onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vücut Kitle İndeksi ile İdeal Kilonuzu Belirlemenin Birbirinden Basit 12 Yolu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Vücut Kitle İndeksi ile İdeal Kilonuzu Belirlemenin Birbirinden Basit 12 Yolu

Toprak Kaya
17.11.2021 - 08:15

Orantısız olarak kilo alıp vermek tehlikeli olabilir, işte ideal kilonuzu belirlemeniz için 12 çözüm yolu.👇

Kaynak: https://www.wikihow.com/Determine-How...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kilonuzun vücudunuz için ideal olup olmadığını anlamanın en iyi yolu vücut kitle endeksinizi ölçmektir.

1. Kilonuzun vücudunuz için ideal olup olmadığını anlamanın en iyi yolu vücut kitle endeksinizi ölçmektir.

Vücut kitle endeksi(BMI) kilonuzun, boyunuzun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunur. Vücut kitle endeksi sizin yağ oranınızı ya da metabolizmanızı ölçmez, sağlıklı olup olmadığınız konusunda da kesin bir çıkarım yapmanıza yardımcı olmaz ama boyunuza göre aşırı kilolu olup olmadığınız hakkında büyük bir ipucu verir.

Bu hesaplama sadece bir fikir edinme amaçlı olup her zaman doğru sonuçları vermeyebilir, vücut geliştirme yapanların vücut-kitle endeksi çok yüksek olabilirken sigara içen ve düzensiz beslenen kişilerin çok düşük olabilir. Bu durumda yüksek vücut-kitle endeksi vücut geliştirme yapan birinin sağlıksız olduğu anlamı çıkmamalıdır.

2. Obez olup olmama durumunuzu vücut kitle endeksi hesaplayıcısıyla bulun.

2. Obez olup olmama durumunuzu vücut kitle endeksi hesaplayıcısıyla bulun.

Hızlı bir çevrimiçi aramayla güvenilir bir siteden BMI hesaplayıcısı bulabilirsiniz. Hesaplama sisteminin metrik olarak hesapladığından emin olun. Boyunuzu ve kilonuzu girdikten sonra işi hesap makinesine bırakın.

  • Anadolu Hastanesinin vücut kitle endeksi hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

  • Eğer vücut-kitle endeksiniz 18.5’in altındaysa zayıf sayılırsınız.

  • 18.5-24.9 Arasında bir değere sahipseniz boyunuza göre normal/sağlıklı bir kilodasınız demektir.

  • 25-29.9 arasında bir BMI değeri kilolu olduğunuzu gösterir ama obez denilecek seviyede değil.

  • Eğer BMI sonucunuz 30 veya daha yüksekse obez sayılırsınız, eğer bu değer 40 ve üzeri ise bir uzmanla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

3. Zayıf insanlar daha mı uzun yaşar?

3. Zayıf insanlar daha mı uzun yaşar?

Ne kadar zayıf olduğunuza bağlı olarak değişse de eğer ortalama bir BMI değerine sahipseniz, evet daha uzun yaşarsınız. 

New Engalnd Journel of Medicine 1.5 milyon amerikalının verisini analiz etti. Araştırma sonuçlarına göre  BMI değeri 40 üzerinde olan obezler hayatlarını beklenenden 2.5 kat hızlı kaybederken normal BMI değerlerine sahip olan kişiler (20-24.9) daha uzun süre yaşıyor.

BMI değeriniz yaşam süreniz hakkındaki tek etken olmadığını unutmayın. Eğer uzun ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız beslenme ve yaşam tarzınız da çok önemlidir. Daha fazla sebze tüketmek, öğünleri küçültmek, egzersiz ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak uzun süre yaşamanızda etkilidir.

