Vize Muafiyetinde En Kritik İki Hafta: Türkiye Zamana Karşı Yarışıyor
Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde en önem verdiği konular arasında yer alan vize muafiyeti konusunda kritik aşamaya gelindi. Vize muafiyetinin haziran sonunda devreye sokulabilmesi için Ankara, kendisinden beklenen 72 kriteri iki hafta içinde tamamlamak durumunda.
Amerika'nın Sesi'nden Güven Özalp imzalı habere göre şu ana kadar Avrupa Birliği Komisyonu’nun beklentilerini aşan düzeyde bir performans sergileyerek önemli ilerleme kaydeden Türkiye’nin kriterlerin tamamını iki hafta içinde yerine getirip yerine getirmeyeceği konusunda soru işaretleri tam olarak giderilebilmiş değil.
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’nin kararlı olduğu görüşünde ve gelen sinyalleri olumlu olarak niteliyor. Türk yetkililer ise kriterleri yetiştirme konusunda oldukça iddialı.
Kriterlerde esneklik ya da kolaylık sağlanması beklenmiyor
Bu konuda sıkça tartışılan konulardan birini Avrupa Birliği’nin krtierlerin karşılanması konusunda Türkiye’ye esneklik gösterip göstermeyeceği oluşturuyor.
Zaman zaman Avrupa Birliği’nin bu yönde bir adım atabileceğine yönelik bir algı oluşsa da Brüksel’in herhangi bir esneme, sulandırma ya da şartları kolaylaştırma yönünde bir eğilim içine grime niyeti yok.
Bu yaklaşımın altı, salı günü Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker tarafından net şekilde çizildi. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos da yaptığı açıklamada, tüm kriterlerin karşılanması gerektiğini teyit etti.
Dolayısıyla vize muafiyetine giden süreçte Ankara öncelikle kriter engelini istisnasız şekilde aşmak durumda.
Hayati öneme sahip 'AB vize muafiyeti raporu' 4 Mayıs'ta açıklanacak
Bu engelin aşılıp aşılmadığına yönelik değerlendirme 4 Mayıs’ta Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.
Avrupa Birliği Komisyonu, 72 kriterin teknik olarak karşılandığına kanaat getirirse Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasını ve bu bağlamda Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesini önerecek.
Komisyon’un olumlu önerisi olmaksızın vize muafyetine yönelik süreçte siyasi karar almak mümkün olmadığından mayıs başındaki bu değerlendirme Ankara açısından yaşamsal öneme sahip.
'72 kriterden 35'i tamamlandı'
Avrupa Birliği Komisyonu gelinen aşamada kriterlerden ne kadarının karşılandığı konusunda net bir açıklama yapmaktan kaçınsa da komisyonun göç ve içişleri departmanı direktörlerinden Marta Cygan, AP'deki bir oturum sırasında Ankara'nın 72 kriterden 35'ini tamamen ya da neredeyse tamamen karşıladığını söyledi.
Cygan, 'Türk yetkililer gerekli koşulları yerine getirmek üzere yasal ve idari reformların uygulanmasına kesinlikle hız verdi' dedi.
Türk yetkililer ise kriterleri karşılama oranının dörtte üç olduğunu belirtiyor.
AB Komisyonu'ndan olumlu görüş gelirse konu Avrupa Parlamentosu’na taşınacak
Avrupa Birliği Komisyonu, mayıs başında olumlu görüş bildirse bile bu vize muafiyetine ilişkin sürecin tamamlandığı anlamına gelmeyecek. Avrupa Birliği Komisyonu’nun olası olumlu görüşü konunun sadece teknik bölümünün tamamlandığının işareti niteliğinde olacak.
Sürecin siyasi boyutunun tamamlanabilmesi için ise iki aşamalı bir süreç işleyecek. Avrupa Birliği Komisyonu teknik yeşil ışığı yakarsa ilk siyasi onay Avrupa Parlamentosu’nda aranacak.
Vize konusunun iç politika açısından hassas olması ve bu kurumda son dönemdeki Türkiye algısının son derece olumsuz olması olumlu karar çıkmasını zorlayacak unsurlar olarak öne çıkıyor.
Avrupa Parlamentosu’nun olumlu karar alması halinde üye ülkeler devreye girecek ve Avrupa Birliği Konseyi’nde nitelikli çoğunluk temelinde oylama yapılacak. Bu kurum da yeşil ışık yakarsa vize muafiyetinin önünde engel kalmayacak.
Türkiye’de Avrupa Birliği’nin vize muafiyeti sağlayacağı konusunda derin şüphesi olanların oranı bu konunun olumlu şekilde sonuçlanacağına inananlara oranla çok yüksek.
Avrupa Birliği ülkelerinde de bu olanağın sağlanmasına sıcak bakanların oranı oldukça düşük. Türkiye konusundaki tartışmalar yoğun şekilde sürerken Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Ukrayna vatandaşlarının vizeden muaf tutulmasını önerdiğinin de altının çizilmesi gerekiyor.
Güven Özalp / VOA
Yorum Yazın
Vize muafıyetı olsa nolur Kocaelide oturuyorum İstanbula medenıyetın besıgıne 2 ımparatorlugun baskentıne gıdıpte gezemıyorum. Banka hesabı dolu olana zaten ... Devamını Gör
o senin fakirliğin kendi adına konuş
Hayal bunlar 72 kriterin 2 sini bile karşılasa bizim kafası geri hükümet için mucize sayılır bir diğer yandan avrupa zaten türk düşmanı hale geldi yok herkes... Devamını Gör
Olur olmaz mühim değil parası olana her yer serbest zaten, fakire serbest olsa ne olacak? Metrobüs binecek parası olmayan AKsigirlar vize kalkacak diye sevin... Devamını Gör