Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin AİHM Karnesi: İfade Özgürlüğünü İhlalde Birinci

Türkiye'nin AİHM Karnesi: İfade Özgürlüğünü İhlalde Birinci

Onedio Medya
28.01.2016 - 14:47 Son Güncelleme: 28.01.2016 - 17:54

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2015 raporunu açıkladı. Rapora göre AİHM'e 'hakkında en fazla dava başvurusu bulunan üçüncü ülke' Türkiye. 87 karar ile hakkında hakkında en fazla karar açıklanan ikinci ülke olan Türkiye bu rakamla şu anda AİHM'nin iş yükünün yüzde 13'ünü oluşturuyor. Türkiye geride bıraktığımız yıl en çok adli yargılanma hakkının ihlâlinden mahkum edildi. Rapora göre ülkemiz ifade özgürlüğü ihlalinde ise birinci sırada. Türkiye, 2015'te AİHM'nin, hakkında en fazla ifade özgürlüğü ihlaline hükmettiği ülke oldu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

AİHM'de düzenlenen basın toplantısında, mahkemeye geçen yıl toplam 64 bin 850 bin başvuru yapıldığı kaydedildi. Bu noktada, mahkemeye en çok 13 bin 850 ile Ukrayna'dan başvuru gelirken, bu ülkeyi Rusya ve Türkiye takip etti. AİHM'ye Rusya'dan 9 bin 200, Türkiye'den de 8 bin 450 başvuruda bulunuldu. Türkiye'den giden başvurular, mahkemenin iş yükününün yüzde 13'ünü oluşturdu.

Sıralamada, bu üç ülkeyi, 7 bin 550 bin başvuruyla İtalya, 4 bin 600 başvuruyla Macaristan, 3 bin 550 bin başvuruyla Romanya ve 2 bin 150 başvuruyla Gürcistan izledi.

823 karar açıkladı: Türkiye hakkındaki 87 karar ile ikinci sırada

823 karar açıkladı: Türkiye hakkındaki 87 karar ile ikinci sırada

Rapora göre AİHM, geçen yıl toplamda 823 karar açıkladı. Mahkeme, 116 kararla en çok Rusya ile ilgili davalarda sonuca ulaşırken, Türkiye de hakkındaki 87 karar ile ikinci sırada yer aldı.

Türkiye'nin, hakkında açıklanan 87 kararın 79'unda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesini ihlâl ettiği sonucuna varıldı. Rapora göre Türkiye, adli yargılanma hakkıyla ilgili 20, özgürlük ve güvenlik hakkı ihlâliyle ilgili 14, etkin soruşturma yürütme hakkını ihlâlden 14 karardan ceza aldı. Türkiye, en çok adli yargılanma hakkının ihlâlinden mahkum edildi.

Türkiye, en çok adli yargılanma hakkının ihlâlinden mahkum edildi

Türkiye, en çok adli yargılanma hakkının ihlâlinden mahkum edildi

DW'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, Türkiye hakkında 2015 yılında açıklanan kararların 79'unda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesinin ihlaline hükmedildi. 

Türkiye 2015 yılında en çok Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili maddesini ihlal etmekten (20 karar) ceza aldı.

Adil yargılanma hakkını; kötü muamele şikayetleriyle ilgili yeterli soruşturma yürütmeme (14), bireylerin özgürlük ve güvenlik hakkı (14), yaşam hakkını ihlale bağlı yeterli soruşturma yürütmeme (13) ve kötü muamele (11) izledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AİHM’de ifade özgürlüğünü ihlalde yine birinciyiz...

AİHM’de ifade özgürlüğünü ihlalde yine birinciyiz...

Türkiye, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2015'te de AİHM'nin, hakkında en fazla ifade özgürlüğü ihlaline hükmettiği ülke oldu. AİHM geçen yıl Avrupa'dan gelen toplam 28 davada ifade özgürlüğünün ihlaline hükmetti. Bu ihlal kararlarının 10'unu Türkiye'den gelen şikayetler oluşturuyor.

7 Avrupa ülkesi hakkındaki davalarda hiç ihlal kararı yok

7 Avrupa ülkesi hakkındaki davalarda hiç ihlal kararı yok

AİHM, 7 Avrupa ülkesi hakkındaki davalarda hiçbir ihlal kararı vermedi. Bu ülkeler; Andora, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda, Monako, Hollanda ve İsveç.

AA ve DW

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
21
14
10
4
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
uzundonlu_kisot

Türkiye'de ifade özgürlüğü ve adalet bekleyenlere önerim şudur, gidin otobüs durağında vapur bekleyin, bunun gerçekleşmesi daha olasılıklı malesef..

görüncek adam

AİHM'YE gerek yok.Aklı başında olan bir insan çok rahat bir şekilde anlayacaktır ki Türkiye'de özgürlük kısmi şekilde var.