Yurt Dışından İki Yıl Sonra Türkiye'ye Gelen Birinin Gözünden Dikkat Çeken Gözlemler
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yurt Dışından İki Yıl Sonra Türkiye'ye Gelen Birinin Gözünden Dikkat Çeken Gözlemler
Bir süre yurt dışında yaşayıp anavatana geri dönünce yaşanan şaşkınlığa tersine kültür şoku deniyor. 5 yıldır Amerika'da yaşıyorum ve en son 2020 yılında Türkiye'deydim. Aradan geçen iki yılın, pandemi sürecinin ve diğer değişimlerin ardından yeniden Türkiye'ye gelince gözlemlediğim durumları aktarmak istiyorum. Not: Bu görüşler tamamen iki yıl sonra ülkeye yeniden gelen birinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır; kesin veya objektif değildir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. İlk göze çarpan elbette fiyatlar ve zamlardı. Avrupa ve Amerika'da da pandemi sonrası enflasyon ve zam dalgası yaşansa da, oranlar karşılaştırılamayacak düzeydeydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Fiyatlarda büyük bir tutarsızlık göze çarpıyordu. Örneğin gittiğim, kendi kasabı da olan şık bir restoranda hamburger ve patates kızartmasına 69 TL öderken, ünlü ve ucuz bilinen bir fast food zincirinden aldığım bir menüye 75 TL ödedim.
3. Kiralardaki inanılmaz artış ve ev bulamama herkesi oturduğu evde kalmaya zorluyordu.
4. Faturalar da tıpkı market fiyatları gibi tamamen öngörülemez hale gelmişti. Evinde yaşamayan, ayda bir gün bile uğramayan komşumuza 200 TL elektrik faturası geldi örneğin.
5. Mağazalarda ilgimi çeken artık Türklerin eskisi kadar alışveriş yapmadığıydı. Çoğunlukla fiyat sorup ayrılıyorlardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Sadece yabancılar değil, benim gibi yurt dışından gelmiş Türk sayısı da çok fazlaydı.
7. İnsanların zor durumda olduğunu anlamak için sadece bilinen semtlerde dolaşmak bile yeterliydi.
8. Trafikteki rahatlama, İstanbul'da uzun yıllar yaşamış ve trafiğine alışmış birini şok edecek düzeydeydi. Hafta içi, en yoğun saatlerde bile tıkalı olması gereken yollar açıktı.
9. Otobüslerde akbil basmadan geçenler, geçmeye çalışanlar hep vardı. Ancak şimdi özellikle yabancıların bunu kolay hale getirdiğini fark ettim.
10. Tanıdığım pek çok doktor yurt dışına gitmişti, doktor eksikliği açıkça ortaya çıkmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. İyi bir işleri, düzenleri olan tanıdıklarım yabancı dil kurslarına başlamıştı. Yurt dışı sadece işsiz veya umutsuz gençlerin değil, çoğunluğun hedefi haline gelmişti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
iki gençten biri değil iki gencin ikiside mutsuz
Ulan niye istemeyeyim araba zaten yok ama otobüse binemez olduk arkadaşlarla ayda yılda disari cikicaz bı kahve icemez olduk montlar botlar ayakkabilar kıyaf... Devamını Gör
Gençler gençliğini yaşayamadığı için mutsuz. Yurtdışı mı? Beni bu ülkenin vatandaşlığından men etseler mutlu olurum şahsen. Ülkemi bu kadar severken geldiğim... Devamını Gör