Görüş Bildir
Haberler
Üniversitede İlk Bir Hafta İçinde Karşılaşacağınız 10 Öğrenci Tipi

Üniversitede İlk Bir Hafta İçinde Karşılaşacağınız 10 Öğrenci Tipi

diazepam
11.07.2014 - 12:23 Son Güncelleme: 26.04.2022 - 16:18

Tercihler yapılıyor, kayıt vakti yaklaşıyor... Peki üniversitenin ilk günlerinde kiminle arkadaşlık yapacaksınız biliyor musunuz? İşte size ipuçları.

1. Aktif

1. Aktif

İlk günden kendisini tanımanız mümkün. Size nasıl kayıt yaptıracağınızı, harcı nereye yatıracağınızı, dekontu nereye vereceğinizi, öğrenci işlerinin nerede olduğunu, nereden ders seçeceğinizi, kantinin, spor salonun nerede olduğunu anlatır. Sanki üniversitenin kurucuları arasında yer almış, inşaatında çalışmıştır. 3 günde bütün kampüsü çözer, yapılması gereken bütün işleri bilir, hangi kulübün daha etkin ve daha eğlenceli olduğu konusunda sizi bilgilendirebilir. Aktif, hızlı, etkinlikten etkinliğe koşan bir üniversite yaşamı geçirir. Kesinlikle organizasyon yapabileceği bir kulübe girer. Bir de bakmışsınız bahar şenliklerini veya ünlü simaların katıldığı üniversite söyleşilerini ya da kariyer günlerini düzenliyor. Eğer bu kadar yoğun bir tempo size göre değilse, size okula nasıl kaydolacağınızı anlatan, ders seçerken yanınızda duran, sen de bizim kulübe girsene diye baskı oluşturan bu arkadaş ile yolunuzu en başından ayırın. Yoksa bir bakmışsınız, şenliklere gelsin diye Şebnem Ferah kovalıyorsunuz!

2. 'Kantindeyim, gel'ci

2. 'Kantindeyim, gel'ci

'Ya hallederiz gel önce bir çay falan içelim' diye sizi kantine sürüklemeye çalışan öğrencinin bundan sonraki öğrencilik hayatı fakülte ile kantin arasında geçecektir. Ne zaman arasanız, ne zaman neredesin deseniz bilin ki size 'kantindeyim olm gel' diyecektir. Okulun daha ikinci haftasında kantinci ile arkadaş olacak, kendisine kantinde bir masa belirleyecek ve yavaş yavaş klanını oluşturmaya başlayacaktır. Ders mi çalışılacak? kantine, ödev mi yapılacak? kantine, Ders mi kırılacak? kantine, sevgili ile mi buluşulacak? kantine. Her şey için kantini adres olarak gösterecektir. Eğer çok zeki biriyseniz veya okulu uzatmak sizin için sorun değilse bu arkadaşla takılın, gezin, dersleri kırıp soluğu kantinde alın, vizelere, finallere kantinde çalışın. Ama yok ben çok da zeki biri değilim, çalışmam lazım, derslere girmem, not tutmam lazım, vs. diyorsanız bu arkadaşın 'gel bi çay içelim' teklifini en başından reddedin. Yoksa kantinci Akif abi en yakın dostunuz olup çıkar da siz bile şaşarsınız.

3. Hiperaktif

3. Hiperaktif

Panik halde oradan oraya koşturan, şunun günü geçmiş, bunun günü yarınmış, daha harç yatırmadım, ders seçmedim, şu dersi başka yerde alıyormuşuz, fotokopi çok uzakta, yatay geçiş sıkıntılıymış, vb. onlarca derdi olan, hiçbirini halledemeyen ama hepsi için itinayla dertlenen arkadaşlardır bunlar. Size önce bir şey söyler, sonra sanki bunu siz söylemişsiniz gibi hayretle sizden bir cevap bekler. Mesela 'Harçlar için bugün son günmüş?!... Hadi ya gerçek mi acaba?' Soruyu ortaya atan o, cevap veren o, şaşıran o. Bu arkadaşlar dengesizdir, hele vize, final zamanları sabahlamalar neticesinde %20'ye düşmüş olan enerjinizi akıllı telefonda internete girmiş gibi yer bitirir. Sorularıyla, panikleriyle, her şeyi yapalım diye kasarken hiçbir şey yapamayışıyla sizi tüketir. Sabahtan akşama kadar hiçbir şey yapmadan sanki taş taşımışsınız gibi sizi yorar, yıpratır. Eğer üniversitenin herhangi bir yerinde, yanınıza böyle bir telaşe müdürü yaklaşırsa, ona ne yapacağını söyleyip uzaklaşın yoksa 'hiçbir şey yapmama girdabının' içine sizi de çekecektir.

4. 'Hoca notları vermiş mi'ci

4. 'Hoca notları vermiş mi'ci

Fotokopicinin kokusunu mu seviyor, o sıkışık, harala gürele işlerden keyif mi alıyor, okulu bitirmenin tek yolunun oradan geçtiğini mi düşünüyor bilinmez her üniversitenin fotokopi aşığı öğrencileri vardır. Okulun ilk günlerinde ihtiyacınız olan fotokopi işlerini 'ben hallederim, sen şurada sıraya gir' diyerek halleden biri varsa, hocanın önerdiği kitabı almak yerine fotokopisinin temin edileceğini düşünen biri varsa, işte o kişi senin fotokopi sevdalındır. Bu kişilerin avantajı hiçbir ders notunu, laboratuvar föyünü kaçırmamanızdır. Daha hoca fotokopiye vermeden bu kişiler bir şekilde bu notları temin etmiş olurlar. 10 yıl öncesine kadar geri giderek not bulma konusunda uzmandırlar. Bir iki ay sonbra bu arkadaşınızı fotokopicide Arif abisine yardım ederken görebilirsiniz, hatta Arif abinin açmayı planladığı İktisat fakültesi fotokopicisine ortak olarak girme hesapları yapmaya başlamıştır bile. Okulu bitirip iş bulsa, fotokopiciden kazandığı kadar kazanması mümkün değildir ki? Netice olarak faydası zararından çok arkadaşlardır bunlar. Kendinizi fazla kaptırmazsanız üniversite hayatınız ders notu bakımından rahat geçer.

5. Not tutma sevdalısı

5. Not tutma sevdalısı

Üniversitenin daha ilk günü okula spiralli harita metot defteri ile gelmesinden tanıyabilirsiniz bu arkadaşları. Hocanın söylediği kitap isimlerini, okumanızı istediği kitapları itinayla not eder. Hocaya 'hocam defter kullanacak mıyız?' diye sormasından da çıkartabilirsiniz bu kişileri. Her ne kadar notlarını paylaşmak konusunda terddütleri olsa da kısa süre içinde çözülür ve inci gibi tuttuğu notları kısa sürede elden ele dolaşmaya başlar. Sınıfta hep ön sıralarda oturur, hocanın anlattıkları ile başka kitaplarda yer alanları itinayla harmanlayarak nefis notlar ortaya çıkarır. Eğer sürekli ön sıralarda oturmak, asla ders kaçırmamak, vb. kaygılarınız yoksa bu arkadaşlarla takılmak sizin için sıkıcı olabilir. Bu arkadaşlarla aranızı iyi tutun ama yakanızı da kaptırmayın.

6. Akademik çırpınışçı

6. Akademik çırpınışçı

Okulun ilk gününden 'yatay geçiş başvurusu' için gerekli evrakları soruşturmaya , çift ana dal, okulda kalma, yüksek lisans için araştırmalara başlayan arkadaşlardır bunlar. Gelecek planları sadece akademik kariyer üzerine kuruludur. Misal Teknik Eğitim okuyorsa nasıl mühendis olabileceğini kovalamaya başlar, çift ana dal sevdasına düşer, yatay geçiş, 'Erasmus' kovalamaya başlar. Bölümüne en uygun yüksek lisans programını seçmek için araştırma görevlilerini darlamaya, tezi için doçenti her gün taciz etmeye başlar. Eğer gelecek planlarınız içinde böyle bir planlamanız yoksa bu arkadaşların size tek faydası sınav tarihlerini, ödev teslim zamanlarını çok iyi bilmeleri olabilir. Böylece hiçbir sınavı, ödev teslim tarihini, geçiş sınavlarını kaçırmamış olursunuz. Okulun ikinci döneminde bir şekilde bir asistanın yanında çalışmaya başlar bunlar. Sonra bi bakmışsınız dekan olmuşlar!?

7. 'Zaten seneye ben yokum'cu

7. 'Zaten seneye ben yokum'cu

Tercih yaparken bir hata sonucu oraya gelmiş, o seneyi kaybetmemek için hem okula devam edip hem de ders çalışacak, ardından da daha yüksek puanlı istediği okula geçecek arkadaşlardır bunlar. Onun içindir ki sizinle pek samimi olma gayretine girmez, nasıl olsa geçicidir orada, seneye gidecektir. Ancak zaman içerisinde dönüşüm geçirir, okul ortamı hoşuna gider, sınava hazırlanmakta sıkıntılar çeker ve okulu da dahil ettiği planlar yapmaya başlar. Böyle arkadaşların Akademik Çırpınışçıya dönüşmesi yüksek ihtimaldir. Ne güzel bir üniversiteye girmiştir işte, bunu bulamayanlar da vardır. Gerek sizlerin ve gerekse de ailesinin baskısı sonucu bir bakmışsınız ki seneye yokum diyen arkadaş not kovalayan, kantinde ortam yapan birine dönüşmüştür. Hele bir de sevgili yaptı mı kovalasan gitmez. Okulu uzatmışlıkları bile vardır bunların.

8. Mezuniyeti planlamaya başlayan

8. Mezuniyeti planlamaya başlayan

Daha bismillah, Mat101 dersine girmeden mezun olmanız halinde nerelerde iş bulabileceğinizi, hangi alanların size uygun olduğunu, mezunların hangi firmalarda işe girdiğini araştırmaya başlayan arkadaşlardır. Mezunlar derneğine gidip gelmeye, okulun ilk haftasından ileride iş başvurusunda bulunacağı şirketlere mailler yazmaya, bunlardan burs almak için girişimlere başlar. Stajyerlik başvurusunu çoktan yapmıştır bile. Okul biter bitmez askere giden, ardından planladığı yerlere iş başvurularını yapan arkadaşlardır bunlar. Kim ne kadar burs veriyor bilmek, kariyer günlerini kaçırmamak, hangi firma ne gibi özlük hakları sunuyor, maaşı ne kadar, ikramiyesi var mı bilmek için bu arkadaşları yakınınızda tutun. Belki üniversite hayatınızda sizi yorarlar ama okulu bitirdiğinizde rahat etmenizi sağlarlar.

9. Olaylara karışırım diye tetikte gezen

9. Olaylara karışırım diye tetikte gezen

Anadolu'nun bağrından kopup büyük şehre gelmiş, TV'lerden izlediği olayların içine düşeceği endişesiyle harmanlanmış, anne öğüdü ile dolmuş arkadaşlardır bunlar. Okulda kurulan her standa, her gösteriye, her konsere hatta bir araya gelmiş her gruna şüphe ile yaklaşır. Konser var geliyor musun dersiniz çekinir, imza toplanacak olur vermez, okulun kurallarına itina ile uyar, uçarılıkları yoktur, okuldan eve evden okula gidip durur. Kantinde vakit geçirmez, sosyal aktivitelere pek bulaşmaz, okuldan sonra bir yerlere gidilecek olursa gelmek istemez, akşama Semih'lerde toplanacak olursunuz temkinli yaklaşır. Netice itibariyle büyük şehrin gözünü korkuttuğu arkadaşlardır bunlar. Sadece okulda vakit geçirebilirsiniz.

10. Yaşadığı şehrin akılacak mekanlarını araştıran

10. Yaşadığı şehrin akılacak mekanlarını araştıran

Kayıtmış, harçmış, ders seçmeymiş, öğrenci işleriymiş hiç işleri olmaz. Bunlar nasıl olsa halledilir, okuldan çıkınca nereye gidiyoruz asıl siz ondan haber verin bu arkadaşlara. Kafeler, barlar sokağı nerede, öğrenciler nerelere gidiyor, hangi semtte ev tutarsak kafamız rahat eder, geç saatte de olsa eve rahatça dönebiliriz gibi kaygıları vardır. Sınav günlerini karıştırır, vize olduğunu o gün öğrenir ve kantinde eski sorulara çalışır, mutlaka okulu uzatır ama bu onun için bir yıl daha ortamlara akmak için şanstır. Bu arkadaşlar sizi ortama sokar, ne nerede daha ucuz ve güzel bulup buluşturur, 1 ayda geniş bir çevre yapar, farklı fakültelerden bir kamyon arkadaş edinir, bahar şenliği, konser, parti bunlardan kaçmaz. Eğer böyle bir hayatsa aradığınız, okulun ilk günü, çıkışta şuraya gidelim mi diyen arkadaşım peşine takılın. Beyaz tavşan misali sizi aklınızın almayacağı yerlere götürecektir.

Bonus: İkinci günden profesör, Arş. Gör., vs. avına çıkan

Bonus: İkinci günden profesör, Arş. Gör., vs. avına çıkan

Askerde rahat etmek için toprağını arayan asker misali, bu arkadaşlarda sorunsuz bir üniversite hayatı için akademik personel kovalarlar.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
191
104
91
33
31
30
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın