Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dikkat Çeken Rapor: 'Suriyelilerle Bağlantılı Olaylar Son Bir Yılda Üç Kat Arttı'
Uluslararası Kriz Grubu'nun, Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen sığınmacılara ilişkin hazırladığı rapora göre, sığınmacılarla bağlantılı olaylar son bir yılda üç kart arttı. Raporda Suriyelilere bakışın giderek negatife döndüğü belirtildi. Özellikle yerel halktaki kamu hizmetlerine ve yardımlara erişim konusunda Suriyelilere öncelik verildiği düşüncesi ve işgücü piyasasındaki rekabetin bu olumsuz algıyı beslediği vurgulandı.
Amerika'nın Sesi'nden Mahmut Bozarslan'ın haberine göre, merkezi Belçika’da bulunan Uluslararası Kriz Grubu isimli düşünce kuruluşu, Suriyeli sığınmacıların durumunu ele alan 'Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler: Kentsel Gerilimleri Azaltmak' başlıklı bir rapor yayımladı.
"24'ü Suriyeli, en az 35 kişi yaşamını yitirdi"
Türkiye'nin, son 6 yılda 3.4 milyondan fazla Suriyelinin barınmasına imkan sağlayarak önemli bir sorumluluğu üstlendiği dikkat çekilen raporda, özellikle 2017'de Suriyelilere yönelik toplumsal tepkilerin artması ile birlikte kimi yerlerde şiddete dönüşen gerginlikler yaşandığı ifade edildi. Raporda 2017'nin ikinci yarısında, Suriyeli mülteciler ile bağlantılı toplumsal gerginlik ve adli olayların yaklaşık üç kat arttığına dikkat çekildi. Ayrıca bu vakaların sonucunda 2017 yılında 24'ü Suriyeli olmak üzere en az 35 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.
"İşgücüne katılım ve sosyal yardım rekabeti olumsuz algıyı besliyor"
Raporda, Suriyeliler ile Türkiye vatandaşlarının işgücüne katılım ve sosyal yardımlara erişim alanlarında rekabet içinde olmasının, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerde Suriyelilere yönelik olumsuz algıyı arttırdığı vurgulandı.
"Önleyici mekanizmalar geliştirilmeli"
Suriyelilerin, bazı toplumsal ve siyasi fay hatlarının derinleşmesine yol açtığı ifade edilen raporda şu uyarılara yer verildi:
'2019 seçimleri yaklaşırken Suriyelilere yönelik toplumda yükselen olumsuz algı, siyasi çekişmenin ana unsurlarından biri haline gelebilir. Ankara ve uluslararası partnerleri, Suriyelilerin uzun vadeli entegrasyonuna yönelik çalışmalar yürütürken, diğer yandan Türkiye vatandaşlarının endişe ve şikayetlerini dikkate almalıdır. Suriyeliler ile bağlantılı gerginliklerin yaşandığı ilçelerde yatıştırıcı ve önleyici mekanizmalar geliştirilmelidir.”
"Merhamet yerini endişe ve kaygıya bıraktı"
Türkiye toplumunun Suriyelilere gösterdiği merhamet ve misafirperverlik duygusunun yerini endişe ve kaygıya bırakmaya başladığı ifade edilen raporda, 'Özellikle etnik, mezhepsel veya ideolojik olarak dışlanmış olduğunu hisseden toplumsal kesimler aynı zamanda Suriyelilerle işgücü rekabeti algıladığında gerilim ve olumsuz algı şiddet olaylarına zemin hazırlayabiliyor. Yetkililerin yaşanan gerilimlerin kimi zaman üzerini örtmesi nihayetinde öfkenin artmasına sebebiyet verebiliyor ve şiddet olaylarının patlak vermesine zemin hazırlayabiliyor' denildi.
"Bir milyon Suriyeli çocuktan 370 bini okulsuz"
Hükümet, uluslararası aktörler desteğiyle Suriyeli çocuklara eğitim imkanı sağlanmasında çok önemli adımlar atmıştır. Buna rağmen, eğitim çağındaki yaklaşık bir milyon Suriyeli çocuktan 370 bin kadarı herhangi bir eğitim müessesine kayıtlı değildir. Yaklaşık 230 bin çocuk aşamalı olarak kapatılmaya başlanan geçici eğitim merkezlerine gitmeye devam etmektedir” denildi.
"Yetkililer Suriyelilerin kalıcı olduğunu kabul edip topluma entegre etmeli"
Toplumun Suriyelilere yönelik artan endişelerini gidermek amacıyla sistematik kamu iletişimine ihtiyaç olduğu belirtilen raporda, 'Belirsizlik, Suriyelilerin mahallelerinden bir an önce ayrılmasını bekleyen yerel halkı sabırsızlığa sevk etmekte, toplumsal gerginliklere zemin hazırlamaktadır. Yetkililer, mültecilerin geçici olduğuna dair toplumsal beklentiyi daha fazla yükseltmemek için gerçekte çoğunun Türkiye'de kalıcı olduğunu açıkça kabul etmeli; bir yandan kentli Suriyelileri sürdürülebilir şekilde topluma entegre ederken, diğer yandan da Türkiye vatandaşlarının endişe ve şikayetlerini dikkate almalıdır' denildi.
"Büyük kısmı hala Türkçe bilmiyor"
Raporda ayrıca, Türkiye'deki Suriyelilerin büyük kısmının hala Türkçe bilmediği, çoğu Avrupa'ya gidenlere kıyasla az eğitimli ve düşük vasıflı olduğu ifade edilirken, Ocak 2016'dan beri yaklaşık 15 bin Suriyeliye çalışma izni verildiği, 750 ile 950 bin arasındaki Suriyelinin ise kayıt dışı çalıştığı vurgulandı.
Yorum Yazın
Sınır kapılarına sahip çıkamayıp milyonlarca mülteciyi plansız, kuralsız ülkeye alırsan tabii ki de böyle sorunlar ortaya çıkar. Kim bilir içlerinde ne kadar... Devamını Gör
Ama unutmuşum, bunlar oy kazandırmazdı.
Hiç bir ön yargım yoktu ilk geldiklerinde.Sonra aç denilip yardım edilen mahallemdeki suriyelinin tencere tencere yemekleri olduğu gibi tencereden sokağa boş... Devamını Gör
bir olay anlatmak istiyorum Uludağ üniverstesi kayıt zamani arkadaşımın kayıt işlemleri için gittik bi sorun oldu bizi bi yere görevliye yönlendirdiler sonra... Devamını Gör