onedio
Görüş Bildir
Umut Nur Sungur Yazio: Kadın ve Şiddet Bağlamında Sanatın Duyarlılığıyla Farkındalıkla Yaşamak
Dünyada her yıl bir milyondan fazla kişinin şiddet nedeniyle yaşamını yitirdiğini biliyor muydunuz? Bir o kadar insan şiddet nedeniyle sakatlanmakta, daha fazlası ise ruhsal olarak onarılması güç yaralar almakta.  DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yayınlanan küresel tahminler dünya genelinde;Kadınların yaklaşık 3'te 1'inin (%35) yaşamları boyunca ya fiziksel ve/veya cinsel şiddet maruz kaldığını,18 yaşından önce evlenmiş yaklaşık 650 milyon genç kız çocuğu olduğunu,15-49 yaşları arasındaki en az 200 milyon kadın ve kız çocuğunun “sünnet”edildiğini,Yaklaşık 15 milyon ergen kızın (15 ila 19 yaşları arasında) hayatlarının bir aşamasında cinsel şiddete maruz kaldığını bildirmektedir.Bizler günlük yaşamımızda şiddet olduğunun bile farkında olmadığımız birçok tutum ve davranışla karşılaşıyoruz. O zaman neyin şiddet olduğunu çok iyi tanımlamalıyız. Şiddet; bireyin fiziksel, cinsel, duygusal veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da temel özgürlüklerin engellenmesini ya da ihlal edilmesini de içeren, fiziksel, cinsel, duygusal, sözel veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.
Marcus Graf Yazio: Radyo ve Ötesi
Daha yapılacak çok şey var! Sanatla kalın...70'li yıllarda oldukça sık radyo dinleyerek büyüdüm. Evimizde en az bir ve mutfağımızda mutlaka radyo bulunurdu. Tatilde sahile giderken yanımıza radyomuzu da alırdık ve arabamızda da bir radyo muhakkak olurdu. Anteni gökyüzüne bakan bu küçük kutudan gelen sesleri dinlemeyi severdim. Bir fener balığı misali müzik ve haber dinlemek kadar sesli kitap ve radyo tiyatrolarından gelen sesleri dinlemek de ilgimi çekerdi.Ergenlik dönemimde uykusuzluk problemi yaşamıştım. Saatlerce uykuya dalamıyor ve karanlık odamdaki uzandığım yatağımdan tavana bakıyordum. Aklımdan geçen düşünceleri bir türlü durduramıyor ve sürekli bir yenisini üretiyordum. Geçirdiğim bu zorlu süreçte geceleri radyo müptelası oldum ve aynı zamanda DJler, haber sunucuları ve haberler benim uykuya dalmama yardımcı oldu. Şimdilerde adeta bir bebek gibi uyuyorum ama Eislive, WDR ve WDR5'e müteşekkirim.
Reklam
Emre Yusufi Yazio: Ben Bunu Daha Önce Görmüştüm
etiket
Size bu sorguyu yaptıran şey aslında esinlenmek ve kopyalamak arasındaki kalın çizgidir. Sanatla ilgili ortamlarda bulunan ya da çeşitli sanatsal sosyal medya hesaplarını takip edenlerdenseniz illa ki karşılaşmışsınızdır birbirine benzeyen işlere. Bu işlerin kimi konu, kimi biçim, kimi renk kullanımı, kimi kompozisyon, kimi teknik olarak benzerlikler gösterebilir. Bu da size “ben bunu daha önce görmüştüm” dedirtir.
Reklam
Fırat Neziroğlu Yazio: Kendiliğinden
etiket
Küçüklükten beri bir gerçeklik yakalama peşindeydim. Sanatın hangi kolu olacağını bilmeden herhangi bir şekilde sanatla ilgileneceğimi biliyordum. Aradığım gerçekliğin sanata, insana ve hislerine dönüşeceğini biliyordum. Dokuma da kendiliğinden geldi çattı hayatıma. Orta okuldayken dedeme yalan söyledim. Okuldan dokuma yapmamızı istiyorlar, bir çerçeve yapar mısın diye rica ettim. Oysa okulda buna dair hiçbir ders yoktu ve şans eseri üniversiteye başlayana, hatta üniversite ikinci sınıfa kadar hiç dokuma görmeyecektim.Dedem küçücük bir çerçeve yaptı bana, çivileri çaktı üzerine. Gerçekten kimseden görmeden içgüdüsel olarak dokuyor (bir Sezen Aksu portresi) annem okulumla ilgili tüm bilgilere sahip olduğu için yalanım ortaya çıkmasın diye yatağımın altında saklıyordum çerçevemi. :)Yıllar sonra Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Moda Tasarım Bölümü'ne annemin isteği ile başlayınca oraya adapte oldum. Bu özelliğimi çok seviyorum zira sorgulamıyor, mutsuz olmuyor, mutlaka bir eğlence çıkarıyorum bulunduğum ortamdan ya da yaptığım işten. İkinci sınıfa geçtiğimde koridorda dolaşırken bir ses duydum. Ağır metallerin birbirine çarpması ile çıkan sinir bozucu bir ses. Sesi takip ettim... Ve hayatımın yönünü değiştiren ilk karşılaşma... Bir numune dokuma tezgahı...
Çizgilerin Tanıklığı: 18 Örnek ile Karikatüristlerin Gözünden 12 Eylül Darbesi
etiket
Bugün, milyonlarca kişinin hayatını sarsan, kimilerininse doğrudan hayatına bedel olan 12 Eylül Darbesi'nin yıl dönümü. Bir darbenin henüz girişim aşamasında dahi nelere mal olduğunu görenler için, o günlerde yaşanan trajedinin boyutunu kötü bir tecrübeyle de olsa anlaması kolaylaşıyor.Peki, üzerine onlarca kitap ve makale yazılmış bu kırılma noktası çizerlerin penceresinden nasıl görünüyordu?Not: Liste hazırlanırken, karikatür tarihçisi Turgut Çeviker'in KarikaTürkiye adlı eserinden faydalanılmıştır.
Reklam
Kıyamet Günü'nün Tasvirinden İsa'nın Çarmıhtan İndirilmesine; Yaptıkları Resimlere Otoportrelerini Gizleyerek Etrafa Bakan 12 Zeki Ressam
Orta Çağ gibi sanatçıların anonim kaldığı bir dönemden sonra özellikle Rönesans'ta ressamların bilinirliği artar. Bununla birlikte sanatçılar da ürettikleri eserlerde kendilerinden bir iz bırakmak ister. Bu iz bazen ortalıkta olmasına rağmen detaylı bir incelemeyle açığa çıkarken bazen tabloda saklı olan otoportreyi deşifre etmek neredeyse imkansızdır. Bakalım tablodaki otoportreler hangi detaya gizlenmiş...
57. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Yarışacak Uzun Metraj Filmler Belli Oldu!
Bu yıl 57'ncisi düzenlenecek olan Altın Portakal Film Festivali 3 Ekim 2020 tarihinde başlayacak. Festivalde yarışacak uzun metrajlı filmleri değerlendirecek seçici kurulda ise Festival danışmanı, akademisyen ve senarist Ahmet Gürata, Sevin Okyay ve Mehmet Açar yer alacak. Peki festivalde hangi uzun metrajlı filmler yarışacak? Gelin birlikte bakalım!Not: Filmlere ait tanıtım yazıları beyazperde.com'dan alınmıştır.
Reklam
Reklam
Reklam