Yılsonu Enflasyon Tahmini Değişmedi
Merkez Bankası 2016 enflasyon tahminini değiştirmedi, 2017 enflasyon tahminini yarım puan yükseltti. TCMB Başkanı Çetinkaya, 'Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın 4'üncü Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını ifade etti.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Çetinkaya, '2016 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında ise yüzde 6,5'e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında (orta noktası yüzde 6,5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.' diye konuştu.
2016 yılı için enflasyonu aşağı ve yukarı yönlü etkileyen faktörlerin birbirini telafi ettiğinden enflasyon tahminini değiştirmediklerini belirten Çetinkaya, '2017 sonu tüketici enflasyonu tahminini toplam talep ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemeye rağmen ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkiler nedeniyle bir önceki rapora göre 0,5 puan yukarı yönlü güncelledik.' şeklinde konuştu.
'Sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır'
Çetinkaya, 'Biz sadeleşme adımları ve bir yandan da para politikası duruşuyla ilgili son Para Politikası Kurulu'nda yaptığımız tartışmalarda, piyasaya faizinyönüyle ilgili bir değerlendirme sunma ihtiyacı duyduk. Sadeleşme büyük ölçüde tamamlanmıştır ve en uygun zamanda bizim tercihimiz, en kısa zamanda tamamlanması yönündedir.' dedi.
Enflasyonda kalıcı düşüş için tüm paydaşların ikna edilmesi gerektiğini belirten Çetinkaya, 'Bu gerçekleşirse, tüm ekonomik aktörler için öngörülebilir bir piyasa çerçevesi olacak. Risklerin daha iyi yönetilebileceği bir ortama katkı sağlamış olacak. Finansal koşullar dahil bütün unsurları da çok önemli bir biçimde etkileyecek.' dedi.
Çetinkaya, 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın büyümeye verebileceği temel ve en büyük katkının enflasyon beklentilerini çıpalayabilmek, bu beklentileri ve görünümü olabildiğince yönetmeye çalışmak olduğunu bildirdi.
Faiz oranlarını değiştirmeme kararı
'Ekim ayında, finansal koşullardaki sıkılığın azalması ve maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki olası etkilerini dikkate alarak faiz oranlarını değiştirmedik.' diyen Çetinkaya, 'Çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu gidişat, küresel risk iştahının olumlu seyri ve para politikası araçlarının etkili bir şekilde kullanılması üçüncü çeyrekte para politikasındaki sadeleşme sürecine devam edebilmemize olanak tanıdı.' ifadelerini kullandı.
Para politikası sadeleşme sürecini uygun bir zaman diliminde sonuçlandırmayı planlamakta olduklarını belirten Çetinkaya, 'Atılacak bir sonraki adımın yönünün ve zamanlamasının, enflasyon görünümünü ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacağını belirtmek isterim.' ifadesini kullandı.
Çetinkaya, 'Merkez Bankası olarak enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer gelişmeleri dikkate alarak para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdüreceğiz.' dedi.
Murat Çetinkaya, konuşmasında şunları kaydetti:
'Yurt içi talep 3'üncü çeyrekte yavaşlarken, öncü göstergeler ekonomik aktivitenin yılın son çeyreğinden itibaren toparlanacağına işaret etmektedir'
Yorum Yazın