Görüş Bildir
Haberler
Yaşayan İlk İnsanlardan Olmak İstemezdiniz! Korkulu Rüyanız Olabilecek 11 Nesli Tükenmiş Vahşi Hayvan

Yaşayan İlk İnsanlardan Olmak İstemezdiniz! Korkulu Rüyanız Olabilecek 11 Nesli Tükenmiş Vahşi Hayvan

Gülbeyaz
14.05.2023 - 07:32

Milyonlarca yıl boyunca dünya üzerinde hüküm sürmüş olan devasa yaratıklar, iklim değişikliği gibi nedenlerden yok oldular. Tarih öncesi dönemlerden dev tembel hayvan ya da yünlü gergedan gibi bazıları nispeten daha az saldırgandı. Kılıç dişli kaplan ve Glypton gibi diğerleri ise oldukça büyüktü ve korkunç görüntüleriyle çevrelerine dehşet saçıyordu. Gelin birlikte geçmişin bu tehlikeli ve devasa yaratıklarını inceleyelim. 👇

Kaynak: https://allthatsinteresting.com/prehi...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarih öncesi dönemlerde Dünya'nın hakimi dinozorlardı.

Tarih öncesi dönemlerde Dünya'nın hakimi dinozorlardı.

Çok farklı türleri olsa da, değişen iklim veya hastalık nedeniyle hepsi benzer şekillerde yok oldular. Bugün, onlar sadece eski güçlerinin bir göstergesi olarak fosilleri ile varlar. Ancak hiç şüphe yok ki, şu anda var olsalardı bu tarih öncesi hayvanlar bize tıpkı ilk insanlara korku saldıkları gibi dehşet verirdi. Dinozorlar yok olmuş olsalar da bugün benzer türleri hala hayatta. Günümüzde evrimleşmiş dinozor soyları hala hayvanlar aleminin büyük bir parçasını oluşturuyor. Zaman içerisinde boyutları küçülse de günümüze kadar gelmişler.

1. Glyptodon

1. Glyptodon

Bulunan fosiller üzerinde yapılan çalışmalara göre, 5.3 milyon ila 11 bin 700 yıl önce, “yivli diş” anlamına gelen Gliptodon adı verilen tuhaf bir yaratığın dünyada olduğu tahmin ediliyor.

Kemikleri çok kalın ve güçlüydü.

Kemikleri çok kalın ve güçlüydü.

3.5 metre uzunluğunda ve 4 bin kilo ağırlığındaki bu dev Armadillo türü günümüzdeki Kuzey ve Güney Amerika bölgelerinde yaşıyordu. Glyiptodonun güçlü bir kuyruğu ve kemikli levhalardan oluşan zırhlı bir sırtı vardı. Bir otoburdu, çoğunlukla ot yerdi. İnsanlara saldırmazdı ama dinozorlar arasında oldukça güçlüydü ve saldırmaktan çekinmiyordu.

2. Titanoboa

2. Titanoboa

13 metre uzunluğunda ve yaklaşık 1.25 ton ağırlığında bir yılan hayal edin. 

By yılanlar 60 milyon yıl önce gerçeklerdi. Dinozorların neslinin tükenmesinden sonra hızla günümüz Güney Amerika'nın tropikal ormanlarına hakim oldu. Kaplumbağa ve timsahları avlamak için suyun altında saklanıyor ve ezerek avını öldürüyordu. 2002 yılında Kolombiyalı bir bilim insanı tarafından yağmur ormanının içinde bu fosili bulundu.

Bu devasa yılanlar etçildi.

Bu devasa yılanlar etçildi.

Tüm buluntular arasında bir özelliği göze çarpıyordu. Büyük bir omura sahiplerdi. Sonunda, 28 devasa yılanın kalıntılarını buldular.  Yılanlar ağızlarındaki kasları kurbanının kemiklerini kırarak öldürmek için kullanıyordu ve kafatasları genellikle bu yüzden zamanla parçalanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Megatherium

3. Megatherium

4 metre boyu ve 4 ton ağırlığı ile, isminden de anlaşılacağı gibi Megatheriumlar dönemlerinin devleriydi. Arjantin, Uruguay ve Bolivya'da bulunan fosiller 400 bin ila 8 bin yıl önce yaşadıklarını gösteriyor.

Amazon ormanlarında yaşadıkları da düşünülüyor.

Amazon ormanlarında yaşadıkları da düşünülüyor.

Yapılan araştırmalar korkunç pençeleri olduğunu gösteriyor, ancak dişlerinin kimyasal analizleri ise büyük ölçüde yaprak ve bitki yedikleri sonucuna vardı. Yani yüksek ihtimalle otçullardı. Neden yok oldukları ise tam olarak anlaşılamıyor.

