Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan Krizinde Anlaşma Yok

Yunanistan Krizinde Anlaşma Yok

FreiGeist
25.06.2015 - 14:27 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 09:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yunanistan'ın Belçika'da borç verenlerle görüşmesinden yine sonuç çıkmadı. Taraflar Cumartesi günü yeniden bir araya gelecek.

Son bir haftada üçüncü kez görüşen Euro Grup Maliye Bakanları toplantısından Yunanistan’ın borç krizine dair yine bir sonuç çıkmadı. Cumartesi günü taraflar yeniden masaya oturacak.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri görüştü. Yan salonda ise, Haziran sonuna kadar IMF ve Avrupa Merkez Bankası’na 6,7 milyar Euro borç ödemezse Euro Bölgesi’nden çıkarılması gündemde olan Yunanistan’ın borç krizi konuşuldu.

Son reform paketi önerilerini sunan Yunanistan'a, bu önerilerin çok geç geldiğini söyleyen AB yetkilileri, bunların Cumartesi günü değerlendirileceğini bildirdiler.

Yunanistan'ın alacaklılarına önerdiği ve reddedilen 8 milyar euroluk son tasarruf paketinde şu öneriler yer alıyordu:

  • KDV kapsamının genişletilmesi,

  • Emeklilik primlerinin artırılması,

  • Yüksek cirolu şirketlerden daha fazla vergi alınması,

  • Emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesi.

AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ise paketin kapsamının genişletilmesini istiyordu.

IMF memur maaşlarının azaltmasını da istiyor.

‘Kapı hâlen açık’

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “Yunanistan’ın hâlen yeni tekliflerle gelme veya masadaki teklifi kabul etme fırsatı var” dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise, kredi veren kurumların vergi ve emekli maaşında beklediği reformun, borçları ödemede yeterli olmayacağı görüşünde. Varoufakis, “Kurumlar hem borç verenlerin hem de bizim hazırladığımız raporlara bakacak. Çözüm arayışına devam edeceğiz” dedi.

Beş aylık yoğun müzakerelerin sonunda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF, Yunanistan’a Perşembe günü son bir reform teklifi sunmuş, kabul edilmezse doğrudan Euro Grubu’na reformun gönderileceğini söylemişti.

Merkel: Almanya şantajı kabul etmeyecek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, piyasaların açılacağı Pazartesiye kadar mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Merkel, “Almanya, Yunanistan’ın şantajını kabul edemez” dedi.

Merkel’in yorumu, Yunanistan’ın yeni sol parti hükümeti lideri Alex Tsipras’ın önceki açıklamalarına yönelik. Tsipras, “AB’nin dayanışma veya kemer sıkma arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu” ve Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkarılması halinde bölge için bunun “sonun başlangıcı” olacağını söylemişti.

Kritik gün Salı

Kritik gün Salı

Yunanistan'ın 30 Haziran Salı gününe kadar IMF'ye 1,6 milyar euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Atina yönetimi, yardım paketinin 7,2 milyar euroluk son dilimini almadan bu parayı ödeyemeyeceğini belirtiyor.

IMF ve Euro Bölgesi yetkilileri ise yardım paketinin Atina'ya gönderilmesi için önce 'ikna edici' bir reform paketi görmek istediklerini vurguluyor.

Atina'nın reddedilen son kemer sıkma paketinde verdiği tavizler Syriza hükümeti içinde de rahatsızlık yaratmış durumda.

Yunanistan'da koalisyonun büyük ortağı olan Tsipras'ın partisi Syriza'nın bazı milletvekilleri, kemer sıkma paketinin parti politikalarına aykırı olduğunu söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar'

'Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar'

Twitter hesabından bir açıklama yapan Aleksis Çipras, kreditörlere sundukları önerilerin reddedildiğini böyle duyurmuştu.

Kreditörlerin reform planlarının reddetmekte hiçbir zaman bu kadar ısrarcı olmadığını söyleyen Çipras, “Ya anlaşma istemiyorlar ya da başka çıkarlara hizmet ediyorlar” diye yazmıştı.

Kaynak: Al JazeeraBBC Türkçe ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0