Yurt Dışı Tarımsal Üretim Projeleri Hüsranla Bitti: Sudan, Nijer, Venezuela'da Tarım Başarısız Oldu
Yurt Dışı Tarımsal Üretim Projeleri Hüsranla Bitti: Sudan, Nijer, Venezuela'da Tarım Başarısız Oldu
Geçmiş yıllarda başlatılan Sudan, Nijer ve Venezuela’da tarımsal üretim projeleri hüsranla bitti. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, projelerin ekonomik ve ekolojik olarak iyi araştırılmadığını belirtirken, fizibilitesi yapılmayan bu projelerin başarılı olamadığını anlattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
10 yıl içinde Türkiye kendi verimli toprakları ve çiftçiye destekleri artırmak yerine Sudan, Nijer, Venezuela’da tarımsal üretim yapmak için hareket geçmişti. Türkiye bu projelerde başarılı olamadı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2013 yılında dönemin Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile başlattığı 780 bin 500 hektar tarım arazisini 99 yıllığına kiralayarak tarımsal üretim yapma çalışmaları başladı. Anlaşmalar imzalanarak, ortak şirketler kurularak, bakanların ziyaretleriyle başlayan tarım macerası 10 yıl sonra tasfiye edildi.
Nijer’de de 2018 yılında 1 milyon hektarlık alanda başlayan yem bitkileri üretme ve böylelikle Türkiye’de üretim maliyetlerinin düşerek, süt ineklerinin kesilmesinin engellenmesi projesi başarısızlıkla sonuçlandı.
2022'de Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi sonrasında dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, buğday üretileceğini açıklarken, bilin bakalım Venezuela'da ne yetişmiyordu?
Türkiye'nin 3 ülkede hedeflediği tarım projeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Sudan’da üretimle gıda fiyatları düşürülecek, Nijer’deki yem üretimi ile hayvancılık şaha kalkacak, Venezuela'da buğday üretimiyle un sektörü ucuz hammaddeye kavuşacaktı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2013 yılında başlayan Sudan macerasında Mehdi Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olurken, 2014 yılında işbirliği anlaşması imzalandı.
Sonrasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Pakdemirli, ilk yurtdışı gezilerinden birini Sudan’a yaptı.
Sudan’dan sonra Nijer’de de tarımsal üretim faaliyetleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile 2018'de görüştü.
Son olarak Venezuela'ya gidildi. Türkiye ve Venezuela arasında Haziran 2022'de Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun ziyaretinde çok sayıda anlaşma imzalandı.
Yıldırım, Sudan, Nijer ve Venezuela'da tarım projelerinin ne de yapılamadığını ise şöyle özetledi:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sosyal medyada da Ali Ekber Yıldırım'ın anlattığı tarım macerasına yorumlar dikkat çekti.
İşte o yorumlardan bazıları 👇
👇
👇
👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sizin yorumunuzu da bekliyoruz.
Türkiye tarımda kendine yetemez mi?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Tüh Venezuele dami bos cikt.Halbukim Binali Yildirim ve oglu icin orasi cok ciddi bir projeydi.Venezuela -Mersin hatti ne güzelde Aktif calisiyordu.Muzlarin... Devamını Gör
Taş eksen çıkacak olan bu topraklardan dışa bağımlılığa..yüksek verim alabilmek için GDO'lu tohum ve ürün sokulması, tarım arazilerinin yok edilmesi, verilme... Devamını Gör
yine mi kandırıldık , ketenpereye mi getirildik , dıj münafıklar gelişmemizi mi engelledi ?
tabii,dış minnaklar ensemize silah dayıyor zaten şunu yapın bunu yapın diye