4. Deinosuchus

4. Deinosuchus

Olgun bir muz kadar büyük dişlere sahip olan bu dinozorun 72 ila 83 milyon yıl önce yaşadığı düşünülüyor. Bu dev timsahlar çoğunlukla deniz kaplumbağaları ve kabuklu deniz hayvanları ile besleniyordu ancak bazen Appalachiosaurus montgomeriensis ve Albertosaurus gibi T-rex'ler ile savaştıkları ve birbirlerini ısırdıkları fosillerde açıkça görülüyor.

5. Ursus Spelaeus

5. Ursus Spelaeus

Günümüzdeki ayılara oldukça benzeyen bu hayvanlar da tıpkı birçoğu gibi otçuldu. Yine de yaşayan ilk insanları oldukça korkutmayı başarmışlardı. Bilim insanları, insanların Urus Spelaeus ile ne kadar etkileşime girdiğinden tam olarak emin değil, ancak bazı şaşırtıcı ipuçları da mevcut. Örneğin İsviçre'nin Drachenloch kentinde araştırmacılar, mağaraların önünde bu hayvanlara ait 7 kafatası ve mağara oyuklarına sıkışmış 6 kafatası daha buldu.

Kafataslarının bir fotoğrafı 👇

Kafataslarının bir fotoğrafı 👇

Bu fosil yaklaşık 22 milyon yıl yaşında.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Megalania Prisca

6. Megalania Prisca

Bugünün Komodo Ejderhaları 150 kg ağırlığa sahip olabilir, ancak ataları Megalania prisca, Varanus priscus veya Dev Monitör Kertenkelesi olarak da bilnen bu dinozorlar 500 ila 4 bin kg ağırlığındaydı. İki milyon ila 40 milyon yıl önce, bu korkutucu yaratıklar günümüz doğu Avustralya'sında hüküm sürüyordu. Muhtemelen kangurular, filler ve kaplumbağalar da dahil olmak üzere çok çeşitli hayvanlarla beslendikleri düşünülüyor.

Dünyada yaşadığı bilinen en büyük kertenkele olma unvanına sahipler.

Dünyada yaşadığı bilinen en büyük kertenkele olma unvanına sahipler.

Avlarını öldürmek için büyüklüklerini kullanırlardı. Ancak M. Priscaların bir silahı daha vardı: zehirli tükürük. Bilim insanları bu dev kertenkeleye benzeyen türün avlarını öldürmek için alt çenelerindeki bezlerden salgılanan bir tür zehir kullandıklarına inanıyor. Zehirli tükürüğü bir insanı da kolaylıkla öldürebilirdi.

7. Entelodont

7. Entelodont

Bu hayvanlar ise cehennem domuzları olarak adlandırılıyordu. Bir insan bileği kalınlığındaki dişleri, birbirleriyle veya diğer hayvanlarla kavga etmek için yüzlerinde bulunan koca kemikleri ve toynakları vardı. Yunanca “düşman dişler” anlamına gelen Daeodon adı verilen cinslerinin en büyüğü 2 bin kg ağırlığındaydı.

Fosilinin görüntüsünden dolayı bir dinozor türü olup olmadıkları hala araştırılıyor.

Fosilinin görüntüsünden dolayı bir dinozor türü olup olmadıkları hala araştırılıyor.

Cehennem domuzlarının Moğolistan'dan hızla Avrupa'ya ve hatta Kuzey Amerika'ya yayıldığı düşünülüyor. Arkeologlar Entelodont fosillerini Nebraska, Wyoming ve Güney Dakota gibi yerlerde buldular. Muhtemelen omnivorlardı. İlk elden öldürmemiş olsalar bile, onları korkutup avlarını yemeden önce diğer hayvanların öldürmesini beklerlerdi.

8. Smilodon

8. Smilodon

Belki de bu listedeki en ünlü tarih öncesi hayvan Smilodon veya diğer ismi ile kılıç dişli kedi. Çarpıcı köpek dişleri ona özellikle korkutucu bir görünüm veriyor. Smilodon, 2,5 milyon ila 11 bin 700 yıl önce yaşadı ve Kuzey ve Güney Amerika ormanlarını doldurdu. Kedinin türüne bağlı olarak boyutları değişiyormuş gibi görünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu büyük kedilerin en tuhaf özelliği ise şaşırtıcı bir şekilde güçsüz dişlere sahip olmaları.

Bu büyük kedilerin en tuhaf özelliği ise şaşırtıcı bir şekilde güçsüz dişlere sahip olmaları.

Smilodonların Similodon gracilis, Smilodon fatalis ve Smilodon populator olarak 3 ayrı türü vardı. Ancak yakın zamanda keşfedilen bir Smilodon popülatör fosili, kedinin çok daha büyük olabileceğini öne sürüyor. Kafasının büyüklüğüne göre araştırmacılar en az 2 bin kilo ağırlığında olabileceğini iddia ediyor. Dişleri oldukça korkunç görünse de kolaylıkla kırılıyordu.

9. Dire kurtları

9. Dire kurtları

Game Of Thrones dizisini izlemiş iseniz, bazı karakterlerin korkunç bir kurt sahibi olduğunu biliyorsunuzdur. İşte o kurtlar Dire kurtlarının ta kendisi. Gösteride bu kurtlar iri, vahşi ve sadık olarak tasvir ediliyor. Onlar gerçek birer eski hayvanlardı. Canis dirus veya “korkunç köpekler' olarak da adlandırılırlar. Günümüzdeki Kuzey ve Güney Amerika bölgelerinde yaklaşık 125 milyon yıl önce yaşadılar.

Gri kurtlara benzeseler de, Dire kurtları genetik olarak farklı özelliklere sahip.

Gri kurtlara benzeseler de, Dire kurtları genetik olarak farklı özelliklere sahip.

Normal kurtlardan çok daha büyüklerdi ve daha kırmızımsı bir kürke sahiptiler. Kaliforniya'daki La Brea Katran Çukurlarında bugüne kadar binlerce korkunç kurt iskeleti bulundu. Bu korkunç kurtların genellikle avlarını biraz fazla coşkuyla kovaladıkları esnada katrana yakalandıkları düşünülüyor.

10. Gigantopithecus

10. Gigantopithecus

Koca ayak olarak da bilinen bu türün çok az fosili var ve sahip oldukları fosiller çoğunlukla dişlerden ve çene parçalarından oluşuyor. Bununla birlikte, araştırmacılar bundan bile çarpıcı sonuçlar çıkardı.

Bu maymunların yaklaşık 5 metre boyunda ve neredeyse 600 kg ağırlığında olabileceğine inanıyorlar. Günümüz orangutanlarının muhtemel bir atası olarak sayılıyorlar. Yaklaşık 100 bin yıl önce, henüz nesli tükenmemişken Güneydoğu Asya'da 9 milyon yıl boyunca yaşadıkları tahmin ediliyor.

Bu maymunlar da otçuldu.

Bu maymunlar da otçuldu.

Dişlerinin sayısı oldukça fazla ve keskin, ancak araştırmacılar onun da muhtemelen otçul olduğunu düşünüyorlar. Bu eski hayvanlar bitkiler, meyveler, tohumlar ve bambu ile beslenmiş. 

Aslında, 1935'e dek onlara dair hiçbir ize rastlanmamıştı. Sonra Gustav Koenigswald adında bir Alman paleontolog Çin'de maymuna ait bazı dişlere rastladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Wooly Rhinoceros

11. Wooly Rhinoceros

Bu yünlü gergedanlar günümüz gergedanlarına çok benziyordu. Tek fark 6 metre uzunluğunda ve 3 ton ağırlığında olmalarıydı. Ayrıca gözleri arasında bir büyük ön boynuz ve bir küçük boynuz olmak üzere iki boynuzları vardı.

Birkaç yönden günümüzdekilerden daha farklılar. Daha uzun kafaları, bedenleri ve daha kısa bacakları vardı. Omzunun arkasında boynuzlarını desteklemeye yardımcı olması muhtemel büyük bir kambur vardı. Ve elbette, kürkleri vardı.

14 milyon yıl önce yok oldular.

14 milyon yıl önce yok oldular.

Mamutlar listedeki en eski tür. Fosilleri İspanya, Sibirya ve Güney Kore'de bulundu. Bu nedenle, bizonlar kadar olmasa da eski mağara resimlerinde görülüyorlar. Eğer iklim değişikliği binlerce yıl önce yok olmalarına sebep olan şey ise, bugün yeniden meydana gelecek olan bir iklim değişikliği onu bir şekilde yeniden  canlandırabilir. Sırbistan'da eriyen bir permafrost, yünlü olanlar da dahil olmak üzere bir dizi iyi korunmuş Buz Devri yaratığını ortaya çıkardı. 2020'de doğu Sibirya'daki yerliler, eriyen buzda genç bir yünlü gergedanın donmuş gövdesine rastladılar. Donmuş toprak, eski hayvanın bağırsaklarını, kürkünü ve hatta boynuzunu korumuştu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
3
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın