onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Türkiye Elektronik Atık Cenneti

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Türkiye Elektronik Atık Cenneti

Ulaş
22.04.2015 - 18:20
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye'de geçen yıl kullanım ömrü tamamlanan elektrikli ve elektronik cihazların toplam ağırlığı 503 bin tonu buldu. Türkiye bu rakamla dünya genelinde 184 ülke arasında 17. sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler Üniversitesi (UNU) tarafından hazırlanan '2014 Global e-Atık İzleme Raporu'ndan derlenen verilere göre, geçen yıl dünya genelinde 41,8 milyon ton e-atık ortaya çıktı.

ABD, 7 milyon tondan fazla e-atıkla ilk sırada yer alırken, onu yaklaşık 6 milyon ton e-atıkla Çin, 2,2 milyon ton e- atıkla Japonya izledi. Almanya'da 1,8 milyon ton, Hindistan'da 1,6 milyon ton e-atık oluştu. Kişi başına en fazla elektronik atık düşen ülke 28,4 kilogramla Norveç oldu. İsviçre 26,3 kilogramla 2'nci, İzlanda 26 kilogramla 3'üncü sırayı aldı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN E-ATIK MİKTARI 6,5 KG

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN E-ATIK MİKTARI 6,5 KG

Türkiye, 503 bin ton e-atıkla dünya genelinde 17'nci sırada yer aldı. Ülkede kişi başına düşen e-atık miktarı da 6,5 kilogram olarak belirlendi.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, AA muhabirine, elektronik atıkların doğru yönetilmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda üreticiden tüketiciye kadar herkesin sorumluluğunun yüksek olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

EN HIZLI BÜYÜYEN ATIK TÜRÜ

'e-atıklar dünyada en hızlı büyüyen atık türünü oluşturmaktadır. Bunlara yeni bir kaynak, hammadde demek daha doğru. e-atıklar bakır, gümüş, altın, paladyum ve benzeri değerli metalleri, cam, plastik ve diğer pek çok geri kazanılabilir bileşenleri içermekte. Bunlar geri kazanılmadığında büyük maddi kayıplar oluşur. e-atık yönetimi ile çevresel avantaj, yeni istihdam ve yeni iş kolları yaratılması ve katma değer sağlanması bir arada ilerleyecektir.'

e-atık geri dönüşümüne yapılacak yatırımların önemine işaret eden Karaosmanoğlu, 'Firmalar, ömrünü tamamlamış elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşümü, geri kazanımı ve bertarafında sorumluluk almalı. Üretici firma, tüketici, e-atık geri dönüşüm firması, yerel yönetim birlikte ilerlemeli. Denetim ve ceza yaptırımları gündemde olmalı, yetkin ve yeterli tesislerde e-atık geri dönüşümü başarılmalı' diye konuştu.

  • AA
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam