Görüş Bildir
Haberler
YSK'dan Randevu ile Oy Sistemine İptal

YSK'dan Randevu ile Oy Sistemine İptal

Batuhan
07.12.2014 - 13:45

Yüksek Seçim Kurulu yurt dışındaki Türk seçmenlerin randevu ile oy kullanabildikleri sistemi kaldırdı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yurtdışı seçmenlerin oy kullanmasında aksaklıklara sebep olan ve tepki çeken randevu sistemini kaldırdı. Bir süredir yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanma sistemiyle ilgili çalışmalar yürüten YSK, son seçimde en çok oyu alan siyasi partilere konuyla ilgili görüşlerini sordu. Alınan görüşler doğrultusunda da ilk olarak randevu sisteminin kaldırılmasına karar verdi.

Yurtdışı temsilciliklerindeki oy verme günlerinin de uzatılmasına karar veren YSK, oy verme süresinin, 1 ile 24 gün arasında belirlenmesini kararlaştırdı. Seçmen sayısına göre, hangi ülkede 1, hangi ülkede 4 veya hangi ülkede 24 gün boyunca oy kullanacağına daha sonra karar verilecek.

Yurtdışı ülkelerindeki oy kullanma saatleri 08.00-17.00 arasında olacak. Ancak, özellikle Kuzey ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerde talep üzerine saatlerde değişiklik yapılabilecek.

Sandıklar temsilcilik binalarında

Oy kullanma işlemlerinin, temsilcilik binalarında yapılması esas olacak. Ancak temsilcilik, konsolosluk binalarının yetersiz olduğunun belirtilmesi halinde kiralama yöntemiyle oy kullanma yerleri belirlenebilecek.

Yurtdışı oy kullanmada, temsilcilik bazında belirlenecek seçmen listeleri esas alınacak. Seçmenler, yurtdışı temsilcilikleri veya gümrüklerde oy verebilecek.

Mükerrer oya karşı önlem

Son yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde, yurtdışında oy kullanıldığı sırada internet yoksa seçmen oyunu kullanıyor, internet geldikten sonra seçmenin oyu bilgisayar ortamında sisteme daha sonra yansıtılıyordu. Bunun mükerrer oy kullanımına yol açabileceği endişeleri üzerine YSK, bilgisayar sistemi çalışmayan yerlerde oy kullanılamayacağına karar verdi.

Yurtdışı seçiminde, seçmen oyunu kullandıktan sonra görevliler anında bilgisayardan sisteme, bu seçmenin oy kullandığına dair giriş yapacak ve böylelikle mükerrer oy kullanımının önüne geçilecek.

YSK kararı, yazımı tamamlandıktan sonra Dışişleri Bakanılığına gönderilecek. Dışişleri Bakanlığı ile yapılacak çalışmaların ardından yurtdışında oy kullanmaya ilişkin ayrıntılar belirlenecek.

Almanya'ya heyet

YSK Başkanı Sadi Güven, 3 YSK üyesi ile Kurul'un siyasi parti temsilcileri AK Partili Şeref Malkoç ve CHP'li Mehmet Hadimi Yakupoğlu'ndan oluşan 6 kişilik heyet, en çok Türk seçmenin olduğu Almanya'ya gidecek. Alman makamlarıyla seçime ilişkin görüşmelerde bulunacak heyet, Berlin'de yapılacak Avrupa Başkonsoloslar Toplantısı'na da katılacak.

10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yurt dışındaki Türk seçmenlerin yaşadıkları ülkelerde ilk kez oy vermiş ancak kullanılan oy sayısı 2.7 milyonluk seçmen sayısının çok altında kalmıştı. 248 bin kişi randevu alıp oy kullanmak için başvururken, bunların 232 bini oy kullanmıştı. Hükümet ve muhalefet YSK'ya randevu sistemi nedeniyle tepki göstermişti.

AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ran...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0