Yumurta Sorusu Kapıya Dayandı: Şirketler Enflasyondan Kâr mı Ediyor, Kâr Etmek İçin Enflasyonu mu Yükseltiyor?
Yumurta Sorusu Kapıya Dayandı: Şirketler Enflasyondan Kâr mı Ediyor, Kâr Etmek İçin Enflasyonu mu Yükseltiyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ekonomistler küresel enflasyona neden olan Rusya-Ukrayna savaşıyla oluşan enerji krizinin yanında, gıda maliyetlerindeki artış ve lojistik sorunlarını incelerken, farklı görüşlerden de sesler yükselemeye başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Roosevelt Enstitü'de hazırlanan Haziran 2022 tarihli raporda firmaların piyasadaki konumlarından sağladığı çıkarı, 1970'lerden bu yana zirveye ulaşan enflasyon ve 1955'ten bu yana zirveye ulaşan şirket kârları üzerinden anlattı.
Beyaz Saray'da da aşırı kâr eden enerji şirketleri konu olmuş, akaryakıt fiyatlarını artırarak enflasyonun tetiklendiği belirtilmişti. ABD Başkanı Joe Biden, şirketlere üretimi artırma çağrısı yapmıştı.
2022 ikinci çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış veriye göre sermayenin milli gelirden aldığı pay, önceki yıl yüzde 46,3 olurken, 2022'de yüzde 50,4 oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Elgin, şirket kârlılıklarında teknoloji, e-ticaret gibi sektörlerin öne çıktığını belirtirken, enflasyona da artış etkisinin olduğunu ancak genel olarak enflasyondaki yükselişin buna bağlanamayacağını söyledi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, enflasyonun ana nedeni olarak arz şokları üretimde yeterince artış olmamasına işaret ederken, enflasyonun büyük şirketlere yaradığını fırsat oluştuğunu da ekledi.
Bankalarda risk artıyor!
Ekonomist Atilla Yeşilada da Youtube'da Mesele Ekonomi kanalında bankacılık sektörünü analiz ederken, kârlılıkları çok artan ve tartışılan bankacılık sektörünü nelerin beklediğini anlattı.
Yeşilada, bankalar için riskli bir dönemin başladığını söylerken, yapılan düzenlemelerle orta vadede bankaları ciddi risklerin beklendiğini belirtti.
Atilla Yeşilada: "Bankaları zor günler bekliyor. Bu sistem böyle yürümez!"
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın