Roma’da vefat eden Ekberg bir süredir hastaydı ve hastanede tedavi görüyordu. Anita Ekberg, 60’lı yıllarda seks tanrıçası olarak biliniyordu. 'La Dolce Vita / Tatlı Hayat' filminde Roma’daki Trevi çeşmesine girerek dans ettiği sahne, sinema tarihinin unutulmaz sahnelerinden biriydi.

Tam ismiyle Kerstin Anita Marianne Ekberg, İsveç Malmo'da doğdu. Sekiz erkek ve kız kardeşin altıncısı olarak onlarla birlikte burada büyüyen Ekberg, annesi ve arkadaşlarının ısrarıyla henüz 19 yaşındayken, 1950 yılında güzellik yarışmasına girdi. Ekberg yarışmada İsveç Güzellik Kraliçesi seçilerek ünlendi. Dünya Güzellik Kraliçesi seçilmek umuduyla ABD'ye giden Ekberg, bu amacına ulaşamasa da ona sinemanın kapıları burada açıldı. ABD'de modellik kariyerine başlayan Anita Ekberg, kısa süre sonra Hollywood'lu yapımcı Howard Hughes'la bir anlaşma imzalayarak sinema kariyerine ilk adımını attı. Ardından Universal yapımlarında küçük roller oynamaya başladı. Hollywood'da yan rollerde oynayarak geçirdiği beş yılın ardından yönetmen King Vidor'la tanışarak 1956 yapımı 'War and Peace / Savaş ve Barış' filminde Audrey Hepburn ve Henry Fonda'yla birlikte rol almak için Roma'ya taşındı. Ve burada 1960 yılında 'La Dolce Vita / Tatlı Hayat' filminde kendisine yer vererek dünya çapında üne kavuşturacak olan Federico Fellini'yle tanıştı. Bu film sonrasında 10 yıl boyunca İtalya'da kalarak bu süre içinde 20'den fazla filmde rol aldı. Ekberg, bu dönemde 'Boccaccio 70', 'I Clowns' filmlerinde rol aldı. 1970'li yıllarda kariyeriyle fazla öne çıkmayan Anita Ekberg, sinema dünyasındaki geri dönüşünü ise yine Federico Fellini'nin 'Intervista' filmiyle yaşadı. 1987 tarihli yapımda oyuncu 'Tatlı Hayat'taki rol arkadaşı Marcello Mastroianni'yle yeniden kamera karşısına geçti.

Aşk hayatıyla da sıkça basının ilgi odağı olan Anita Ekberg, aralarında Marcello Mastroianni, Errol Flynn ve Frank Sinatra'nın bulunduğu pek çok isimle anıldı. İki kez evlenen Ekberg'in ilk eşi, 1956-1959 arasında evli olduğu İngiliz oyuncu Anthony Steel'di. Ardından ABD'li oyuncu Rik Van Nutter ile evlenen Ekberg, 1963 - 1975 yılları arasında onunla evli kaldı. Ekberg'in iki evliliğinden de çocuğu yoktu. Ekberg, 2002 yılında sinemadan emekli olmuştu. Son yıllarını Roma'da geçiren Ekberg, sinema tarihinin unutulmaz oyuncularından biri olarak akıllarda yer etti.

Milliyet Sanat

Kaynak: http://www.milliyetsanat.com/haberler...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0