Yalan Söylemekle İlgili Daha Önce Hiç Duymadığınız Bilimsel Gerçekler
Hepimiz günlük hayatımızda küçük büyük yalanlar söylüyoruz. Hatta bir araştırma, yalanları en çok arkadaşlarımıza ve ailemize söylediğimizi gösteriyor. Peki yalan ile ilgili aslında ne biliyoruz? Bize yalan söylenip söylenmediğini anlamanın bir yolu var mı? İşte bu sorulara yanıt aradığımız bir içerikle karşınızdayız, haydi okumaya!👇
Hepimiz çeşitli sebeplerle zaman zaman yalan söylüyoruz. Bazen pembe bazen beyaz olan bu yalanların acımasız olanları da yok değil.
1. İnsanlar 2 yaşından itibaren yalan söylemeye başlıyor. Yani daha yürümeye yeni başlamışken yalanın ne olduğunu öğreniyoruz.
2. Yalan söylerken göz bebeklerimizin büyüdüğünü biliyor muydunuz?
3. Kesin sonuç alınabilen bir yalan makinesi aslında yok.
4. İnsanların yalan söylemesini engellemek için kullanılan tıbbi ilaçların çoğu aslında işe yaramıyor!
5. Dudakları içe kıvırmanın birçok anlamı olsa da yalan söylendiğine de işaret edebiliyor.
6. Muhtemelen haftada ortalama 11 tane yalan söylüyoruz.
Bilim insanları, haftada ortalama 11 kez yalan söylüyor olabileceğimizi iddia ediyor. Dahası hiç yalan söylemeyen gruptan farklı olarak az da olsa yalan söyleyenler ve daha sağlıklı olanlar arasında da bir bağlantı keşfettiklerini belirtiyorlar. Yani birazcık yalan söylemek sağlığımızı iyi yönde etkileyebiliyor.
7. Yalancılar zamanla kendi yalanlarına inanmaya başlayabiliyor.
Hiç durmadan yalan söyleyen insanlar bir süre sonra bu yalanların aslında gerçek olduğuna inanmaya başlıyor ve buna kendi kendini kandırma adı veriliyor. Uzmanlara göre bu durum oldukça yaygın çünkü kendi yalanımıza inanarak hem diğer insanları ikna etmemiz kolaylaşıyor hem de öz saygımızı korumuş oluyoruz.
8. Dışa dönük insanlar yalan söylemeye daha yatkınlar.
Takdir edersiniz ki yalan söylemek toplumda sık rastlanılan bir kişilik özelliği ve araştırmacılar dışa dönük insanlarda bunun daha yaygın olduğunu iddia ediyor. Özellikle dışa dönük olup aynı zamanda zeki ve biraz da uyumsuz insanların yalan söyleme oranları çok daha yüksek. Zekanın burada önemli bir rolü olduğunu atlamayalım çünkü yalan söylemek beyin faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlayan bir etken.
9. Peçe takan insanların yalan söyleyip söylemediğini anlamak daha kolay!
Muhtemelen karşımızdakinin yüzünü tamamen görürsek yalan söyleyip söylemediğini daha rahat anlayacağımızı düşünüyoruz fakat uzmanlar bunun doğru olmadığını söylüyor. Onlara göre peçeler yalanı saptamada engelden ziyade yardımcı oluyor; bir insanın yüzünün tamamını görmeden sadece gözlerine bakarak yalan söyleyip söylemediğini anlamak çok daha kolay.
Peki sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Haydi yorumlara!👇
Yorum Yazın