Görüş Bildir
Haberler
Zihninin Sınırlarını 4 Beden Genişletmek İçin Kazanabileceğin 24 Basit Alışkanlık

etiket Zihninin Sınırlarını 4 Beden Genişletmek İçin Kazanabileceğin 24 Basit Alışkanlık

Zihninin sınırlarını genişletmek istiyorsan, her gün ufacık çabalarla şu anki sınırlarının ötesine geçebilirsin. Quora'da kullanıcılar, zekalarını geliştirmek için uyguladıkları yöntemleri Business Insider'la paylaşmışlar. İşte seni çok daha akıllı yapacak 24 basit alışkanlık:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Her gün yeni 10 yeni fikir üret.

Yoksulluğun nasıl bitirileceği, evdeki bir sorunun nasıl çözüleceği, değişik senaryo fikirleri, ne olursa... Düşüncelerin nereye giderse gitsin, yeter ki beynini ve düşünce kaslarını çalıştır.

2. Farklı konuların gündemini takip et.

Bu alışkanlık alakasız görünen şeylerin arasındaki bağlantıları keşfedip kendi düşüncelerini oluşturmana yardım edecek. Ayrıca bu sayede farklı insanlarla tartışacak pek çok konu bulacaksın.

3. Şeytanın avukatlığı: Öğrendiğin bir konuyla ilgili, ilk etapta aklına gelmeyecek özgün bir fikir üret.

Bu fikri kanıtlarla desteklemeye çalış ve bulduğun kanıtların düşünceni değiştirmesine izin ver. Bunu her gün tekrar ettiğin takdirde, kalıpların dışında düşünmeye daha yaktın olacaksın.

(Sıkışıp kaldığını hissettiğinde, kitapların ön sözlerini okuyup değerlendirmeye çalışabilirsin.)

4. Roman ya da siyaset tarihi fark etmez, yeter ki kitap oku.

Her hafta bir kitap okumaya çalış. Kurmaca kitaplar, karakter analizi ve farklı perspektiflerden bakabilme yetisi kazandırırken; kurmaca olmayan kitaplar, politikadan psikolojiye, yepyeni konular hakkında bilgilenmeni sağlar.

5. İlgini çeken bir konuyu okumak yerine izlemeyi de tercih edebilirsin.

5. İlgini çeken bir konuyu okumak yerine izlemeyi de tercih edebilirsin.
tedconfblog.files.wordpress.com

Öğretici olduğu kadar eğlenceli de olan TED konuşmalarını ya da Khan Academy videolarını seyredebilirsin. Youtube'de 'Smarter Every Day' kanalında da ilgini çekecek videolar bulabilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Sosyal medyada seni eğitebilecek hesapları da takip et.

6. Sosyal medyada seni eğitebilecek hesapları da takip et.

Böylece zaman tüneline her bakışında yeni şeyler öğrenebilirsin.

Mesela, bilim ve teknolojiyle ilgileniyorsan 'I Fucking Love Science'; mimarlıkla ilgileniyorsan 'Arkitera' ya da 'ArchDaily' Facebook hesaplarını takip edebilirsin.

7. Quora, Stack Overflow gibi sitelerde ya da bloglarda vakit geçir.

Bu sitelerde diğer kullanıcılar tüm bilgiyi derleyip topluyorlar. Senin ise tek yapman gereken ilgini çeken konuların yazarlarını takip etmek. Pocket uygulamasını kullanarak ilgini çeken yazıları kaydedip, uyumadan önce okumayı deneyebilirsin.

8. Birine bir düşünceyi anlatabiliyorsan, o konuyu gerçekten kavramışsın demektir.

Eğer etrafında farklı düşünceler hakkında görüşüp tartışabileceğin insanlar varsa, dağarcığına yeni bilgiler katıp yeni bakış açıları kazanabilirsin. Öğrendiklerini başkalarıyla paylaş.

9. Kendine iki tane "Yapılacaklar listesi" hazırla:

Biri işinle ilgili öğrenmek istediklerin, diğeri gelecekte başarmak istediklerinle ilgili.

İki liste için de neyi öğrenmek istediğine karar ver. Mesela, eğer bilgisayar teknolojileriyle ilgili bir alanda çalışıyorsan, ilk listende bir gün Python'la ilgili, ertesi gün MongoDB ile ilgili bir şey öğrenmen yer alabilir.

İkinci listen için daha uzun vadeli hedefler koyabilirsin. Psikoloji ya da mimarlık hakkında kendini geliştirmek mi istiyorsun? Freud okumak ya da mimarlık bienaline gitmek listenin başında yer alabilir.

10. "Yaptıklarım" listesi seni cesaretlendirir.

Her günün sonunda, tamamladıklarını yaz. Cesaretinin kırıldığı zamanlarda, yerine getirdiklerini görünce kendini daha iyi hissedeceksin. Bunu yapmak ayrıca ne kadar üretken olduğuna dair kafa yormanı da sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bir de "Yapmayı bırak" listen olsun...

