Görüş Bildir
Ödüllü Ressam Sema Maşkılı'nın İnsan Doğasındaki Şiddeti Yorumladığı Sergisi: "Güç Canavarlar Yaratır"
Dikkat! Bu içinde şiddet barından bir sanat yazısıdır. 😊 Modern yaşamın insan evladında dönüştürdüğü, baskıladığı ne çok şey var, hiç düşündünüz mü? Mağaralardan çıkıp, otuz katlı gökdelenlere doluştukça, minik kabileler dev toplumlara dönüştükçe, kısaca birlikte yaşamın sayısal kapasitesi genişledikçe tıpkı bir organizma gibi kendiliğinden oluşmaya başlayan toplumsal kurallar ve hatta kanunlar bizi “hayvansı” kategoriden “insansı” kategoriye taşıdı diyebiliriz. Ya da taşımaya çalışıyor… Ne de olsa, insan olma çabamız/arayışımız hala sürüyor. Öte yandan bu etik dünyanın tüm dayatmasına rağmen değişemeyen tek bir özelliğimiz var: doğamızdaki şiddet!
Sicim Teorisi Nedir? 4. Boyutun Ötesi Nerede?
Teorik fizik alanında, sicim teorisi karmaşık ve büyüleyici alanlarından biridir. Evrenin temel doğasını, parçacıkların yapısını ve etkileşimleri açıklayarak araştırır. Bu teoriye göre evrenin temel yapı taşları küçük ve tek boyutlu sicimlerdir.
Reklam
Hepsi Birbirinden Güçlü: Spotify’ın Kadın Şarkıcıları Buluşturduğu ‘Equal Türkiye’ Listesine Göz Atalım!
etiket
En popüler müzik dinleme platformlarından biri olan Spotify, cinsiyet eşitliğini savunan şirketlerin başında geliyor. Şirket cinsiyet eşitliğini vurgulayan listeler oluşturdu ve bu listeleri küresel çapta duyurdu. Aralarında Türk şarkıcıların da olduğu Equal listesinde 'Equal Türkiye' adında bir liste de var. 🤓 Listemizde bu listeyi ele aldık ve inceledik. Keyifli okumalar!
Neden Operaya Gitmeliyiz? 14. Uluslararası Opera Festivali'nden İki Opera Önerisi
etiket
14. Uluslararası Opera Festivali başladı. Atatürk Kültür Merkezi’nde La Traviata operasını izledikten sonra “neden operaya gitmeliyiz?” üzerine yazmak istedim. Sözlük tanımı bile bize önemini anlatmaya yetiyor; “sözlerinin tümü ya da çoğu şarkı biçiminde ve orkestra eşliğinde söylenen müzikli tiyatro oyunu.” Bu tanım, operaya gittiğimizde pek çok sanat dalıyla temas edeceğimizi ortaya koyuyor. Sırayla bakalım; müzik, güçlü bir orkestra gözümüzü kapatıp dinlediğimizde bile bizi kalbimizden etkiliyor. Şarkı, en güçlü sesler tarafından solo ve koro olarak seslendirilen şiirsel sözlerle bazen duygulandıran, bazen düşündüren, bazen de güldüren… Tiyatro, oyuncuların sergilediği performans müzik ve şarkıyla o kadar destekleniyor ki etkileme güçleri artıyor. Kostüm, dekor, ışık ve makyajı da ekleyelim. İşte size görsel bir şölen!  Ahmet Say bir yazısında; “Opera sanatı, tiyatro ve müziğin temelleri üzerinde yükselmiştir. Ancak opera, bu iki sanat dalının birbirine yapıştırılmış biçimi değildir. Tiyatro ile müziğin kaynaştığı, edebiyatın, özellikle şiirin ve plastik sanatların, hatta bazı dekorlara bakılırsa mimarlığın da güç verdiği bir sanatlar birleşimidir” diyerek operanın hem alanını genişletmiş hem de gücünü vurgulamış.
Reklam
Eskiden Dünyada Bir Günün 19 Saat Sürmesinin Sebebi Neydi?
Çok eskiden dünyada bir gün 24 saatten az sürüyordu. Hatta bilim insanları bir günün 19 saat sürdüğü zamanların yaşandığını kanıtladı. Peki fazladan 5 saati nasıl kazandık? Bir gün neden 19 saat sürüyordu? Buyurun birlikte öğrenelim. 👇
Reklam
Reklam
Plüton Hangi Yılda Neden Cüce Gezegen Olarak Sınıflandırıldı?
Başlangıçta güneş sistemimizin dokuzuncu gezegeni olarak kabul edilen Plüton daha sonra cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırıldı. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından alınan bu karar, dünya çapında bilim insanları ve astronomi meraklıları arasında tartışmalara yol açtı. Bu içeriğimizde, Plüton'un yeniden sınıflandırılmasının nedenini açıklayacağız.
Reklam
Örümcekler Neden Kendi Ağlarına Takılmaz?
Örümcekler avlarını yakalamak için bazı canlılar için korkutucu ağlarıyla meşhurdur. Kendi oluşturdukları yapışkan dokuda olan ağlarına kendilerinin takılmadıkları bilinmektedir. Hep birlikte neden kendi ağlarına takılmıyorlar bakalım.
Reklam