Yanlış mı Tanıyoruz; Mevlana, Anadolu'yu İşgal Eden Moğollarla İşbirliği Yapıp Nasreddin Hoca'yı Öldürttü mü?
Yanlış mı Tanıyoruz; Mevlana, Anadolu'yu İşgal Eden Moğollarla İşbirliği Yapıp Nasreddin Hoca'yı Öldürttü mü?
Mevlana oğlunun cenaze namazını neden kıldırmadı? Ahi Evren, Şems'in öldürülmesine neden izin verdi? Bu soruların birden cevaplanması çok zor. Bu yüzden belki de en temkinli yaklaşmamız gereken alan tarih ve asıl metinlere giderek karşılaştırmalı okumalar yapmalı. Şimdi içeriği okuduğunuzda sorun kendinize bakalım Mevlana mı haklı, Ahi Evren mi?
Kaynak: Ümit Doğan
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarihçi Ümit Doğan'ın büyük tarihçilerden derleyerek bizlere ulaştırdığı iddiaları aslında taşı yerinden oynatacak cinsten. Ve bu yüzden de çok tepki topluyor; ancak kendisi yazmaya devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mevlana'nın Moğollarla münasebeti ve Ahi Evran ile düşmanlığını ise yazan ilk tarihçi Doğan değil.
Mevlana'nın torunu Ulu Arif Çelebi'nin hizmetine giren Ahmed Eflaki ise 14. yy.da yazmış olduğu "Ariflerin Menkıbeleri"nde Mevlana'nın doğrudan Moğollar'dan yana olduğunu açıkça belirtiyor.
Bu arada Prof. Dr. Mikail Bayram'a göre Mevlana'nın Moğollarla ilişkisi hocası Şems ile tanıştığında başlar. Ayrıca Bayram'a göre Mevlana'nın bir diğer hocası Seyyid Burhaneddin de Moğol yanlısıdır.
Anadolu'yu yerle bir eden Moğolların yanında saf tutan Mevlana, Ahi ve Türkmenlerle mücadele etmesinin ödülünü de alır tabii.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Anadolu Selçuklarının Kösedağ Savaşı'nı kaybetmesi üzerine Moğollar birçok şehri yağmalarken Kayseri'deki Ahiler, Moğollara karşı 17 gün boyunca şehri savunurlar.
Bu arada Ahi Evren'in Nasreddin Hoca olup olmadığı tartışmalı bir konu olup Mikail bayram, Ahi'nin latifeler içeren iki kitabını ortaya çıkarır.
Mevlana ile Ahi Evren arasındaki anlaşmazlık ise II. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde başlar. Mevlana Keyhüsrev'e yakınken Ahi Evren Alaeddin Keykubat'a yakındır.
Ve Şems'in öldürülmesi de bu dönemde gerçekleşir. Ahi Evren'in dergahında yapılan bir törende Konya'nın şeyh ve alimleri bir araya gelir.
Alaüddin Çelebi artık asi olmuştur ve baba evinden ayrılır. Şems olayından sonra ise zaten Ahi Evren de Konya'dan ayrılarak Çelebi ile birlikte Kırşehir'e yerleşir ve bir isyan başlatırlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak Alaüddin Çelebi babasının bütün çabasına rağmen Kırşehir’den ayrılmaz.
Cacaoğlu Nureddin, emrindeki orduyla Kırşehir üzerine yürür ve Ay tutulmasının olduğu bir gecede Kırşehir’deki Ahileri katleder.
Ayrıca Mevlana, Ahi Evren'in öldürülmesinden duyduğu memnuniyeti de şu şiirle dile getirir:
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Tövbe, peygamber yerine koyuyorlar şu adamı. Mevlevi olmayanlar bile. Olayı hiç anlamamış koca bir güruh var. Mesnevi okudun ve hümanizminden etkilendin diye... Devamını Gör
Yanlış tanıyorsunuz tabii. Mesela basit bir el hareketi ya da hakaret olmayacak bir ifadeden bile hakaret anlamı çıkarıp terbiyesi bozulan meczupların, Mesne... Devamını Gör
Yunus Emre dururken Celalettin’in konuşulup durmasının sebebi bu. Türk düşmanlığı konusundaki ortaklık…
Çünkü Yunus Emre doğrudur, dürüsttür ve her şeyden önemlisi de Türk'tür ve bu yüzden sevilmez, dışlanır ama nerde Türk düşmanı, yalancı, sahtekar varsa baş t... Devamını Gör