Görüş Bildir
Haberler
‘IŞİD Petrol Kuyularını Kim İçin Kullanıyor?’

‘IŞİD Petrol Kuyularını Kim İçin Kullanıyor?’

ATKN
25.05.2015 - 14:46
İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD’in Ortadoğu’daki sorunların küresel niteliğini dünyaya gösterdiğini söyledi. “DAEŞ (IŞİD), petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor?” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) evsahipliği yaptığı 'Enerji Düzenleme Dünyasını Buluşturmak' temalı 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu’nda (WFER) konuştu. Erdoğan, konuşmasında IŞİD ve KKTC’nin enerji kaynaklarıyla ilişkisine yer verdi.

“Ülkelere ve halklara sadece yeraltı kaynaklarının değeriyle bakanlar, tarifi mümkün olmayan acıların da yaşanmasına zemin hazırlıyorlar” diyen Erdoğan, uluslararası toplumun Suriye’de, Filistin’de ve Mısır’da iyi bir imtihan veremediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in kontrol ettiği petrol kuyularını hatırlattı. 'DEAŞ [IŞİD] bu petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor? DEAŞ şu anda bu petrol kuyularında elde ettiği imkânlar -ki rekabet mekabet diye bir şey zaten tanımıyor- her şeyi altüst ediyor ve onunla beraber elde ettiği imkânlarla evet o da silahları elde edip, ondan sonra insan kıyımını acımasızca sürdürüyor' diye konuştu.

Erdoğan, küresel barış ve enerji kaynaklarının güvenliğinin sağlanabilmesi için adaletin, paylaşımın, işbirliğinin ve evrensel prensiplerin merkeze alınmasının gerekliliğini vurguladı. Ancak uluslararası toplumun bunu sağlayamadığını belirtti:

“Suriye'deki kaos ortamından beslenen Esed rejiminin bütün bunlara göz yummasıyla palazlanan DEAŞ terörü işte bunun en açık ve acı ispatıdır. DEAŞ terörünün önce Suriye'de, sonra Irak'ta elde ettiği etkinlik ve sebep olduğu yıkım sadece bu iki ülkeyle sınırlı kalmamış, dünyanın 80'e yakın ülkesini bilfiil etkilemiştir. DEAŞ tehdidinin dünyaya verdiği en büyük ders, Suriye'deki, genel olarak Ortadoğu'daki sorunların lokal, bölgesel sorunlar değil, bilakis küresel sorunlar olduğudur. Dolayısıyla bu meselelerde sadece sınırlarımızın güvenliği ve enerji güvenliği değil, küresel refah, huzur, dayanışma adına da inisiyatif alınması gerekiyor. Bölgede yaşanan trajediyi görmek, çığlıkları işitmek ve akan kanın durması için acilen tedbir almak zorundayız. Şayet, daha fazla geç kalırsak, telafisi uzun yıllar sürecek, çocuklarımızın geleceğini karartacak çetrefilli bir sorunla mücadele etmek zorunda kalabiliriz.”

‘Kıbrıs’ta kilit ülke Türkiye’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bölgesindeki enerji arz güvenliğine katkı sunmaya çalıştığını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin KKTC'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikasından taviz vermesinin söz konusu olmadığını söyledi. 'Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir. Kıbrıs'ta da, aynen Irak'ta olduğu gibi, iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa, bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz' dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm iradesini muhafaza ettiğini söyleyen Erdoğan, “Bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz' diye konuştu.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0