Görüş Bildir
Haberler
Yanukoviç'in Kiev'i Terk Ettiği İddia Ediliyor

Yanukoviç'in Kiev'i Terk Ettiği İddia Ediliyor

adem kara
22.02.2014 - 11:47
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yanukoviç'in Kiev'i Terk Ettiği İddia Ediliyor

Ukrayna'da muhalefet lideri Kliçko, parlamentoda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in başkentten ayrıldığını öne sürdü. Kliçko, Cumhurbaşkanının istifası için milletvekillerinin desteğini arıyor.

Ukrayna'da cumartesi günü yapılan olağanüstü parlamento oturumunda, üç aydır süren gösterilerin hedefinde olan Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Kiev'i terk ettiği iddia edildi. Udar Partisi lideri Kliçko, 'Cumhurbaşkanı bu sabah başkentten ayrıldı, milyonlarca Ukraynalı tek bir seçenek görüyor, erken seçime gitmek' diye konuştu.

Oturumu yöneten Meclis başkan Yardımcısı ise, Meclis Başkanı Vladimir Ribak'ın sağlık gerekçeleriyle istifa ettiğini duyurdu.

Ukrayna medyası, Yanukoviç'in konutunun boş olduğunu ve kapıdaki güvenlik güçlerinin ayrıldığını, gazetecilerin içeriye rahatça girebildiğini bildirdi.

Daha önceki programına göre cumartesi günü Karkiv kentine gideceği planlanan Cumhurbaşkanı'nın nerede olduğu bilinmiyor.

Muhalefet istifa için bastırıyor

Ukrayna hükümetinin erken seçime gidilmesi ve Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması önerisi muhalifleri tatmin etmedi. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in istifası isteniyor.

Salı gününden bu yana meydana gelen çatışmalarda 77 kişinin ölmesinin ardından, Yanukoviç ulusal birlik hükümeti kurulmasını da içeren bir dizi çözüm önerisi. Muhalefet liderleri de önerileri kabul ettiklerini açıklamış ve anlaşmayı imzalamıştı.

Ancak Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nı dolduran göstericiler Yanukoviç'e güvenmediklerini belirterek, gecek boyunca sokaklardaki nöbetini sürdürdü.

Vitali Kliçko'nun liderli olduğu Udar Partisi'nden sabah saatlerinden yapılan açıklamada ise, Yanukoviç'in görevi bırakması için parlamento desteği aranacağı belirtildi.

Parti Sözcüsü Oksana Zinoviyeva, Yanukoviç'in istifasını isteyen öneriyi cumartesi günü parlamentoya sunacaklarını söyledi. Muhalif lider Kliçko göstericilere Yanukoviç'in istifası için elinden geleni yapacağına dair söz vermişti.

Anlaşmanın içeriği

Yanukoviç'le muhalef arasındaki anlaşma cuma günü imzalanmıştı. Görüşmelerde Avrupa Birliği'nin (AB) üç üyesi Almanya, Polonya ve Fransa'nın dışişleri bakanları arabuluculuk yaptı.

Anlaşma metnini basına Almanya Dışişleri Bakanlığı sundu. Anlaşmaya göre:

Timoşenko serbest kalabilir

Anlaşmanın açıklanmasından hemen sonra 2004 anayasasına dönüşü kabul eden Ukrayna parlamentosu olaylar sırasında gözaltına alınanlara koşulsuz affa da onay verdi. Gözaltındakilerle ilgili tüm suçlamalar düşürülecek.

Parlamento cezaevinde bulunan eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun serbest bırakılmasının önünü açan yasayı da kabul etti.

Timoşenko şubat 2010'da Yanukoviç'e karşı yarıştığı seçimleri az farkla kaybetmiş, bir yıl sonra Rusya ile yapılan gaz anlaşmasında görevi kötüye kullanma suçuyla yedi yıl hapse mahkum edilmişti. AB kararı siyasi olarak nitelemişti.

Kaynak: Reuters

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/yanukov...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0