Görüş Bildir
Haberler
Vladimir Lenin Kimdir? Vladimir Lenin'in Hayatı ve Ölümü...

Vladimir Lenin Kimdir? Vladimir Lenin'in Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
25.11.2021 - 12:38

Vladimir Lenin (1870-1924), Rus komünist devrimcisi ve yirminci yüzyılın önemli siyasi olaylarından biri olan Rus Devrimi sırasında ön plana çıkan Bolşevik Partisinin başkanıydı. İşte kısaca Vladimir Lenin'in hayatı ve ölümü...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rus devlet adamı Vladimir Lenin dünya tarihinde çok etkili bir şahsiyetti. Asıl adı Vladimir Ilyich Ulyanov'du. Lenin iyi eğitimli bir adamdı ve 1892'de avukat olarak nitelendirildi. Peki, Bolşevik siyasi partisinin kurucusu olan Vladimir Lenin kimdir? İşte Vladimir Lenin'in hayatına dair merak edilenler; nerede doğdu, kaç yaşında ve nasıl öldü...

Vladimir Lenin Kimdir?

Vladimir Lenin Kimdir?

Hayatı

Vladimir İlyiç, 10 Nisan 1870'te Rusya'nın Ulyanovsk şehrinde doğdu. Gerçek soyadı Ulyanov'du ve babası İlya Nikolayeviç Ulyanov, üst düzey bir yetkiliydi. Lenin Rus Ortodoks Kilisesi'nde vaftiz edildi ve Rus üst sınıfının oğullarına verilen tipik eğitim aldı. 

Ağabeyi İdam Edildi

Üniversitede görüşleri devrimci bir grubun üyesi olan ağabeyinin idamından etkilendi. Radikal politikaları nedeniyle üniversiteden ihraç edilen Lenin, 1891'de dış öğrenci olarak hukuk diplomasını tamamladı. Daha sonra St Petersburg'a taşındı ve profesyonel bir devrimci oldu. O dönemde birçok kişi gibi tutuklandı ve Sibirya'ya sürüldü. 

1901'den sonra Lenin yeni takma adı ile batı Avrupa'ya gitti ve neredeyse 10 yılını burada geçirdi. Burada uluslararası devrimci hareketin önemli bir figürü olarak ortaya çıktı ve 'Bolşevik' grubunun lideri oldu.

Ekim Devrimi'nde Lenin

1917'de Birinci Dünya Savaşı tarafından tüketilen Rusya değişime hazırdı. Rus savaş çabalarını baltalayacağını ümit eden Almanlar tarafından desteklenen Lenin, eve döndü ve çarlık rejimini deviren geçici hükümete karşı çalışmaya başladı. Sonunda Ekim Devrimi olarak bilinecek olan harekete öncülük etti. Rusya'da iç cephede ciddi kıtlıklar vardı. Mart 1917'de St Petersburg'da ekmek kıtlığı ayaklanmalara yol açtı. Bu sefer şehirdeki askerler isyancılara katıldı. Çarlık rejimi hızla çöktü. Bolşevikler zafer kazandı ve ülkenin tam kontrolünü ele aldılar.

Vladimir Lenin İle Yeni Rusya

Vladimir Lenin İle Yeni Rusya

Lenin, Rusya Sosyalist Federatif Sovyet Cumhuriyeti'ni kurdu ve yeni hükümetin lideriydi. Lenin, Rusya'nın geleceğine yönelik vizyonunu ifade ederken: “Yeni ve daha iyi bir toplum düzeni elde etmek istiyoruz: Bu yeni ve daha iyi toplumda ne zengin ne de fakir olmamalıdır; hepsi çalışmak zorunda kalacak.' demişti.

Lenin yeni hükümeti kurduktan sonra birçok değişiklik yaptı. Hemen Almanya ile barışı sağladı ve I. Dünya Savaşı'ndan çıktı. Ayrıca, Lenin, ilk birkaç yıl boyunca, Bolşevikler karşıtlarına karşı bir iç savaş verdi. Acımasız bir liderdi. İç savaş Rusya ekonomisinin çoğunu yok etti ve milyonlarca insan açlıktan öldü.

Rus İç Savaşı sırasında Lenin, Savaş Komünizmi'ni kurdu. Savaş Komünizmi altında hükümet her şeye sahipti ve askerler ihtiyaç duyduklarını köylülerden alabiliyorlardı. Savaştan sonra, ekonomik başarısızlıklarına karşın Lenin Yeni Ekonomi Politikasını başlattı. Bu yeni politika bazı özel mülkiyet ve kapitalizme izin verdi. Rus ekonomisi bu yeni politika altında toparlandı.

Bolşevikler nihayet iç savaşı kazandıklarında, Lenin 1922'de Sovyetler Birliği'ni kurdu. Dünyadaki ilk komünist ülke oldu.

Evliliği

Lenin, 1898'de devrimci Nadya Krupskaya ile evlendi. Krupskaya, Ekim Devrimi'nin lideriydi. Basedow hastalığıdan (toksik guatr) dolayı çocuk sahibi olamıyordu. Krupskaya Lenin’i anlattığı kitabında, onun çok iyi bir eş olduğunu, hastalandığı dönemlerde kendisine her açıdan destek olduğunu, ev işlerinde kendisine yardımcı olmaktan hiç çekinmediğini söylemişti.

Ölümü

Ölümü

1918'de Lenin düzenlenen bir suikast girişiminden kurtuldu, ancak ağır yaralandı. Uzun süreli sağlığı etkilendi ve 1922'de asla tam olarak iyileşmediği bir felç geçirdi. Lenin 24 Ocak 1924'te öldü. Cesedi mumyalandı ve Moskova Kızıl Meydan'daki bir mozoleye yerleştirildi.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın