Görüş Bildir
Haberler
Yatağan İşçisine Polis Barikatı

Yatağan İşçisine Polis Barikatı

adem kara
24.01.2014 - 11:27

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Evrensel gazetesi

Yatağan İşçisine Polis Barikatı

Yatağan’da maden ve santrallerin özelleştirilmesine karşı aylardır direnişte olan işçiler, özelleştirmenin iptali istemi ile Ankara’ya doğru yola çıktılar. Muğla çıkışında polis yolu kesti. İşçiler polisin kesmesi üzerine yola yürüyerek devam ediyor.

Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçilerinin yolu Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı'nda, polis ve jandarma barikatı ve TOMA'larla kesildi. Barikatın gerisinde Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözlerinde hazır bekletilmesi dikkati çekti. Yolun kesilmesi üzerine Tes-İş ve Maden-İş sendikası yöneticileri ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, otobüslerde arama yapılacağı gerekçesiyle, işçilerin yollarına devam etmelerine izin vermedi. Bunun üzerine otobüslerden inen işçiler, yolun karşı şeridini de trafiğe kapatıp, oturma eylemine başladı. Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçileri, yolun kesilmesinin ardından 5 saat boyunca oturma eylemi yaptı. Polis ve jandarmanın, yaklaşık bin işçinin otobüslerle yola devam etmelerine izin vermeyince grup üyeleri, otobüslerden inerek Muğla istikametine yürüyüşe geçti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay İçişleri Bakanı'yla görüştü. Bakan 'kesinlikle izin vermeyeceğiz' ifadelerini kullandı. Atalay'ın yürüyüşe devam edeceklerini bildirmesiyle İçişleri Bakanı 'yaprak kıpırdamayacak, hiçbir otobüs hareket ettirilmeyecek' dedi. Girgin, yürümek dışında bir yolun kalmadığını ifade etti. İşçiler Muğla'ya doğru yürüyüşe geçtiler.

Polis araçların geçişine izin vermeyince işçiler yürüyerek yola devam etme kararı vererek yürüyüşe başladı. Bir süre yürüyen işçiler kendilerinin yürüyeceğini ama otobüslerdeki ailelerinin otobüsle Ankara’ya gönderilmesini istedi. Polis yine otobüslerin geçmesine izin vermeyince işçiler tekrar yolu trafiğe kapatarak polis ailelerin geçişine izin verene kadar oturma eylemi başlattı. İşçilerin kararlı tutumu sonucu polis önce ailelerin otobüsle gitmesine izin verdiğini söyledi ama sonradan bu uzlaşmadan da vaz geçince işçiler Muğla kavşağını trafiğe kapatarak eylemini devam ettirdi. Saatler ilerledikçe Muğla'dan gelen kitle örgütü, sendika üyeleri ve halkın desteği eylemdeki işçiler daha da kitleselleşti.

Yatağan Termik Santrali önünde akşam 16.30’da buluşan işçiler, Yatağan merkezine doğru “Bu daha başlangıç mücadele devam”, “Ölüm olsa sonumuz Ankara yolumuz”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganları ile yürüdü.

Yatağan ilçe merkezinde basına açıklama yapan T. Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirme politikalarının ülkeyi yiyip bitirdiğini söyleyerek, “Özelleştirmeyi durduracağız” dedi. Yürüyüşe Manisa Milletvekilleri ile belediye başkanları da destek verdiler.

DÖNMEMEK ÜZERE GİDERİZ

“Birilerinin ayakkabı kutuları dolsun diye işçiler olarak hayatımızdan ödün vermeyeceğiz, emeğimize sahip çıkacağız” diyen Girgin, erteleme kararırının seçimlere dönük bir hamle olduğunu, seçimlerin ardından hükümetin özelleştirmeyi tamamlayacağını kaydetti.

Bu nedenle direnişe devam edeceklerini belirten Girgin, “Bugün 2 bin kişi ile gidiyoruz Ankara’ya ama özelleştirme kararından vazgeçilmez ise 20 bin kişi ile dönmemek üzere Ankara’ya gideriz” diye konuştu.

Yatağan işçileri yarın Toros caddesinde buluşarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yürüyecek. Eyleme Türk-İş, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikalarda destek verecek.

' ÖZELLEŞTİRME ÜLKEYE HAYIR GETİRMEDİ'

Ankara yürüyüşü ile ilgili gazetemize açıklama yapan Tes-İş Yatağan Şube Sekreteri Mustafa Koçak, “Biz ihalenin ertelenmesini talep etmiyoruz. İhalenin iptalini istiyoruz. Bunun tüm ülkemiz ve ülkeyi yönetenler tarafından iyi anlaşılması gerekir. Özelleştirmeler hiçbir zaman ülkeye hayır getirmedi.

Sermaye tabana yayılacak dediler tabana yayılmadı istihdam artacak dediler artmadı. Vergiler artacak dediler artmadı. Dolayısıyla bu ertelemeyi biz kabul etmiyoruz. İki ay önce satsanız ne olur iki ay sonra satsanız ne olur. Bunu da iş adamları istedi diye hükümet böyle bir karar alıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ankara yürüyüşümüz devam ediyor” diye konuştu.

Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun “Özelleştirme ertelendi niye Ankara’ya geliyorsunuz” dediği iddialarını da yanıtlayan Koçak, “Kamuoyunda bilgi kirliliği var. Böyle bir şey yok Genel Başkanımızın tam desteği var. genel merkez ve yöneticilerimiz işçinin yanında. Bu gerçeği yansıtmıyor” dedi.

Hırsızlar dışındaki herkesi Ankara’da yapacakları eyleme destek vermeye çağıran Koçak, özelleştirmelerin sadece Yatağan işçisinin sorunu olmadığını tüm Türkiye emekçilerinin sorunu olduğunu dile getirdi.

Muğla/EVRENSEL

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/76962/y...

Santral İşçileri Yatağan'dan Ankara'ya Yürüyor

Yatağan'da maden ve santrallerin özelleştirilmesine karşı bir süredir eylemde olan işçiler, özelleştirme kararının iptali için Ankara'da eylem yapmak istedi. Otobüslerle geçişine izin verilmeyen işçiler bunun üzerine Muğla'dan Ankara'ya yürümeye başladı.

Radikal.com.tr – Yatağan’da maden ve santrallerin özelleştirilmesine karşı aylardır eylemde olan işçiler, özelleştirme kararının iptali istemiyle eylemlerini Ankara ’ya taşımak istediler. Otobüslerle Muğla’nın Yatağan ilçesinden hareket eden işçilerin önü, dün gece Muğla girişinde polisler tarafından kesildi. Polisin araçlarla geçişe izin vermemesi üzerine işçiler otobüslerden inerek Ankara’ya doğru yürümeye başladı.

Yatağan Termik Santrali önünde dün akşam saatlerinde buluşan işçiler, Yatağan merkezine doğru “Bu daha başlangıç mücadele devam”, “Ölüm olsa sonumuz Ankara yolumuz”, “ İş ekmek yoksa barış da yok”, “Her yer rüşvet her yer yolsuzluk” sloganları ile yürüdü.

Yatağan ilçe merkezinde basına açıklama yapan T. Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirme politikalarının ülkeyi yiyip bitirdiğini söyleyerek, “Özelleştirmeyi durduracağız” dedi. “Birilerinin ayakkabı kutuları dolsun diye hayatımızdan ödün vermeyeceğiz” diyen Girgin, erteleme kararının seçimlere dönük bir hamle olduğunu, seçimlerin ardından hükümetin özelleştirmeyi tamamlayacağını öne sürdü ve “ Bugün 2 bin kişi ile gidiyoruz Ankara’ya ama özelleştirme kararından vazgeçilmez ise 20 bin kişi ile dönmemek üzere Ankara’ya gideriz” dedi.

Manisa Milletvekilleri ile belediye başkanlarının da destek verdiği işçiler, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüs ile yola çıkan enerji ve maden işçilerinin yolu, dün gece Muğla-Aydın Karayolu Kavaklıdere Kavşağı'nda, polis ve jandarma barikatı ve TOMA'larla kesildi. Barikatın gerisinde Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözlerin de hazır bekletildiği görüldü. Yolun kesilmesi üzerine Tes-İş ve Maden-İş sendikası yöneticileri ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, otobüslerde arama yapılacağı gerekçesiyle, işçilerin yollarına devam etmelerine izin vermedi. Bunun üzerine otobüslerden inen işçiler, yolun karşı şeridini de trafiğe kapatıp yaklaşık 5 saat boyunca oturma eylemi yaptı. Polis ve jandarma, otobüslerle yola devam edilmesine izin vermeyince, işçiler otobüslerden inerek yürüyüşe geçti.

Bu arada Evrensel gazetesinde yer alan haberde, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın İçişleri Bakanı Efkan Ala’yla görüştüğü ve yürüyüşe kesinlikle izin verilmeyeceğini söyleyen bakanın, “Yaprak kıpırdamayacak, hiçbir otobüs hareket ettirilmeyecek' dediği belirtildi.

Radikal

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/ekonomi/san...

TOMA'lar Ankara'ya Giden İşçilerin Önünü Kesti

Yatağan'dan Ankara'ya gitmek üzere 35 otobüsle yola çıkan işçilerin önü TOMA'larla kesildi, işçiler 5 saat oturma eylemi yaptı. Polis ve jandarma izin vermeyince işçiler, Muğla istikametine yürüyüşe geçti.

Tes-İş ve Maden-İş'e üye çok sayıda işçi ile aile bireyleri, Ankara'ya gitmek üzere dün akşam saatlerinde Yatağan Termik Santrali önünde toplandı. Yürüyüşe geçen grubu, bazı sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi uğurladı.

İŞÇİLERİN YÜRÜYÜŞÜNE POLİS İZİN VERMEDİ, TOMA'LARLA ÖNLEM ALDI / Foto Galeri

Özelleştirme karşıtı sloganlar atarak yaklaşık 3 kilometre yürüyen işçiler, ilçe merkezindeki Madenci Heykeli'ne ulaştı. Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, burada yaptığı konuşmada, 'Kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. 7 Ekim'de 200 kişiyle yola çıktık, şimdi 2 bin kişi, bir dahaki sefere gerekirse 20 bin kişi yürüyeceğiz. Sadece kendimiz için değil, yarınlarımız ve ülkemiz için buna izin vermeyeceğiz. Gemileri yaktık, geri dönüş yok, ne bedel ödenecekse ödemeye hazırız' diye konuştu.

Özelleştirme İdaresi'nin, ihaleler için son teklif verme süresini 2,5 ay uzattığına işaret eden Erçelik, ertelemelerin işçileri durduramayacağını ancak özelleştirmenin iptal edilmesi durumunda eylemlerinden vazgeçeceklerini söyledi.

Ankara'da yürüyüş yapmayı planladıklarını dile getiren Erçelik, ihalelere son teklif verme tarihi olan 10 Nisan'da da Ankara'da olmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ise ihale ertelemesinin direniş ve mücadelelerinin önüne geçme amacı taşıdığını iddia ederek, 'Talebimiz, ihalelerin iptal edilmesidir. Bu konudaki kararlılığımızı göstermek amacıyla Özelleştirme İdaresi'nin önüne gideceğiz ve mesajımızı orada vereceğiz' dedi.

Konuşmaların ardından işçiler, kendilerine desteğe gelenlerle yaklaşık 10 kilometre yürüdükten sonra otobüslere binerek Ankara'ya hareket etti. Güvenlik güçleri, işçiler ve beraberindekilerin yolculuk yaptığı 35 otobüsü, Muğla-Aydın karayolunun Kavaklıdere Kavşağı'nda kimlik kontrolü ve araçlarda arama yapma gerekçesiyle durdurdu. Bu sırada, Tes-İş ve Maden-İş yöneticileri ile güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Otobüslerin geçişine izin verilmeyince, araçlardan inen işçiler, karayolunu trafiğe kapatarak oturma eylemine başladı. Bazı işçilerin TOMA'ların önüne yattığı gözlendi. Sendika yetkilileriyle görüştükten sonra Muğla'ya doğru yürüyüşe geçen işçiler, bir süre ilerledikten sonra durarak tekrar oturma eylemine başladı.

Bu arada, eylem nedeniyle ulaşıma kapanan karayolunda uzun araç kuyrukları oluştu.

AA | Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/256...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0