Görüş Bildir
Haberler
Zararlı Yazılımların Birbirinden Farkları Nelerdir?

Zararlı Yazılımların Birbirinden Farkları Nelerdir?

Pchocasi
17.08.2014 - 14:42 Son Güncelleme: 17.08.2014 - 15:16

Zararlı Yazılımların Birbirinden Farkları Nelerdir ?

Virüs, Trojan, Truva Atı ve daha niceleri.. Hepsi can düşmanlarımız olduğu gibi, bu yazılımların birbirinden farklarını hiç merak ettiniz mi ?

Bilgisayarlarımızın can düşmanları olarak bilinen zararlı yazılımların tümünden elimizden geldiğince korunmaya çalışıyoruz. Çoğumuz bu yazılımların hepsini “ virüs ” olarak adlandırıyoruz ancak aslında zararlı yazılımlar, etki ettikleri alanlar ve yapmış oldukları ile birlikte birbirinden fazlası ile ayrılıyor.

O nedenle farklı bir virüs yazılımlarının neler yapabildiğinin bilmek hepimiz için önemli durumlar arasında. İlk olarak Malware olarak adlandırılan terimi bilmemiz gerekiyor. Bu terim “virüs” türlerini kapsayan bir isim. Yani tüm zararlı yazılımlar aslında birer Malware . Bu türün içerisinde ise en çok bilineni virüsler olmak üzere birçok farklı tür bulunuyor.

VİRÜS

Virüs terimi kullanıcılar tarafından genellikle tüm zararlı yazılımlara verilen isim olarak biliniyor ama aslında iş göründüğü gibi değil. Virüs , bilgisayara bulaşarak kendisini kopyalayan ve bir dosyadan diğer dosyaya atlayan zararlı bir yazılım türüne verilen isimdir. Böylece virüs bulaşmış dosya farklı bir PC’ye gittiğinde zincirleme şekilde dosyalar ve farklı içeriklere bulaşarak canınızı sıkabilir.

Genellikle yürütülebilir .exe uzantılı dosyalarda karşımıza çıkan virüsler, bazı durumlarda farklı dosya türlerinde kullanılabiliyor. Temel amacı bilgisayarımıza zarar vermek olan virüsler bazen PC’yi çalışamaz hale getirirken, bazen de dosyaların silinmesi ve çalışmaması gibi durumlara yol açmaktadır.

Virüslerden korunmak için şaşırmayacağınız üzere anti-virüs programlarını mutlaka bilgisayarımıza güncel bir şekilde yüklemeli ve haftalık periotlarda tarama işlemlerini yapmamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken konu ise kullandığımız anti-virüs programlarının sürekli olarak ortaya çıkan virüslere karşı güncel olması gerektiğidir.

SPYWARE ( CASUS YAZILIMLAR )

Hemen hemen her türlü dosyaya yerleştirilebilen Spyware yazılımlarının tek amacı vardır. Bu amaç doğrultusunda sadece bilgilerinizi ele geçirmek için tasarlanmışlardır. Bilgisayarınızda toplanan bilgileri karşı tarafa gönderen bu casus yazılımlar, keylogger gibi klavye hareketlerinizi takip edebiliyor.

Spyware yazılımlarının en kötü tarafları hem bilgisayarınıza genelde bir zarar vermemesinden dolayı fark edilmemesi, hem de dosyaları bozmak yerine onları ele geçiriyor olmasıdır. En kötü virüs senaryosunda PC’nize format atmak bu sorunu çözebiliyor ama kredi kartı bilgileriniz çalınırsa o zaman vay halinize.

Bu tür yazılımlardan korunmak oldukça önemli olduğu gibi, Spyware yazılımlarını virüs programları ile bulmakta zorlanabilmekteyiz. O nedenle direkt olarak Spyware yazılımlarına odaklanan programları kullanmak her zaman yararınıza olacağı için, güvenliği en düst düzeye çıkartmakta fayda var.

WORMS ( SOLUCAN )

Kendisini bir bilgisayardan diğerine internet ağı üzerinden kopyalayan solucanların en büyük tehlikesi olarak biliyoruz. Yayılmak için taşıyıcı programa veya dosyaya gereksinim duymadan sisteminizde bir açık oluşturarak ve kötü amaçlı kişilerin sisteminizi kontrol etme yetkisi verebiliyor.

Bugüne kadar en bilinen PC solucanı ILOVEYOU ismi verilen bir e-mail eki şeklinde yayılan ve toplamda 6 milyar dolarlık zarar veren bir solucan türüdür. Solucanlardan korunmak için güvenlik duvarlarınızın mutlaka aktif olması ve güncel olması gerekiyor.

SCAREWARE

Çok ilginç bir Malware türü olan Scareware ‘ler sizden para alabilmek adına bilgisayarınızı tutsak altına alır. Yazılım size bilgisayarınızda çok virüs olduğunu ve bunu temizlemek için tam sürüm anti-virüs satın almanızı söylemektedir. Bu türün bazı örneklerinde bilgisayarda hiçbir şey yapamaz hale gelirsiniz ve yazılımı bilgisayarın normal kaldırma araçları ile temizlemeniz mümkün değildir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, Google ‘dan yardım alarak bilgisayarınızda olan yazılımı bulmak ve kaldırmak olacaktır. Hangi Scareware yazılımına karşı hangi program gerektiğini rahat bir şekilde arayarak bulabilirsiniz.

TRUVA ATI

Truva atları her ne kadar zararsız görünseler de aynı Spyware ‘da olduğu gibi arka planda bazı görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Truva Atı bilgisayarı uzaktan kontrol etmek mümkün olduğu için, internet bağlantısı üzerinden başkasının bilgisayarınıza erişmesine sebep olan yazılımdır kısacası.

Truva atları kendisi kopyalamadığı için virüslerden ayrılsalar da, korunmanın yolu virüsler ile aynıdır. Bilgisayarınızdaki anti-virüs programının kurulu olup olmadığına mutlaka bakın. Bunun yanı sıra şüpheli dosyaları açamamaya ve crack dosyalarını indirmemeye dikkat etmelisiniz.

Kaynak: http://www.pchocasi.com/zararli-yazil...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
40
27
26
19
19
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın