Yine Yol Gözüktü: Artvin'in Yusufeli İlçesi 7. Kez Taşınacak
DHA'nın aktardığına göre, Türkiye sınırları içerisinde 410 kilometrelik uzunluğa sahip Kuzeydoğu Anadolu'nun en büyük nehirlerinden olan Artvin'deki Çoruh Nehri üzerine yapımı devam eden Yusufeli Barajı ve HES Projesi inşaatı nedeniyle Artvin'in Yusufeli İlçesi sular altında kalacak. Tarihinde 7. kez taşınacak olan ilçede 5 bin konut, 270 iş yeri ile 9 bin 430 dönüm tarım arazisi baraj sularının altında kalacak.
Yeni yerleşim yerine bin 638 konut inşa edilmesi planlanıyor
1950 yılında son yerleşim yerinde kurulun Yusufeli ilçe merkezi, Yansıtıcılar Mevkii'ndeki yeni yerleşim yerine taşınacak. Alt yapı çalışmalarınında sona gelinen yeni yerleşim yerinde yöre halkı için bin 638 konut yapılması planlanıyor.
Mezarlar yeni yerleşim yerine taşınmaya başlandı
Yusufeli Belediyesi, sular altında kalacak 7 farklı toplu mezar yerinde bilirkişiler, muhtarlar ve belediye meclis üyelerinden oluşan komisyonlarla birlikte inceleme yaptı, taşınacak mezarları kayıt altına aldı. Vatandaşların talepleri ile tespit edilen 500 dolayında mezar, yeni yerleşim yerindeki toplu mezar alanına taşınıyor.
Yusufeli için yaklaşık 150 hektarlık yeni yerleşim alanına ilk 334 konut inşa edilecek.
İlçenin yeni yerine binaların yanına 1600 yetişmiş ağaç, 16 bin adet çalı türü peyzaj bitkisi ekilecek. Bölgede, 100 dönümlük alan tarımsal alan olacak.
Yeni yerleşim yerinde işyeri beklentisi olan esnaflar ise, yeni bölgede işlerini sürdürebilmeleri için ne kadar yer yapılacağı hakkında bilgi almak istiyor.
'Yusufeli halkı mağdur ama bize yüzyılın yeni ilçesi sözü verildi'
Yıllardır yaşadıkları ilçeden ayrılmak zorunda kalan vatandaşların bir kısmı yeni yerden memnunken bir kısmı yeni yapıları beğenmiyor. Yusufeli’ne veda edeceklerini anlatan Osman Aksu, “Umarım yeni yerleşim yeri güzel bir ilçe olur. Gördüğümüz kadarıyla güzel çalışmalar oluyor. Güzel bir ilçe olacak. İnşallah evimiz de kurulur, işimizi de kurarız güzel bir yaşam sürdürürüz” dedi.
Yeni yerleşim yerinde inşa edilen konutları beğenmeyen Yaşar Koçoğlu ise şöyle konuştu: “Yeni yapılan konutlardan ben memnun değilim. Penceresi, mutfağı, odaları küçük. Binalar birbirine çok yakın, sıkışık yapılmış. Biz böyle beklemiyorduk, daha iyisini bekliyorduk. İnşallah diğer yapılacak yerlerde buna dikkat edilir.”
'150 esnafın akıbeti belli değil'
Yusufeli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdemiroğlu da, yeni yerleşim yerinde çalışmaların sürdüğünü hatırlattı ve şöyle devam etti:
'Devlet eliyle iskan yapılıyor. Hak sahipliğiyle ilgili olarak Yusufeli ilçesindeki 150 esnafımıza iş yeri çıkmadı. Şu an ilçe merkezinde 400’e yakın esnafımız var, 150 tanesi yeni yerleşim yerinde hak sahibi değil. Daha ortada bir plan proje yok, biz de o arkadaşlarımıza iş yeri çıkmasını bekliyoruz.'
Daha önce 6 kere yer değiştirdi
Çoruh Nehri havzasında yer alan ve 1892 yılına kadar 3 kez yerleşim yeri değişen Yusufeli'nin eski adıyla Kiskim olan ilçe merkezi Öğdem'den Ersis’e taşındı. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi yeniden Ersis’ten Öğdem’e nakledildi.
1 Haziran 1933 tarihinde Artvin vilayeti lağvedilerek, merkezi Rize olan Çoruh vilayeti kuruldu. Artvin’in kaza olması ile Yusufeli kazası ve köyleri tekrar Erzurum vilayetine bağlandı. Çoruh vilayetinin merkezi, 4 Ocak 1936 tarihinde çıkarılan kanunla Rize’den Artvin’e nakledildi. Aynı kanunla Yusufeli, Erzurum vilayetinden alınarak, tekrar Çoruh vilayetine bağlandı. 17 Şubat 1956 tarihinde Çoruh vilayetinin ismi Artvin olarak değiştirildi. 18 Şubat 1950 tarih ve 5531 numaralı kanunla Yusufeli ilçe merkezi, Öğdem’den bugünkü merkezi olan Ahalt’a nakledildi.
Yorum Yazın
Ne diyordu, “Durmak yok yola devam”. Eeee nerede kalmıştık?
Bu şey değil mi ya... doğruyu söylediğim için 9 köyden kovulan ben.
Konar göçer yaşam tarzını bırakamıyoruz genlerimizde var.