4. Birkaç kilo fazlayla da uzun bir hayat sürebilirsiniz.

4. Birkaç kilo fazlayla da uzun bir hayat sürebilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda hafif kilolu olmanın daha uzun süre yaşayabileceğimizi öneren başlıklar görmüştük (%6 daha uzun). Sağlık personelli arasında ‘’obezite paradoksu’’ olarak geçen bu öneri çok fazla teoriye ve farklı fikirlere sahip. Bazı veriler az miktarda ekstra kilonun normal BMI değerleri içinde kalındığı sürece zayıf olarak bir hayat sürmekten daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

  • Obezite paradoksunun savunmalarından birisi de ekstra kilosu olan kişilerin hastalık durumlarında kilo kaybıyla daha iyi baş edebilmesi.

  • Ayrıca doktorların kilolu kişileri daha dikkatli muayene ettiği için potansiyel risklerin ortaya çıkmasının daha kolay olduğu gözlemlenmiş.

5. Biraz kilolu olmak sorun teşkil eder mi?

5. Biraz kilolu olmak sorun teşkil eder mi?

Genel anlamda normal BMI değerleri içinde kalmak en sağlıklısı.

Muhtemelen biraz kilolu olmanın tek başına negatif etkisi çok fazla değil, zaten hemen hemen herkesin yaşlandıkça biraz kilo aldığını rahatlıkla görebilirsiniz. Zaten biraz kilolu durumdaysanız ve yaşlandıkça kilo alan gruptaysanız bu zamanla obeziteye evrilebilir ve dikkat edilmesi gerekir. Obezite kalp hastalıkları, diyabet ve hatta kanser gibi hastalıkların riskini arttırır. Eğer biraz kilolu biriyseniz porsiyonlarınızı küçülterek ve biraz egzersiz yaparak ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.

Doğru bir rutine sahip olduğunuzda bunun sonuçlarını zamanla göreceksiniz. BMI değeriniz 18-24.9 aralığına geldiğinde tamamdır, şimdi rutini devam ettirme zamanı!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ekstra kiloların hangi bölgede olduğu da önemli.

6. Ekstra kiloların hangi bölgede olduğu da önemli.

Vücut geliştiricisinin kaslarındaki ekstra kiloyla, spor yapmayan birinin karın bölgesinde ekstra kilo arasında büyük bir fark vardır. İç yağlanmada bel ve karın bölgemizdeki yağlanmalar diğer tüm bölgelerdeki yağlanmalardan daha tehlikeli. Bel çevresindeki yüksek yağ oranı kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riskini arttırır.

7. Vücudumuzdaki ekstra kiloların kaynağının, su mu yoksa yağ mı olduğunu nasıl tespit ederiz.

7. Vücudumuzdaki ekstra kiloların kaynağının, su mu yoksa yağ mı olduğunu nasıl tespit ederiz.

Forma girmenin birinci adımı sudur.

Kemiklerinizden sonra vücudunuzda bulunan en ağır şey sudur. Kilo vermeye başladıysanız ve tükettiğinizden daha fazla kalori harcıyorsanız bu genelde vücuttaki su kaybından dolayıdır. Kilo kaybetmeden önce bunun sudan ya da başka bir nedenden olduğunu bilemeyiz. 

Obezler genelde vücuttaki su oranını daha iyi korur, iyi haber ise bir kaç kilo verdikten sonra bu işlem daha kolay bir hale gelecek.

8. Daha fazla su içmek = daha fazla kilo vermek.

8. Daha fazla su içmek = daha fazla kilo vermek.

Ne kadar su içerseniz vücudunuz yağ yakma konusunda o kadar işlevli hale geliyor. Ayrıca su içmek açlık hissinizi bastırdığından daha az kaloriyle doyma hissi yaşarsınız. Bunlara ek olarak su tüketimi metabolizmanızı hızlandırır ve daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar.

  • Araştırmalar gösteriyor ki günün üç farklı saatinde 500ml kadar su içmek, kilo vermenizde büyük etken.

9. Vücudumuzdaki yağlar mı daha ağır yoksa kaslar mı?

9. Vücudumuzdaki yağlar mı daha ağır yoksa kaslar mı?

Kaslar yağdan daha yoğun haldedir. 1 kilo yağ 1 kilo kasa eşit ağırlıkta olduğu için biri diğerinden daha ağırdır diyemeyiz fakat aynı ağırlıktaki yağ kastan çok daha fazla yer kaplar.

Bunu bir kilo pamuk mu daha ağırdık bir kilo demir mi sorusu gibi düşünebilirsiniz. Eşit olmalarına rağmen demir daha küçük bir hacimle aynı ağırlı sağlar.

10. Kilo vermek istiyor olsanız dahi kas yapmanız gerekir.

10. Kilo vermek istiyor olsanız dahi kas yapmanız gerekir.

Günün sonunda kilo vermek ve fit olmak istiyorsanız yağlardan daha yoğun olmasına rağmen kaslara biraz daha ağırlık eklemenin sakıncası yoktur. Kas yaparken kalori yaktığımız için bunun bir sakıncası yoktur. Eğer günlük kalori ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılayıp bunu da egzersizle desteklerseniz günün sonunda kas yaparken kilo da vermiş olacaksınız. Merak etmeyin Dövüş Kulübü’ndeki Tyler Durden’dan kaslı olmazsınız. 

Tükettiğinizden fazla kalori yakıyorsanız buna kalori açığı denir. Kilo vermenin en iyi yöntemi sağlık beslenip egzersiz yapmak ve bu kalori açığını sağlıklı bir seviyede tutup hepsini birleştirmektir. Bir kere ideal kiloya geldiğinizde yapmanız gereken yeterli kaloriyi almak ve düzenli egzersize devam etmektir, bu sayede ideal kilonuzu korursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Arnold Schwarzenegger'in gençliği gibi olmak sağlıksız mı?

11. Arnold Schwarzenegger'in gençliği gibi olmak sağlıksız mı?

BMI değeriniz normal değerler arasında kaldığı sürece kas torbası olmanızın bir zararı yok. Hatta tonla güç antremanı yapıp normal değerlerin dışında bir BMI değerine sahip olsanız bile bu egzersizlerin artısı BMI değerinden gelen olumsuzlardan daha ağır gelecektir.

Kaslarınızı geliştirmeye aşırı derecede takıntılı olmamanız gerektiğini not etmek önemlidir. Büyük kaslara sahip olmak yerine sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamaya odaklanmalısınız.

12. Kas yapıyor ve kilonuz için endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.

12. Kas yapıyor ve kilonuz için endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.

Kas yapıyor ve kilonuz için endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun.

BMI değeriniz tek başına büyük resmi görmeye yeterli değildir. Eğer sağlığınızla alakalı bir endişeniz varsa en doğrusu aile doktorunuza ya da konuyla alakası olan diğer uzmanlara danışmaktır. Çok kaslı olduğunuzu ve bu durumun sağlığınız için sorun teşkil ettiğini sadece konusunda eğitim almış uzmanlar söyleyebilir.

Eğer tehlikeli takviyeler alıyor, kendinizi aç bırakıyor ya da kas geliştirici ilaç kullanıyorsanız bu durumun sağlıklı olduğunu söylemek imkansızdır ama haftada bir kaç gün spor salonuna gidip bunu obsesif hale getirmekten egzersizinizi yapıyorsanız muhtemelen sağlıklı birisinizdir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
01011o011

#8 Ne kadar su içerseniz o kadar yağ yakmıyorsunuz. Su, yağ yakmada "aracı" malzemedir, "ana" malzeme değildir. İki litre içip oturduğun yerden kalkmazsan hi... Devamını Gör

Hesaplama Aracı

İdeal kilo hesaplama aracını kullanarak hesaplama yapabilirsiniz. https://hesaplamaaraci.com/ideal-kilo-hesaplama-araci