Zihin dağınıklığından kurtulmak için, zamanını boşa harcadığın şeylerin listesini yap. Eski alışkanlıklarını bırakıp yenilerine yer aç. 

'Başarılı insanlar ve çok başarılı insanlar arasındaki fark, çok başarılıların neredeyse her şeye 'hayır' demesidir.'

12. Öğrendiklerini aklında tutabilmek için bir blog aç, ya da Inkpad gibi uygulamalar kullan.

Yazmak, sadece yaptıklarının kaydını tutmakla kalmayıp, sorumluluk sahibi olman için de iyi bir motivasyon sağlayacaktır. Günün sonunda öğrendiklerinle ilgili yazman gerektiğini bildikçe, daha çok şey öğrenmek isteyeceksin.

13. Koşuya çıkmak, zihin akışını sağlarken ruh sağlığını da korumana yardımcı olur.

Aynı zamanda, zor konularda karar vermek ve yeni bilgileri sindirmek için de muazzam bir yöntem.

14. Popüler online kurslara katıl.

Kendine fazla yüklenmeden bir ya da iki kurs seç ve ona odaklan. Ders programını takip et. Bu sayede kimi gün konferans dinleyerek, kimi gün ödev hazırlayarak, her gün bir şey yapıyor olacaksın.

15. Çoğu zaman, az tanıdığımız insanlardan çok şey öğreniriz.

Yabancı da olsa, yaklaşmaktan çekinme. İlgi alanlarını ve nasıl keşfettiklerini sor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Senden daha akıllı insanlarla takıl.

Akıllı insanlarla mümkün olduğunca çok vakit geçir. Her gün sana ilham veren biriyle beraber kahve iç ya da yürü. Senden daha akıllı insanların etrafında olursan, istesen de istemesen de bir şeyler öğrenirsin.

17. Takip et, soru sor, cevap ara.

İlgini çeken bir şey gördüğünde ya da duyduğunda, peşini bırakma.

18. Her gün yeni bir kelime öğren.

18. Her gün yeni bir kelime öğren.

Dağarcığını geliştirmek için kelime oyunları oynayabilir, öğrendiğin yeni kelimeleri günlük hayatında kullanmaya çalışabilirsin.

Benzer şekilde, yabancı dillerde de yeni kelimeler öğrenmeye çalışabilirsin. Her gün, geliştirmeye çalıştığın yabancı dilde 10 yeni kelime öğren.

19. "Konforlu alanımızdan çıkmak bizi daha akıllı yapar."

Sınırlarını her gün biraz daha zorla. Bir toplulukta konuşma yap, iş yerinde gönüllü olarak toplantı yönet, ya da hayran olduğun birine mail atarak ulaşmaya çalış; yani seni ürküten bir şey yap.

20. Bulunduğun şehirde yeni yerler keşfetmeye çalış.

Farklı insanlarla karşılaşıp dünya hakkında yeni şeyler öğren. Evde oturup televizyon seyretmekten daha üretken olacağı kesin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Scrabble ya da satranç gibi oyunlar zihnini geliştirir.

Oyun oynarken kendine meydan oku. Mesela Scrabble oynarken özel isimleri kullanmamayı dene. Sudoku, 2048 gibi bulmacaları çözmek de faydalı olur. Sen bakma bulmacalar emekli işidir diyenlere!

22. Bazen hiçbir şey yapmadan öylece otur.

Kimi zaman sessizlik içinde oturmak, esinlenmek ya da günün muhasebesini yapmak için yardımcı olabilir.

23. Dikiş dikmekten balık tutmaya, gerçekten ilgini çeken üretken bir uğraş edin ve günlük / haftalık rutininin bir parçası haline getir.

Diyelim enstrüman: Sık sık yeni bir parça çalmaya çalış. Veya kendi kitabını yaz; ve her gün bir sayfa da olsa yaz. 3 boyutlu modelleme programı öğrenmeye çalış.

24. Zihnini çalıştıracak gıdalarla beslen; tembelleştiren ağır yiyeceklerden uzak dur.

Enerjin düştüğünde yürüyüşe çık. Beynine ne kadar kan giderse o kadar daha iyi performans gösterecek. Mahatma Gandhi ve Charles Darwin gibi büyük düşünürlerin uzun yürüyüşleri meşhurdur.

Bonus: "Ses hızı nedir" sorusuna Einstein şu cevabı vermişti:

Bonus: "Ses hızı nedir" sorusuna Einstein şu cevabı vermişti:

'Zaten bir yerde yazılı halde ulaşabildiğim bilgiyi aklımda tutmam. Eğitimin amacı aklı kitaplarda yazılan bin bir çeşit şeyle doldurmak değil, zihne düşünüp gelişmeyi öğretmek olmalıdır.' 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1506
249
28
20
18
18
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın