onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Youtube'a Engele Devam

Youtube'a Engele Devam

Batuhan
09.04.2014 - 17:49 Son Güncelleme: 10.04.2014 - 09:23

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, YouTube'a erişim engeli kararını kaldırdı. Sitenin erişime açılması beklenirken, BTK'tan gece yarısı yapılan açıklamada dava konusu içeriklerin yayında olması nedeniyle erişim engeli uygulamasının devam ettiği bildirildi.

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, YouTube'un avukatı Gönenç Gürkaynak'ın erişim engeline itirazını görüştü ve engeli kaldırma kararı aldı.

Kararın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ulaşıp erişim engelinin kaldırılması beklenirken, gece yarısı Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'ndan yeni bir açıklama geldi ve dava konusu içeriklerin bir kısmı hala ilgili internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğinden, youtube'a uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edildiği duyuruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesinin 09/04/2014 tarihli ve 2014/91 Değişik İş No.lu Kararı ile 2014/381 Değişik İş No.lu Kararında belirtilen 15 linke erişimin engellenmesine dair Kararın aynen devamına ve YouTube.com internet sitesinin bu şekilde erişime açılmasına karar verilmiştir. YouTube tarafından 2014/381 Değişik İş No.lu Kararda yer alan 15 linkteki içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğin tamamen çıkarılmayarak sadece Türkiye’den erişimin engellendiği ancak, yurtdışından erişimin mümkün olduğu tespit edilmiştir. 27/03/2014 tarihinden bugüne kadar ilgili internet sitesinde aynı içeriği taşıyan toplam 151 link tespit edilmiş, bu içeriklerin çıkarılması için YouTube’a bildirimde bulunulmuştur. YouTube tarafından bu içeriklerin bir kısmının kaldırılmış olduğu, bir kısım linklerde ise içeriğe sadece Türkiye’den erişimin engellendiği fakat, yurtdışından erişilebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, aynı içeriği taşıyan bir kısım linklerin halen yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir. Diğer taraftan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret niteliğindeki içerikler nedeniyle YouTube’a uyarı mesajları gönderilmiş olup, söz konusu içerikler çıkarılmadığı için 27/03/2014 tarihinden itibaren 5651 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (b) bendi ile 4 numaralı fıkrası hükümleri uyarınca erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Söz konusu içeriklerin bir kısmı hala ilgili internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğinden, YouTube.com internet sitesine uygulanan erişimin engellenmesi tedbirine devam edilmektedir.'

YouTube erişim engeli

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in Dışişleri'nde yaptıkları Suriye konulu toplantının ses kayıtları YouTube'da yayınlanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı, 'Ulusal güvenliğe birinci derece tehdit oluşturduğu gerekçesiyle YouTube'a erişimin derhal engellenmesi' için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurmuştu.

TİB de 5651 sayılı yasa gereği 27 Mart'ta YouTube'a erişimi engelledikten sonra Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmuş ve siteye erişimin engellenmesi talebinde bulunmuştu.

Savcılığın talebi üzerine Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi de YouTube'a erişimin engellenmesine karar vermişti.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) karara itirazı üzerine Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi 4 Nisan'da YouTube'a yönelik 'tüm yayına erişimin engellenmesi' kararını kaldırmış ancak 15 linkle ilgili yayın yasağının devamını kararlaştırmıştı.

Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, suça konu içerikler kaldırılmadığı gerekçesiyle bu karara bir üst mahkemede itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, söz konusu linklere dair kararın YouTube'a tebliğ edilmesine rağmen yayından kaldırılmaması nedeniyle 'suça konu içerikler kaldırılıncaya kadar' erişim engelinin devamına hükmetmişti.

Youtube'un avukatı Gürkaynak, erişim engelinin kaldırılması için Anayasa Mahkemes'ine bireysel başvuru da yapmıştı. Ayrıca Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne 'erişimin engellenmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması' için dava da açmıştı.

Anayasa Mahkemesi Twitter engelini kaldırırken, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) siteye erişimi tümden engelleyemeyeceğini, sadece sakıncalı görülen içeriğin linkini engelleyebileceğini belirtmişti.

Yeni değiştirilen İnternet Yasası da sitelerin tümden kapatılmasını değil YouTube gibi sitelerdeki videolara giden tam adresin engellenmesini öngörüyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/youtube...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam