Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna Başbakanı Kriz Bölgesinde

Ukrayna Başbakanı Kriz Bölgesinde

Onedio Medya
11.04.2014 - 13:23 Son Güncelleme: 11.04.2014 - 13:37

Ukrayna başbakanı, Rusya yanlısı protestocuların 'halk cumhuriyeti' ilan ettiği doğudaki Donetsk bölgesini ziyaret ediyor.

Vekaleten başbakanlık yapan Arseniy Yatsenyuk bölge valisi ve belediye başkanı ile görüşecek.

Protestocular Pazar günü Donetsk’in yanı sıra Luhansk ve Harkiv’deki hükümet binalarını da basmıştı.

Polisle çatışan göstericiler binalara Rus bayrağı asarak bağımsızlık için referandum çağrısı yaptı.

Yatsenyuk'un ziyareti, Rusya ile ABD arasında gaz satışı ve askerlerin doğu sınırına yığılması ile ilgili gerginliğin devam ettiği bir döneme denk geldi.

NATO 40 bin Rus askerinin Ukrayna sınırı yakınlarında konuşlandığını söylüyor.

Başbakan'ın sözcüsü, Ukrayna'nın bazı bölgelerine idari sorumluluğun devri konusunda görüşmeler yapılmasının beklendiğini kaydetti.

Yatsenyuk Donetsk'ten sonra yine doğuda bulunan ve protestolara tanık olan Dnipropetrovsk bölgesini de ziyaret edecek.

Ukrayna'da Rus kökenlilerin çoğunlukta olduğu doğu bölgelerinde aktivistlerin Donetsk'te belediye binasını ele geçirmesinin ardından Luhansk kentinde de bir resmi bina işgal edildi.

Ukraynalı yetkililer, cezai işlem uygulamama karşılığında, protestocuların resmi binaları boşaltması için anlaşmaya varmaya çalışıyor.

İçişleri Bakanı, Çarşamba günkü konuşmasında, doğudaki durumun 'müzakere ya da zor yoluyla' denetim altına alınmasının beklendiğini söylemişti.

Ukrayna, Rusya'yı, Kırım'ı ilhak etmesinin ardından şimdi de diğer doğu kentlerinde benzeri protestoları kışkırtmakla suçluyor. Rusya ise iddiaları reddediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dünkü konuşmasında, Kiev'in gaz borcunu ödememesi halinde Ukrayna'ya gaz aktarımının durdurulacağı ve bunun Avrupa'ya gaz transferini de etkileyeceği .

ABD Rusya'yı, gazı Ukrayna'ya karşı 'zor aracı' olarak kullanmakla suçlayıp, Kiev'e gaz ve fianansman konusunda yardımcı olacağını açıkladı.

ABD Başkanı Barack Omaba, Almanya Başbakanı Angela Merkel'le görüşerek krizin derinleşmesi halinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0