Yakın Tarihimizin En Büyük Utançlarından Olan Kahramanmaraş Katliamı 45 Sene Önce Bugün Başladı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yakın Tarihimizin En Büyük Utançlarından Olan Kahramanmaraş Katliamı 45 Sene Önce Bugün Başladı
Hatırladığımızda canımızı acıtan, öfke ve hüzünle dolmamıza yol açan acı hadiselerimizden birisi Kahramanmaraş Katliamı.
Diğer taraftan gerekli derslerin çıkarılabilmesi için bu olayların unutulup bir kenara atılmaması da büyük önem taşıyor.
En az 111 vatandaşımızın hayatına mal olan Kahramanmaraş Katliamı'nın başlamasının üstünden 45 yıl geçti.
19 Aralık 1978'de başlayan olaylar bir hafta boyunca sürmüş ve şehirde kan gövdeyi götürmüştü.
Neler yaşandığını bu içeriğimizde anlatacağız.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'de 1970'li yılların son yılları, tüm ülkede siyasi görüş, inanç, mezhep ve etnik köken ayrışmalarının zirveye çıktığı kaotik bir süreci temsil ediyordu. Bu sürecin en acı halkalarından birisi 1978'de Kahramanmaraş'ta yaşandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hem Alevi hem de Sünni nüfusun önemli oranlarda yaşadığı Kahramanmaraş, iki toplum arasındaki mezhepsel gerginliklerin 1978 yılında sıklıkla görüldüğü bir şehirdi.
19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, milliyetçi bir film olan, Cüneyt Arkın'ın başrol oynadığı "Güneş Ne Zaman Doğacak" başlıklı filmin gösterimi yapılıyordu. Sinema salonu ülkücüler tarafından tıklım tıklım doldurulmuştu. Saat 21.00'de sinemaya patlayıcı madde atıldı.
Sonradan yazılan İddianameye göre tahrip gücü az patlayıcı madde Ülkücü Gençlik Derneği Kahramanmaraş şube başkanı Mehmet Leblebici ve başkan yardımcısı Mustafa Kanlıdere'nin talimatları ile Ökkeş Kenger ve Yunus İlhan tarafından atıldı.
20 Aralık günü Aleviler'in yoğunlukla oturduğu Yürükselim Mahallesi'nde bir kıraathaneye el fenerinden yapılma bomba atıldı. Bomba, şans eseri kahvehane penceresinin altındaki betona isabet ederek kahvehaneye girmedi. Kimse yara almazken daha sonra silahla ateş edilmesi sonucu ayağa kalkan Gıjgın Dede lakaplı Sabri Özkan yaşamını yitirdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
23 Aralık günü kentte provokasyonlar devam etti. Ne yazık ki kadın, çocuk demeden onlarca insan sokaklardan öldürüldü. CHP Kahramanmaraş il başkanı Mehmet Parlakyiğit, 25 Aralık'taki gazete açıklamasında katliama dair şunları söyledi:
Kentte asayiş yeniden sağlandığında Kahramanmaraş büyük bir mezarlığa dönüşmüştü. Yaşanan katliamın oluşturduğu hasarlar bir kenara dursun sonsuza kadar unutulmayacak büyük bir travma yaşadı şehir. Bu olayların ardından binlerce solcu ve Alevi aile şehri terk etti.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Yıllarca süren bir dava, olayın baş kahramanlarından olan birinin ödül! olarak mv verilip meclise sokulması.. Hiç yabancı gelmiyor dimi..İnsanlar her dönemde... Devamını Gör
Geçen sene tam katliamın yıldönümünde annem ile babamı da alıp Maraş'a götürmek istemiştim. Araba ile giderken tam 3 kez Gaziantep-Maraş yolunda polis bizi d... Devamını Gör