Görüş Bildir
Haberler
'Soma Raporu Sümen Altı Edilmek İstendi'

'Soma Raporu Sümen Altı Edilmek İstendi'

Ulaş
21.09.2014 - 17:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Eynez Madeni’nde 301 madencinin dışında her kademedeki görevliyi sorumlu tutan ve 18 Eylül’de savcılık makamına teslim edilen bilirkişi raporunun apar topar dava dosyasına eklendiğini söyledi. Özel’e göre, sümen altı girişimi başarısız olan bilirkişi raporu 5 Eylül’de teslim edildi. Ancak, iki hafta boyunca gizlenmek istendi.

Raporun yolculuk süreciyle ilgili Özel, “Raporun, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi siyasi sonuç doğurur diye kabul edilmediğini, ardından 18 Ağustos’ta raporda düzeltme talep edildiğini, 5 Eylül’de raporu teslim ettiklerini biliyoruz. Evrak kayıttan geçirilmesine rağmen 2 hafta boyunca gizlendiğini 4 gün önce ısrarla söyledim. İki hafta boyunca gizlenmek istenen bu raporun apar topar dava dosyasına gönderildiğini hepimiz biliyoruz” dedi.

Özel, kazanın üzerinden 4.5 sonra açıklanan bu raporun gündeme taşıdıkları iddiaların gerçekliğini doğruladığına dikkat çekti ve ” Soma’da hükümetin iddia ettiğinin aksine bir ‘fıtrat’ değil büyük bir ihmal hatta kasıt olduğunu ortaya koyuyor. Bir cinayet, bir katliam olduğunu gözler önüne seriyor. Bu kaza önlenebilirdi. Önlenemedi” dedi.

Özgür Özel, 126 sayfalık bilirkişi heyetinin raporundan önemli başlıklarla yaptığı açıklama şöyle:

Son derece önemli tespitleri ortaya koyan bu rapor adeta ‘sumen altı’ edilmek istendi. Bugün kazanın üzerinden neredeyse 4,5 ay geçti. Açıklanan bu rapor, Soma’da hükümetin iddia ettiğinin aksine bir ‘fıtrat’ değil büyük bir ihmal hatta kasıt olduğunu ortaya koyuyor. Bir cinayet, bir katliam olduğunu gözler önüne seriyor. Bu kaza önlenebilirdi. Önlenemedi. Çünkü önlem alınmadı.

Soma Holding’in 2010′da madeni alınca kısa sürede çok fazla üretim yapma mantığı güttüğü ve iş güvenliğini tehlikeye attığı raporda kayıtlı.

Çalışanlara verilen gaz maskelerinin kontrol kayıtları düzenli olarak yapılmamış.

Havalandırma planı hiç güncellenmemiş, ilk haliyle kullanılmış. Ocakta, bazı vardiyalara ait gaz ölçüm sonuçları, gaz ölçümü yapılmadan rastgele doldurulmuş hatta önceki sayfalardan kopyalanmış.

Bilirkişi raporunda, ocakta 48 gaz ve 19 karbonmonoksit (CO) sensörü bulunduğu, bunların birkısmının çalışmadığı, cihazların kalibrasyon sorunlarının olduğu, düzgün okuma yapmadığı, pek çok kez çalışma sınırının çok üzerinde CO değerleri ölçüldüğü gibi hususlar detaylıca yer almış.

Özellikle raporda, ocaklardaki sensörlerin miktarı, güvenilirliği, olay anında dahi bilgi aktarımını içeren çalışma esaslarına dair yeterli tedbirlerin işveren ve kontrol eden TKİ tarafından alınmadığı gözükmektedir deniliyor.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bunların elektrik ve projelerini dahi mühendislik hizmeti sınıfına almamakla Maden Kanunu’nu ihlal etmektedir” ifadelerini kullanıyorlar.

Ayrıca geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın soruşturulmasına izin vermediği müfettişlerin, kazadan önce yaptıkları denetimlerin kapsamlı olmadığını, yüzeysel olduğunu da ortaya koymuşlar.

Nitekim, daha fazla kömür için hayatların sıfırlandığını, normalin 3-3,5 katı üretim yapıldığını yazıyor bu rapor. Işverenden, TKİ’ye, MİGEM’den Çalışma Bakanlığı’na, Enerji Bakanlığı’na kadar çok sayıda suçlu var. Ama raporun yorumlanmasında şunu kimsenin göz ardı etmemesi gerekiyor: 13 Mayıs faciasının asıl müsebbibi siyaset ve sermaye işbirliğidir!

  • Zete
Kaynak: http://zete.com/chpli-ozel-soma-rapor...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0