Görüş Bildir
Haberler
Ucuz Ev Satın Almadan Önce Bunlara Dikkat

Ucuz Ev Satın Almadan Önce Bunlara Dikkat

Emlak Global
22.01.2015 - 04:21 Son Güncelleme: 22.01.2015 - 10:20

Yapılan araştırmalara bakılırsa İstanbul’da metrekaresi 1.263 liraya kadar olan konutlara yüksek talep var. Ancak maliyetlere göre böyle birşey artık imkânsız gibi. Bu segmentte yer alan konutlar için yılda 70 binin üzerinde talep oluşuyor. Görünen o ki , alt gelir grubunun konuta olan talebi daha artacak. Üretim cephesinde ise bu kitlenin talebine cevap verrebilecek bir babayiğit yok. Emlak Konut dahil sektör, ağırlıklı olarak metrekaresi 2.300 ile 5.000 lira arasında değişen lüks konutlar üretiyor. İstanbul’da arsa fiyatlarının yüksek olması dar gelirlerin taleplerini karşılamadığı için vatandaşlar ikinci el piyasasına yöneliyor. Sonuçta ev sahibi olmak ve kira ödemeden yaşamak herkesin rüyası. Ancak bu rüyanın kabusa dönüşmemesi için ince eleyip sık dokumak gerekiyor.

İşte emlak yatırımının püf noktaları

*İster yatırım ister oturum amaçlı olsun konut tercihinde binanın zemininden projenin konumuna, iskanından net ve brüt metrekaresine, sosyal donatılarından projeye imza atan firmaya kadar araştırılması gereken birçok konu var.

*Projenin müşteri profili doğru değerlendirilmelidir. Proje genelindeki müşteri profili ile ileride komşu olunacağından ortak alanların paylaşılacağı komşular iyi seçilmelidir. Sonuçta sosyallik mutlu bir yaşam için önemli olan faktörlerden birisidir.

*İnşaatın toplam büyüklüğü ve etapları, başlama ve bitiş süresini mutlaka öğrenin.

*İnşaatın tarzı, kalitesi, deprem yönetmeliğine uygunluğu, yapım yılı (gerçek yaş) ve görünümü (efektif yaş) konut almadan önce öğrenilecek olan diğer konular arasında yer alıyor.

*Konut satın almadan göz önünde bulundurulması gereken unsurlardan ilki, mülkün bulunduğu il- ilçe ile semtin gelişim trendleri ve prim yapma potansiyeli olmalıdır.

*Projenin ve lokasyonunun kamu hizmetlerinden ne kadar faydalandığı, genel ve teknik alt yapı imkânları ve sosyal donatı alanlarına, (okul, park, cami vb.) yakınlığı konut değerini belirleyen önemli faktörlerdendir.

*Gayrimenkulün bulunduğu konum da büyük önem taşıyor. Bölgenin tarihi – sosyal – kültürel dokusu ve gelişimi, ticari yoğunluğu, manzarası, çevre ve doğal güzellikleri taşınmazın değerinin belirlenmesinde etkili oluyor.

*Çevredeki iş gücü, ekolojik ve çevresel konular, hizmet alanlan, bölge nüfusu ve nüfusun gelir dağılımı, deprem faktörü de dikkat edilmesi gereken faktörler.

*Satın alacağınız konutun alternatif ulaşım imkanlarına ve toplu taşıma ortamlarına mesafesi son yıllarda yoğunlaşan araç trafiği nedeniyle dikkat edilmesi gereken önemli bir parametre.

*Binayla ilgili başlıklardan sonra satış danışmanına soracağınız ilk soru evin tapu durumu (kat irtifakı, kat mülkiyeti v.b.) olmalıdır.

*Ardından brüt – net kullanım alam, teknik özellikler (ısıtma, yalıtım, soğutma ve havalandırma) otopark imkanları, ortak alanlar ve bu alanlardan faydalanma dairenizle ilgili bilmeniz gerekenler arasında sıralanıyor.

*Alternatif kullanım imkânlan (büro, ofis v.b.) yüksekliği, gün ışığından faydalanma durumu, oda sayısı ve büyüklükleri, yerleşim biçimi, kullanışlılığı (kolon, kiriş v.b.) manzarası, balkon sayısı ve kullanışlılığı, bulunduğu kat, baktığı yön gürültü durumu, depo imkanı, banyo ve tuvalet sayısı da sahip olmak istediğiniz evin değerini belirleyen faktörler arasında…

Ticari gayrimenkul yatırımında ise değeri ve geliri etkileyecek parametreler şunlardır: Metrekare başına ortalama gider tahmini, açılış ve devamındaki tahmini doluluk, kiralama olmadan geçecek dönem varsa süre ve şartlan, kiralanabilir metrekare başına ortalama kira tahmini, satış sonrası yapılacak harcamalar, ortak alanlardan kira getirişi ve işletim sistemi, rakip projelerle alan ve fiyat kıyaslamaları.

Kaynak: http://www.emlakglobal.com/ucuz-ev-sa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın